Az amerikai politika legavatottabb ismerője volt

Posted by
Dobozi István
Avar Jánost személyesen 1992-ben ismertem meg Washingtonban. Ő a Magyar Nemzet kiküldött tudósítója volt, én akkor kezdtem a Világbanknál. Gyorsan összebarátkoztunk. A tenisz és a politika szeretete hozott össze bennünket. Sokat beszélgettünk az amerikai belpolitikáról. Most is fülemben cseng, amit olykor mondott a Potomac partján, amikor nem értett velem egyet: “Pistám, ne mondj ilyen butaságot!” Jánosnál részletesebben, pontosabban senki nem ismerte jobban az amerikai belpolitikát Magyarországon, de szerintem felvette a versenyt Washington és New York sok ünnepelt kolumnistájával is. Soha nem titkolta, hogy az amerikai politikát illetően is melyik oldalon dobog a szíve.

Többször vitatkoztam vele a magyar sajtóban, amihez nem kis bátorság kellett, mert kitűnő, szinte mindent tudó, kőkemény vitapartner volt, aki mérnöki pontossággal pécézte ki az elemzési, logikai és ténybeli hibákat. Mindig megadva neki a kötelesnél nagyobb tiszteletet, pár évvel ezelőtt így indítottam az egyik ÉS-vitánkat az általa mélyen gyűlölt Donald Trumpról és a hozzá kötődő “tényen túliak társaságáról”:  “A hazai külpolitikai újságírók között Avar Jánost tartom az amerikai politika legavatottabb ismerőjének. Nemcsak washingtoni tudósítóként korábban szerzett kapcsolataival, kiterjedt tényismeretével és éleslátásával, hanem írásainak rendkívül élvezetes stílusával is kiemelkedik a szakmai mezőnyből.”Most is tartom az állításomat. Újságíró zseni volt.   Egy jó barát távozott. Jánoskám, hiányozni fogsz, de megmaradnak a kellemes washingtoni és budapesti emlékek. Ne gondolj Trumpra, nyugodj békében!

A hazai külpolitikai újságírók között Avar Jánost tartom az amerikai politika legavatottabb ismerőjének. Nemcsak washingtoni tudósítóként korábban szerzett kapcsolataival, kiterjedt tényismeretével és éleslátásával, hanem írásainak rendkívül élvezetes stílusával is kiemelkedik a szakmai mezőnyből.”

Most is tartom az állításomat. Újságíró zseni volt.  

Egy jó barát távozott. Jánoskám, hiányozni fogsz, de megmaradnak a kellemes washingtoni és budapesti emlékek. Ne gondolj Orbánra és Trumpra, nyugodj békében!