Vizsgálóbizottság

Posted by
Lendvai Ildikó
>Hallgatom a Fidesz frakcióvezetőjét az atv-ben. Elégedetlen, ha jól értem, azért, mert Karácsony a törvényes határidő szerinti 15 nap múlva, és nem előbb terjesztette (támogatólag) a közgyűlés elé a kezdeményezésüket a Városháza-sztorit vizsgáló bizottság alakítására. Valamint nehezményezi, hogy december 15-i határidőt kaptak, igen, meg lehet hosszabbítani, ha nem végeztek, de akkor is. Kiderül, nem igaz az, amit korábban mondott, hogy a főpolgármester le akarná állítani bárki meghallgatását, de megint csak: akkor is…
A fideszes vezetésű vizsgálóbizottság megalakulását amúgy a közgyűlés egyhangúan megszavazta, nagyon helyesen. Ehhez képest a Fidesz regnálása óta a parlamentben egyetlen ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottság sem jöhetett létre: a kormánytöbbség sorra leszavazta őket. Olyankor is, amikor nem egy feltételezett, de elvetett eladási tervről van szó, amelynek kapcsán egyetlen fillérnyi pénzmozgás sem történt, hanem valóságos, kemény milliárdok tűntek el (Paks, lélegeztetőgép-vásárlás, a kínai vakcina beszerzése).
Ezt a jelek szerint a kormány is szégyellnivalónak tartja, különben az igazságügyminiszter nem hazudta volna bele az uniós delegáció képébe, hogy a Pegasus-botrány feltárására ellenzéki vizsgálóbizottság működik. Valójában a parlamenti többség -ahogy az összes többit- ezt is megakadályozta.
Az ember azt hinné, ezekből az eseményekből a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének is dereng valami. De nem. Különben legalább a szempillája megrezdülne, vagy a hangja elvékonyodna, esetleg kicsit elpirulna, ahogy az ő vizsgálóbizottságának (valódi vagy alaptalan) gondjaira panaszkodik.
Egyébként őszintén kívánok sok sikert a munkájukhoz, mindnyájunk érdeke, hogy egyetlen részlet se maradjon homályban. Csak arra kérem, ha lesz néhány szabad perce, esetleg ossza meg tapasztalatait parlamenti kollégáival is.