Roncsok az utakon

Posted by

kommentálok
>Az egyik első covid intézkedés volt annak idején, hogy a veszélyhelyzet idején nem kell meghosszabbítani a lejáró okmányokat, így a gépjárművek műszaki érvényességét sem. S mivel immáron másfél éve tart a veszélyhelyzet, egyre több olyan hirdetés jelenik meg: műszaki nincs, de a veszélyhelyzet miatt használható…Előrebocsátom, akinek nem inge, ne vegye magára! De sajnos nagyon sokan igencsak kihasználják azt a rendelkezést, miszerint nem kell a lejárt okmányokat megújítani, hanem erre a veszélyhelyzet visszavonását követő 90 napig van lehetősége az embereknek. Ez vonatkozik a személyi okmányokra éppen úgy, mint a gépjármű papírjaira, pl. műszaki vizsgára. Ez aztán azt eredményezte, hogy sajnos egyre több olyan hirdetés is megjelenik: a műszaki lejárt, de “Covid műszakival” lehet közlekedni.
Természetesen becsületes, és a közlekedésbiztonságra valamit is adó tulajdonos a kocsiját ennek ellenére rendben tartja, és ha az érvényesség lejár, akkor el is viszi vizsgáztatni – hiszen a vizsgaállomások nyitva vannak, mindenkinek lehetősége van a lejáratkor átvizsgáltatni a kocsiját.
De sajnos látni kell azt is, hogy egyre több olyan autónak nevezett bontószökevény is megjelenik az utakon, amelyek ránézésre is balesetveszélyesek lehetnek, és akkor a mélyebb vizsgálatokba még bele sem mentünk.
Úgy gondolom, hogy ha a tulajdonos el mer menni a boltba, a kocsmába, akkor az autószerviz felkeresése sem jelenthet számára nagyobb járványügyi kockázatot. Így aztán szerintem ez a passzus nyugodtan kikerülhetne a Covid rendelkezések közül.
Igen tudom, csencselt vizsgák is vannak, de talán kisebb esély lenne az agyonrozsdált, alig fékkel rendelkező fekete füstöt eregető járműveknek alig nevezhető valamiknek a közutakra kerülni, mint így.

egyujvilag blog