Az EU ellen egy EU-frakcióval

Posted by
Zelki János
>Megalakulóban Salvini, Kaczyński és Orbán új szélsőjobboldali európai frakciója. Az új frakció a szélsőjobbos-euroszkeptikus „Identitás és Demokrácia” frakció kibővítését jelentené, annak tagjaihoz csatlakozik a Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24 és a szintén lengyel Partia Republikanska három politikusa, valamint a spanyol Vox párt négy képviselője. Olyan pártokhoz csatlakoznak, mint a Matteo Salvini féle olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német AfD. Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz. (444)
Az olasz Le Republicca viszont már azt írja, hogy Matteo Salvini lemondta a formálódó szélsőjobboldal egységesítéséről szóló szombati találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni. így értelmét vesztené Salviniék kezdeményezése.
Most itt tartunk. De Orbán Viktort nem olyan fából faragták, mint kishitű olasz és lengyel bajtársait, ő nem engedi el ilyen könnyen már-már megvalósult reményteljes álmát, előbb-utóbb tető alá hozza ezt a méretes, EU-ellenes EU-frakciót. Aztán nekünk annyi – meg az EU-nak is…
Címkép: Salvinival