Három partizánok

Posted by
Szele Tamás 

>Ahogy elnézem a híreket, három vitéz körül forgott tegnap a magyar belpolitika, ezek pedig Kövér László, Szijjártó Péter és Orbán Viktor. Mármint fontossági sorrendben: tegnap a miniszterelnök bizony a harmadik helyre szorult, de hajdani harcai és küzdelmes élete miatt mégis kiérdemelte a dobogós helyet. Mindjárt be is mutatom, miről beszélek. De előbb lássuk Kövér Lászlót, aki a jelek szerint szintén veterán, akárcsak Orbán. A múlt szombaton nyilvánosságra került, egyébként már jó másfél éves beszéde nem kis vihart kavart, természetesen a Parlamentben is bírálták. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője különösen ékesszóló volt:

„A Fidesz egyik meghatározó politikusa szerint nem az jelent nemzetbiztonsági kockázatot, hogy kémeket telepítenek ide állami segédlettel Oroszországból és Kínából, amikor banknak vagy egyetemnek álcázva különböző beruházásokra érkező szakemberek álcája alatt már nem átjáróházként használják a KGB-ügynökök és a kínai titkosszolgálat emberei Magyarországot, hanem ez a lerakatuk, innen indulnak az európai portyáikra. (…) egészen elképesztő, szégyelljék magukat, tűnjenek el önnel kezdve a sort a magyar közéletből.”Nos, így van, Kövér ezt kevésbé találja kockázatosnak a nemzetre nézvést, mint a tényt, hogy vannak az országban nem is kevesen, akik nem kedvelik pártunkat és kormányunkat. Valóban elképesztő, de Kövért sem kellett félteni: nem bírságolta meg Tordait, nem hívta ki párbajra, hanem hagyta, hogy megvédje őt Dömötör Csaba államtitkár, szintén igen ékes szavakkal:

„Önnel ellentétben a házelnök személyesen is küzdött egy diktatúra ellen, mindent kockáztatva, ha ő és társai nem tettek volna így, akkor önnek most nem lenne lehetősége arra, hogy egy demokratikusan megválasztott parlamentben üljön.”Mit művelt Kövér?
Küzdött.
Hogyan küzdött?
Személyesen.

A mondatelemzés további része érdekes eredménnyel jár, mert meg kell kérdeznünk: hol küzdött Kövér László személyesen? A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjában küzdött. Ja, az más. Ott nagy csaták voltak és hős partizánok harcoltak. Kövérnek például Guszev kapitány volt a parancsnoka, akiről utcát is neveztek el egy időben, Budapesten, míg napvilágra nem került, hogy Guszevet Illés Béla találta ki unalmában, Rulikowsky Kázmér története alapján. Az a lényeg, hogy Kövér az MSZMP KB intézetében harcolt, rettenthetetlenül. Még jó, ha ki nem derül, hogy részt vett a spanyol polgárháborúban is. Bár attól függ, melyik oldalon, a legbiztosabb az lenne, ha mindkettőn, az a Jolly Joker.
Mindenesetre le a kalappal Steindl Imre építészeti tehetsége előtt. Ilyeneket beszélnek az épületben és mégsem szakad be a kupola… Steindl valóban erős épületet alkotott, nem kizárt, hogy az Örökkévalóságnak.
Szintén Kövérrel kapcsolatos a hír, hogy válaszolt a Belügyminisztérium a Népszavának arra a megkeresésére, hogy mégis, mit szóltak, szólnak ehhez a beszédhez? A választ érdemes szó szerint idézni: „A szolgálatok munkatársainak nem kell értelmezniük, kommentálniuk ünnepi beszédeket, közéleti megnyilvánulásokat, esküjükhöz híven kell végezni tevékenységüket.”

Lefordítom magyarról magyarra: „Igen, beszélt. Hülyeségeket, szokása szerint. Oda se figyeltünk rá, mert minek? Egyik fülünkön be, a másikon ki, a napi munkánkat nem az ő szamárságai alapján végezzük szerencsére.”

Még jó. Azonban lássuk a rendszer másik hősét, vagyis Szijjártó Péter külügyminisztert. Neki nagy napja volt tegnap, szó szerint telenyilatkozta a világot, ugyanis beszélt a CNN-ben is, a Russia Today-ben is, ha még a CCTV-ben (China Central Television) is megszólalt volna, beteríti a kerek világot mindenestől, de így Ázsia egy része kimaradt. Nem baj, pótolni fogja, ahogy ismerem. A CNN-nek például előadta a szegény kisgyermek panaszait, akit mindenki félreért, félremagyaráz. Hogy én magam elkerüljem a félreértéseket, most a Magyar Nemzetben megjelent leiratot fogom idézni, azt tán csak elfogadják hitelesnek:

„– Röviden feltennék egy utolsó kérdést arról, amit a Financial Timesnak mondott: a lap idézete szerint Ön azt állította, hogy az Egyesült Államok be fog avatkozni, illetve megpróbál beavatkozni a jövő tavasszal esedékes választásokba. Valóban úgy hiszi, hogy az amerikaiak beleavatkoznának, hogy elérjék, hogy az Önök pártja, amely már elég régóta hatalmon van, veszítsen jövőre?
– Nézze, ez újabb klasszikus példa arra, hogyan terjesztik az álhíreket. Nézze meg a videót, amely megtalálható az interneten számos oldalon, és hogy mit válaszoltam ezekre a kérdésekre. Olyan idézeteket tettek bele a válaszaimba, amiket sose mondtam. Amit mondtam, az a következő volt, és remélem, hogy itt egyértelműen kifejthetem: Közép-Európában élünk, nem a Holdon, nem a Marson. Ebben a régióban mindig számítanunk kellett a nyugatra és a keletre, tehát arra, hogy mindkét oldal befolyásolni kívánja a régiót. Sajnos erről szól a történelmünk – tökéletesen értjük a történelmet, és levontuk a történelmi tanulságokat. Ezek a befolyásolásra történő kísérletek ebben a régióban folyamatosak, és ez a jövőben is így marad. És elmondhatom, hogy valóban, vannak olyan nagykövetségek, amelyek nyíltan finanszíroznak kormányellenes cikkeket az interneten, igen, vannak olyan nagykövetségek, amelyek pályázati úton adnak pénzt az úgynevezett független sajtónak, amely mindig a kormány ellen szólal fel. Tudja, megvannak a titkosszolgálataink, amelyek már észleltek bizonyos előkészületeket ezen a téren, mely szerint bizonyos országok, bizonyos entitások, bizonyos szervezetek befolyásolni kívánják a közakaratot Magyarországon, még a választások vonatkozásában is, de ezeknek a szolgálatoknak, amelyek közül az egyik az én tárcám alá tartozik, kötelessége fellépni az ilyen beavatkozási kísérletekkel szemben, és természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk, hogy kizárólag a magyar emberek dönthessenek az ország jövőjéről.”Hát, akkor a Financial Times hazudott? Szijjártó szerint hazudott – és a magyar külügyminiszter mindig igazat mond. A Financial Times ugyan 1888 óta mond igazat, de ez a hagyomány eltörpül a külügyminiszter állítása mellett, miszerint hazudtak. Mivel érdekelt volna, hogy mit, elolvastam az inkriminált cikket, és összesen egy olyan eleme van, amit Szijjártó a fenti nyilatkozatában nem említ: a Magnyickij-törvény esetleges alkalmazásának említése. Amit különben Szergej Magnyickijról nevezték el, aki 2009-ben hunyt el a moszkvai Matrosszkaja Tyisina börtönben – ártatlanul. A törvényt 2012-ben fogadták el, majd 2016-ban módosították, hogy ne csak orosz állampolgárokra vonatkozzon, és lényegében véve az áll benne, hogy az Egyesült Államok elnöke szankcionálhatja azt, akit az emberei jogok megsértőjének tekint, méghozzá változatos eszközökkel. A célja az volt, hogy a Magnyickij halálához köthető orosz állampolgárok Amerikában tárolt vagyonait zárolhassák, de emellett a törvény lehetőséget ad az adott személy kitiltására is. 2016 óta azonban az elnök már vízumtilalmat is elrendelhet, pénzügyi eszközöket fagyaszthat be, illetve már nemcsak emberi jogok megsértése kapcsán, hanem „jelentős mértékű korrupció” esetén is lehet azt alkalmazni külföldi kormánytagok ellen. (Az Azonnali nyomán)

Szóval akkor erről nem beszélt a külügyminiszterünk saját állítása szerint. És ha beszélt volna, akkor sem beszélt, értem? – mondanák a South Parkban. Értem, hogyne érteném.

A Russia Today-interjú szintén figyelemre méltó. Olyanokat mond benne Szijjártó, hogy csak győzze majd cáfolni – illetve, ezt az orgánumot nem cáfolja, mert az oroszok sértődékenyek. És sokat jár-kel őnáluk. Szóval, ez már így marad, ha megbánja amit mondott, ha nem. Mondjuk sok bosszúságtól kímélné meg magát, ha átgondolná, mit akar mondani, mielőtt megszólal, de mégsem várhatom el egy meglett korú külügyminisztertől, hogy változtasson bevett szokásain. De mit állított? Például:

„A német baloldal és a média folyamatosan bírálja a magyar kormányt, többek között az Oroszországgal való kapcsolatát. Miközben a németek az oroszokkal való közös üzlete az Északi Áramlat 2. A nagyhatalmak megengedhetik maguknak, hogy mást mondjanak, mint amit cselekszenek, míg Magyarország mindig úgy tesz, ahogy azt mondja is.”Ja, kérem, a németek üzletelnek Oroszországgal, ők panaszkodhatnak a kuncsaftra, nem ölelkeznek vele, ahogy mi szoktuk: nekünk szavunk sem lehet ellenük, már túl intim a kapcsolat, minket már ásó-kapa-nagyharang se választ el. „Rengeteg fake newst terjesztenek Amerikában Magyarországról és Orbán Viktorról, aki személyesen harcolt az ország szabadságáért.”

Még egy nagy magyar államférfi, aki személyesen harcolt.
Mit állítunk?
Harcolt.
Ki harcolt?
Orbán Viktor harcolt.
Hogyan harcolt?
Személyesen.
Kivel az oldalán harcolt?
Kövér Lászlóval az oldalán.
Hol harcoltak?

Hátizé… hol is? Orbán kedveli, mikor azt állítják róla, hogy egyedül kergette el a szovjet csapatokat, puszta nyelvvel, a Hősök terén tartott beszéde útján, Szijjártó bizonyára erre utal. És akkor tényleg ott lehetett Kövér László is, mégsem lesz szükség a spanyol polgárháborús múltra, pedig, ahogy Hofi mondaná „már intézik”. Más kérdés, hogy a beszéd idején a szovjet csapatok már javában vonultak kifelé, jóval előbb megindultak, de a játék kedvéért fogadjuk el, hogy a külügyminiszter szerint Orbán verte ki a nyelvével a szovjet megszállókat (de furán néz ki ez így leírva…) – akkor most már azt is nézzük, milyen orgánumnak is nyilatkozott erről a dicsőséges, a szovjetek ellen aratott győzelemről?
A Russia Todaynek.
Bizonyára nagyon fogják értékelni, hogy Orbán Viktor legyőzte őket.
Hej, három dalia áll a magyar pusztában, a Hősök terén, hárman vannak a legények, vitézebbek mindenkinél, veterán harcosok. Orbán, Kövér és Szijjártó. Ha előkerül Guszev kapitány és csatlakozik hozzájuk Dózsa László 1942- is, verhetetlenek lesznek. Kivernek ők mindent, mindenkit.
Mondom én: veterán partizánok, száz csatában edződtek.

https://www.patreon.com/