Az Európai Bizottság új jogi csomaggal őrködne a választások tisztasága felett 

Posted by
 Zsíros Sándor
>Új jogi eszközt javasol az Európai Bizottság azért, hogy megerősítsék a választások tisztaságát a tagállamokban. A testület szóvivője azt mondta, régóta dolgoznak a terveken, és a bejelentésnek nincs köze a közelgő magyarországi választásokhoz. A demokrácia megerősítése – ezt a nevet kapta az a javaslatcsomag, amelyről kedden tárgyalnak az Európai Bizottság vezetői a strasbourgi találkozójukon.

Az Európai Parlament magyarországi ügyekben illetékes jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield októberben, magyarországi látogatása után az Euronewsnak azt mondta, nem lehetnek tisztességesek a magyarországi választások, mert az ellenzék nem kap teret a közmédiában. A francia zöldpárti EP-képviselő azt mondta, szerinte Magyarországon egypártrendszer van. Az, hogy “egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától, az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon” – magyarázta Gwendoline Delbos-Corfield.
A politikus szerint megakadályozza az igazán tisztességes választásokat az, hogy “az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg.”

Címkép: Gwendoline Delbos-Corfield Szerzői jogok  Johanna Geron/AP