Adventi töltény-koszorú

Posted by

Új Hét
>Történt, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár megosztotta az Instagramon az ő adventi koszorúját – ISMÉT ELJÖTT A VÁRAKOZÁS IDEJE (amiben igaza van, nagy a várakozás Magyarországon, és egyre nő…)-, azt pedig (mármint a koszorút, nem a várakozást) sörétes puskához való töltényhüvelyekkel rakta körül.
Eligazításként kénytelenek vagyunk idézni a 444.hu cikkéből:
Az ötlet egyébként nem Kovácsé, legalábbis ezen az oldalon „egyedi adventi koszorút” kínálnak „vadászoknak és a sportlövészet szerelmeseinek”, méghozzá „különböző színekben, különböző méretben”. Kovács a méregzöldet választotta, arany gyertyákkal és rénszarvasos szalaggal.
November 29. 8:40 – Frissítés: A fent linkelt oldalon már nem lehet megnézni a töltényhüvelyekkel díszített koszorúkat, de a címképen látható, így néztek ki teljes pompájukban.

Mindezek után nem késhettek a szellemes kommentárok.

Gábor György: Szó sincs arról, hogy Kovács Zoltán nettó hülye lenne

Nem értem, miért van kiakadva mindenki attól, hogy Kovács Zoltán az adventi koszorúját töltényhüvelyekkel rakta ki. Szó sincs arról, hogy Kovács Zoltán nettó hülye lenne, arról sem, hogy blaszfemizálna, s nincs a gesztusában semmi kereszténygyalázás, a megszentelt várakozás idejének profán kifigurázása vagy semmibevétele, épp ellenkezőleg! Kovács tisztában van azzal, hogy a Rorate vagy hajnali mise (angyalmise) advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden nap hajnalán tartott szentmise Szűz Mária tiszteletére, egyúttal a Jézus utáni vágy kinyilvánítására. A Rorate (Harmatozzatok) kezdetű latin miseének magyar szövegének egy helyén az alábbi hangzik el: „íme elhagyatottá lőn a Szentnek városa…” Világos tehát, hogy a „lett” ige régies alakját, a lőn szót Kovács Zoltán szó szerint értelmezte.

(Facebook)

Konok Péter: Jézust megfeszítették, nem agyonlőtték

Kicsit elhűlve nézem – hideg napok – Kovács Zoltán töltényhüvelyekkel díszített adventi koszorúját. Valaki szólhatna a főkommunikátor úrnak, hogy az Írás szerint Jézust megfeszítették, nem agyonlőtték.

(Facebook)

William Butler Yeats: A második eljövetel

Bizton a jelenés már közeleg;
Második Eljövetel közeleg;a Második Eljövetel! S alig
ejtem ki a szót – a Spiritus Mundi
rémlik elém, sivatagi homokban
oroszlántestű, emberfejű lény,
szeme üres, kegyetlen, mint a nap,
combja megmozdul lassan, s körülötte
nyugtalan madár-árnyak kavarognak.
Sötétség újra; de most már tudom,
hogy húsz évszázadig kényszerített rá
egy bölcső megkövült lidérces álmot,
s hogy – ideje jővén – miféle vad
cammog majd Betlehembe, megszületni.

Ferencz Győző fordítása

(Közzéteszi Konok Péter: A sörétes koszorú margójára, Facebook)

Makói Ernő: Így készül a békére, az elcsendesedésre Kovács Zoltán, a kormány “nemzetközi szája”!

Az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Szent várakozás ez az időszak, de vajon mit vár, mire készül az a felelős kormányzati pozícióban lévő ember, mint Kovács Zoltán is, akinél az adventi koszorú, ami az asztalát díszíti, sörétes puska lőszerből készült? Bele se merünk gondolni, mi járhatott Kovács Zoltán fejében, amikor a 6.900 forintér ezt a különösen ambivalens üzenetű koszorút választotta, majd tovább fokozva az ellentmondások sorát, ez írta a fénykép alá: “ISMÉT ELJÖTT A VÁRAKOZÁS IDŐSZAKA”. Méghozzá csupa nagy betűvel, ami az internetes etikett szerint a kiabálás jelzésére szolgál. Ebben az esetben, amikor egy nemzetközi vizeken, látszólag nagy biztonsággal hajózó kormány kommunikátorról beszélünk, e közmegegyezés “nem ismerete” különösen megengedhetetlen. Tehát marad a kérdés: Mire várakozik olyan elszántan és militaristán  a nagy magyar vadász és nemzetközi levelező???

(Városi Kurír)