Városi népek és falusiak Baranya megyében

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Ritkán találni cikkeket, tudósításokat a “vidékről” a Mediaworks (KESMA) által kiadott helyi lapok internetes oldalain kívül, amelyek az elmúlt években olvasóik egyharmadát elvesztették. Sőt, a propagandaapparátus annyira elégedetlen volt a lapok teljesítményével, hogy az új vezetőségnek a múlt pénteki, “ismerkedésnek” beharangozott találkozón 12 munkatársat rúgott ki. A Budapesten kívüli politikai életről egyébként még az interneten is ritkán érkeznek hírek. Ritka kivétel Ungár Tamás munkája, aki jelenleg Baranya és Tolna megyéről tudósít a Népszavának, korábban pedig a Népszabadságnak.

Ungár Tamás nemcsak újságíróként, hanem a “Pécsi politikai rendszerváltás története, 1990-2014” című négyrészes dokumentumfilm munkatársaként is kiemelkedő karriert futott be. Korábban többszörös (2007 és 2011) Minőségi Újságírásért Díj kitüntetettje volt.

A közelmúltban két riportja keltette fel az érdeklődésemet. Az első, amely júliusban jelent meg, a “Nem érdekel, mi történik a pécsi politikában, engem csak az érdekel, hogy jövőre ne a Fidesz nyerjen” címet viseli, amely idézet Ungár egyik interjúalanyától származik. A riport legfigyelemreméltóbb jellemzője, hogy a legtöbb megkérdezett nagyon is hajlandó volt megosztani a nevét Ungárral és a 24 internetes hírportál olvasóival, ahol a cikk megjelent.

A történet megértéséhez tudni kell, hogy az ellenzék 2019-es földcsuszamlásszerű pécsi győzelmének egyik oka az volt, hogy a Fidesz tízéves vezetése alatt a város gazdaságilag hanyatlott. Hamarosan azonban Péterffy Attila, a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az Öttorony Egyesület által támogatott polgármester és Bognár Szilvia DK-s alpolgármester nem tudott megegyezni abban, hogy ki legyen a Zsolnay Örökségkezelő Kft. ügyvezetője. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a veszekedés elterjedt, az egyik oldalon Péterffy, a másikon a DK és a Momentum városi képviselői álltak. Ekkor Ungár úgy döntött, hogy beszélget a város néhány lakosával.

Több tucatnyi interjú után Ungár arra a következtetésre jutott, hogy sok helybéli nem is hallott a pécsi önkormányzatot sújtó problémákról, vagy ha hallott is, nem sok figyelmet fordított a vitára. A megkérdezettek viszont azt mondták, hogy hisznek a teljes nemzeti és helyi egységben, ha ez nem sikerül, akkor nem fognak szavazni. Virginia Makra, a városban élő ügyvédnő, akinek a férje ügyvéd, nem titkolta, hogy 2022-ben mindketten az ellenzékre fognak szavazni, de aggódik a városi tanácsban kialakult viszály miatt, ami országos szinten bizalmatlanságot eredményezhet az ellenzékkel szemben.

Egy másik választópolgár egyetértett azzal, hogy a városházi viszály átmenetileg csökkentheti az ellenzéki tábort Pécsett, de “ha nem lesz további veszekedés, akkor 2022-re a választók ezt elfelejtik”. Sokan mások azt mondták Ungárnak, hogy őket nem igazán érdekli, mi történik a helyi politikában, vagy hogy a pécsi vezetés hibázik-e vagy sem, amíg “a Fidesz nem nyeri meg a következő választást”. Egy férfi hozzátette, hogy “sokan vannak így körülöttem, elegünk van abból, hogy a Fidesz mindent ellop”.

Egy egyetemista azt mondta, hogy szerinte “a diákok öt százaléka sem támogatja a kormányt. Ez azért van, mert a Fidesz mindent ellopott, beleértve a demokráciát is. Mindegy, hogy mit tesznek a pécsi vezetők, a pécsi diákok az ellenzékre fognak szavazni”.

Persze voltak olyanok is, főleg idősebb szavazók, akik még mindig aggódtak a Soros György által Magyarországra telepítendő migránsok miatt, és néhányan nagy étvágyat mutattak az ellopott pécsi választásról szóló álhírekre. De még a Fidesz szavazói is kételkedtek abban, hogy a polgármester és az alpolgármester közötti nézeteltérés ártana az ellenzék esélyeinek a városban.
Ungár Tamás interjúiból arra következtetett, hogy az ellenzék még mindig jóval erősebb a városban, mint a Fidesz. Szerinte ez különösen akkor lesz így, amikor a lakosok megtudják, hogy Páva Zsolt volt polgármester (Fidesz) és Csizi Péter volt alpolgármester nem jelent meg tanúként a hírhedt buszbeszerzési ügyben, amelyben egy holland-magyar állampolgárságú közvetítőn keresztül 1,7 millió eurót kapott nem létező “szolgáltatásaiért”, amit természetesen a pécsi polgárok fizettek.

Egy újabb Ungár-riport jelent meg ebben a hónapban a Szabad Pécsben, amelyet egy újságírópáros kezdeményezett, akiket kirúgtak, miután a KESMA átvette a helyi lapot. A cikk címe: “Goebbels otthon érezné magát a falunkban”, és az állami televízió és rádió sokkoló befolyására összpontosít. Ungár megpróbált olyan keményvonalas Fidesz-szurkolókat találni, akik hajlandóak lennének vele együtt nézni vagy hallgatni az állami propagandahíreket. Senki sem volt hajlandó, és nem a próbálkozás hiánya miatt. Összesen 26 embert keresett meg. A legmegdöbbentőbb választ egy Pécstől 30 kilométerre lévő bükkösdi férfitól kapta, akit megkért, hogy üljön be mellé az autójába, hogy együtt hallgassák a híreket, és a férfi elmondhassa neki, hogy mit hisz el és mit nem. A férfi elkezdett beszállni a kocsiba, majd megállt. “Szeretném megtartani a véleményemet” – mondta. “És én elhiszem, hogy Gyurcsány ide akarja hozni azokat a nagyszájú fickókat”.

Emlékezetesebb sorok egy 65 éves volt magyarmecskei építőmunkástól hangzottak el, aki, miután Ungár felhívta rá a figyelmét, hogy az M1 tévécsatorna mellőzi az ellenzéki politikusokat, közbevágta, hogy “ott van ez a Márki-Zay, őt gyakran emlegetik”. Ungár kifejtette, hogy “nem annyira arról van szó, hogy beszél, hanem arról, hogy beszélnek róla”. A férfi válasza árulkodó volt. “Nem tudom. De egyébként is, honnan jött ez az ember, ki ő? Miért gondolja, hogy miniszterelnök lehet anélkül, hogy bárki is ismerné? … Nem tudom. De nem szavazok olyan emberre, akiről semmit sem tudok”.

Így állunk az ország legszegényebb és legelmaradottabb részein. Az ellenzéki jelölteknek nem lesz könnyű dolguk.

2011. november 29.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Bükkösd/ Baranya megye