Hol száll le éppen egy maláj milliárdos magángépe?

Posted by
Gábor György
>1995-ben közel három hónapot töltöttem el Malajziában. Kuala Lumpurban laktam, sokat kirándultam onnan, sok-sok várost, az ország mindkét tengerpartját, a dzsungelt, néhány szigetet, az ország jelentős részét bejárva. Rendkívül érdekes országot ismertem meg, szerteágazó vallási hagyományokat, az ország tradicionális és ultramodern kultúráját.
Most hát itt van ez a maláj milliárdos, aki az Orbán-kormánnyal seftelt, s a lélegeztetőgép-bizniszben közvetített a kínai és a magyar elvtársak között. A csencselés olyan jól sikerült, hogy Orbánék maláj embere a biznisz után (6258 lélegeztetőgép leszállítása 178 milliárd forintért) íziben meglepte magát egy Bombardier BD-700-1A10-es magánrepülővel és egy közel 20 millió dolláros luxusjachttal: milyen guszta, ugyanezeket a csecsebecséket szeretik a magyar kollégák is, maguknak még hozzácsapva a fél Balatont, kastélyokat, szállodaláncokat, letelepedési kötvényeket és magánnyugdíj-pénztárakat stb., de ez utóbbiakból – úgy tűnik – Orbánék maláj embere most kimaradt.
Orbánék még a pandémia idején is a tradicionális erkölcsöket egy bizonyos szinten megőrizni és továbbörökíteni képes itáliai maffia számára példamutató módon gyarapodtak és hízlalták vagyonukat, legfőképp önnön gazdagodásukat tartva szem előtt, semmi mást, még azon az áron is, hogy a velük nyerészkedő maláj kapcsolatnak is csurran-cseppen egy-egy magánrepülő és luxusjacht, elvégre Orbánék üzleti köre fene nagyvonalú.
És majd matematikus barátaim legyenek kedvesek kiszámítani, hogy mekkora a matematikai esélye annak, hogy a maláj üzletembernek a korábbiakban Európában sosem járt magángépe épp ugyanaznap és épp ugyanott szálljon le Horvátországban, ahol és amikor a római vakációból hazafelé tartó miniszterelnököt és kis családját szállító repülőgép is landolt. Mert a puszta matematikai esély akkor és ott beteljesedett, s igen nagy baj lenne, ha erről az ellenzék elfeledkezne.
Most érkezett a hír, hogy a maláj hatóságok házkutatást tartottak Orbánék maláj emberénél, s pénzmosás és adóelkerülés vádjával eljárás indult ellene.
Nem tudom, hogy mondtam-e, de egészen egyszerűen imádom és nagyra tartom a vádalku intézményét.
Hajrá maláj hatóságok!