Orbán világjárványkezelése: A Pesti úti idősotthon esete

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Szeretném felfrissíteni az olvasók emlékezetét, hogyan menedzselte  annak idején, Orbán Viktor a 2020. március 4-én Magyarországon megjelent COVID-19 vírust. Az első két áldozat iráni diák volt, de nem lehetett tudni, hogy Magyarországon vagy Iránban fertőződtek-e meg. Ennek ellenére az esetek alkalmat adtak Orbán Viktornak arra, hogy a külföldieket és a migrációt okolja a vírus terjedéséért. A Kossuth Rádióban szokásos péntek reggeli beszélgetésén az egyetemek bezárását akarta az általános és középiskolákkal szemben, mert “ott sok a külföldi”. Ezt a nézetét hónapokkal később is fenntartotta, amikor kijelentette, hogy “a járvány második hullámát, akárcsak az elsőt, külföldről hozták be Magyarországra”.
Március 18-ra 13 iráni diákot toloncoltak ki, mert a karantén ideje alatt engedély nélkül hagyták el a szobájukat, és állítólag szemtelenek voltak a személyzettel szemben. A Magyar Helsinki Bizottság azonnali reakciója ellenére el kellett hagyniuk az országot. Csak nemrég olvastam a Telexben, hogy miután ügyük az Emberi Jogok Európai Bírósága elé került, amely a javukra döntött, engedélyezték számukra, hogy visszatérjenek és folytassák tanulmányaikat.
Ez azonban csak a kezdete volt a járvány rosszindulatú kezelésének és politikai haszonszerzésre való kihasználásának. Orbán politikai játszmájának igazi áldozatai a Pesti úti idősek otthonának lakói voltak. Erről a “halálgyárról” – ahogy a Fidesz propagandistái nevezték – ír lebilincselően izgalmas, háromrészes cikket Kerényi György a Szabad Európa hírportálon.

Magyarországon meglepően magas, több mint 50 ezer fő azoknak a száma, akik tartósan vagy átmenetileg idősotthonokban élnek, és köztudott, hogy ezek az idősotthonok a vírusfertőzés táptalajai. Az adatok szerint, amelyeket Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerzett be a hatóságoktól, a tavaszi hullám során mindössze 34 idősotthon volt érintett, szemben a második hullám 891 otthonával. Tavasszal 140 halálesetet regisztráltak a hatóságok. Ezek közül ötvenöten a Pesti úti idősek otthonának lakói voltak. A magyar kormány aljas kampányt indított ez ellen az otthon ellen, mert azt a Főváros üzemelteti. A támadások április 8-án kezdődtek. Két nappal később a Kossuth Rádióban Orbán Viktor arra panaszkodott, hogy az ellenzéki politikusok “járvány idején nem gondolnak másra, csak arra, hogyan gyengíthetnék a kormányt… de egyelőre még egy idősek otthonának működtetésével sem tudnak megbirkózni”.

Mint kiderült, az a téves elképzelés, hogy a vírust külföldiek hozták be az országba, végzetes következményekkel járt, különösen a járvány első hónapjában. Március 8-án az idősek otthonának nyolc lakója lett rosszul, amit az orvos hörghurutnak diagnosztizált, és ennek megfelelően kezelt. Az orvos nem jelentette az eseteket, mert az akkori protokoll szerint “csak a fertőzött országokkal” (Kína, Hongkong, Szingapúr, Japán, Dél-Korea, Dél-Korea, Irán és Olaszország egyes tartományai) lehetett kapcsolatba hozni a betegséget. Miután azonban az állapotuk romlott, az orvos március 31-én írásbeli kérelmet küldött az érintett lakosok PCR-vizsgálatára. A vizsgálatokra azonban nem került sor, mert “a mentőszolgálatnak nem volt kapacitása arra, hogy kijöjjön mintát venni”.

Ez a történet elvezet bennünket a kormányzat általános vonakodásához a teszteléssel szemben. Március végén például azok a lakosok, akik más okokból kórházban voltak, majd kiengedték őket, visszatérhettek az idősotthonokba, amelyek azonban nem szívesen fogadták őket negatív teszteredmény nélkül. A teszteléstől azonban eltanácsoltak. Sára Botond, aki a VIII. kerület polgármestereként megbukott, és kárpótlásul egész Budapestért felelős kormánybiztossá nevezték ki, egy kormánypárti orvos segítségével levelet írt az összes kórháznak, amelyben azt írta, hogy bár egyes idősotthonok ragaszkodnak a negatív teszthez, “ez a gyakorlat szakmailag nem megalapozott. A negatív teszt csak azt jelenti, hogy a vírus nem volt kimutatható a mintavételkor. Ez az eljárás hamis biztonságérzetet adhat, és szükségtelen laboratóriumi vizsgálatokat és költségeket generálhat”. A levél megírásának idején 11 önkormányzati idősotthon 74 lakója volt a kórházakban szétszórva a városban.

A kórházba való felvétel nem jelentett garanciát arra, hogy az idősek otthonából frissen érkezett betegeket COVID 19-re is meg lehetett vizsgálni. A Pesti úti idősek otthonának illetékesei a Szabad Európának elmondták, hogy amikor az első gyanús tünetekkel rendelkező lakóikat beküldték, azt a visszajelzést kapták az orvostól, hogy a kórház nem tudja őket kiszűrni, mert nem áll rendelkezésre PCR-vizsgálat. Ujhelyi István, az MSZP országgyűlési képviselője később megtudta, hogy a kormány kétmillió PCR-tesztet vásárolt, amit – mint az utóbbi időben kiderült – az állam nem használt fel, és hagyta lejárni. A jelek szerint nem is annyira a tesztek hiánya volt az igazi probléma, hanem az ország járványügyi hálózatának az elmúlt évtizedekben bekövetkezett “elsorvadása” miatti laboratóriumi kapacitáshiány.

A Szabad Európa szerint április 8-án kezdődött a politikai támadás Karácsony Gergely főpolgármester ellen. Ezen a napon a Fővárosi Védelmi Bizottság ellenőrzést tartott. Néhány órával később újabb ellenőrzésre érkezett az a kórház, ahol a legtöbb lakóhelyi beteg volt. Másnap, április 9-én volt, amikor több mint száz lakót evakuáltak az intézményből, amely sokuk számára rémálom maradt. Ők “megpróbálják elfolytani,  amennyire csak lehet. Szörnyű élmény volt”. A szállítás a hétvégén zajlott, az üres Pesti úton lezárták a forgalmat. “Ötven mentőautó érkezett a rendőrséggel a nyomában, szirénázva”. Összesen 126 lakost vittek el, és még az sem volt egyértelmű, hogy ki fertőzött és ki nem. Személyes holmijuk nélkül vitték el őket, így a személyzet egész éjszaka gyűjtötte a szükséges holmikat anélkül, hogy ténylegesen tudták volna, hová vitték őket. Végül a személyzet az egyik megfelelő kórházig jutott el, ahol sikerült felvenniük a kapcsolatot az egyik főnővérrel, aki megkérte őket, hogy autóval jöjjenek a traumatizált idősekért, “hogy ne mentővel vigyék haza őket”. Csak a Fővárosnak sikerült 200 PCR-tesztet beszereznie, hogy felmérje a fertőzött lakosok számát. Karácsony később azt mondta, hogy “nehezen tudom felfogni, mi történt volna, ha mi magunk nem kezdjük el a szűréseket és nem megyünk a nyilvánosság elé”.

Végezetül néhány szót kell szólni az orvosokról, akik nagyrészt rendkívül keményen dolgoztak és dolgoznak egy nagyon nehéz helyzetben. Néhányan azonban nem feleltek meg a feladatnak. Jó példa erre egy nem éppen példamutató orvos, akinek a csoportpraxisában az idősek otthonának 500 lakóját kellett ellátni. Dr. Hajdú Sándor, aki nem akarta, hogy az egész válsághoz köze legyen, március 20-án lemondott. A kormányhivatal ombudsmanja szerint vissza kell térnie, amit április 8-án meg is tett, csakhogy ismét eltűnjön. Ekkor egy Pest megyei településről, Szadáról érkezett háziorvos vette át a helyét.

Végezetül következzen néhány történet a lakosoktól és a dolgozóktól.

“Mentőautókat, buszokat hoztak. Karszalagot tettek a lakóinkra. Olyan volt, mint egy deportálás. Legszívesebben sírnék tőle. Soha nem fogom elfelejteni, amíg élek. Megalázták őket. Nagyon jól szervezett folyamat volt.”

“A tünetmentes embereknek fogalmuk sem volt arról, hogy miért ültetik őket kerekesszékbe, és miért viszik el őket szirénázva. Arra sem voltak hajlandóak, hogy megvárják, amíg a betegek összeszedik magukat. Nem mondták meg, hogy kit hova visznek, extra kínszenvedés volt kideríteni és elmondani a hozzátartozóknak”.

“A lakók a mai napig rettegnek. Van olyan lakó, aki nem hajlandó beülni a tolószékébe, mert azt hiszi, hogy elviszik.”

Ez a hihetetlen történet rengeteget elmond arról, hogy milyen állapotban van a magyar közigazgatás Orbán Viktor kormányzása alatt. Arra is példa, hogy mi történik, ha a politika felülkerekedik a tudományon. Az eredmény 33 866 áldozat, ami a hatodik legmagasabb halálozási arány egymillió lakosra vetítve a világon, és az elmúlt hétvége adatai még nem állnak rendelkezésre.

2021. november 28.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon