Legyőzni a saját fegyvereivel?

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Az ellenzék összeállt, előválasztáson eldöntötte, hogy ki legyen a miniszterelnök jelöltje. Ez így nagyon rendben van, támogattam, támogatom, örülök neki.
Úgy tűnik azonban, hogy sokan ezen a fészbúk-oldalon gondolkodásban “hozzáfideszesedtek a rendszerhez. A Fidesz vezérelvű párt, mint minden autokratikus, fasiszta, falangista elődje, ahol tilos kibeszélni a sorból, ahol a vezérnek mindig igaza van, és aki ezt nem tartja be, az “árt a pártnak, az ügynek”, és ennek megfelelően bánnak vele.
Ha az összeállt ellenzékben ugyanez lesz a meghatározó, ha ez a “kultúra” válik uralkodóvà, akkor persze lehet, hogy sikeres lesz, mert ezzel az országgal ez az adekvát magatartás, ez a siker titka, de akkor minek?? Az egyik autokratát egy másikkal nem érdemes leváltani, hacsak nem az a cél, hogy egy új garnitúra kerüljön közelebb a konchoz.
Demokratikus rendszerekben, demokratikus pártok esetében a belső, külső vita természetes. A döntések viták eredményeként születnek, többek között ezért is helyesek. Nincs megkérdőjelezhetetlen autoritás, mindenkinek meg kell mérettetnie magát.
Különösen furcsa amikor értelmesnek gondolt ismerősök is itt a feszbúkon egyet nem értő módon viszonyulnak ahhoz, sőt elítélendőnek tartják azt, aki bírálni merészel, aki veszi magának a fáradságot és egyes dolgokat javítandónak tart. Ahogy mondani szokás “építő kritikát” gyakorol. Különösen visszatetsző ez a budapesti (egykor?) liberális értelmiség egyes képviselőitől, akik úgy tűnik lelkileg a Fidesz rezsimhez alkalmazkodtak, mondván, hogy azt csak a saját fegyvereivel lehet legyőzni.
Lehet, de akkor mégegyszer kérdezem: minek??