Esetünk a Gyökerek kínai változatával

Posted by
 Tölgyes Péter
Békési Joe rajza

>Vágó István hívta fel a figyelmemet főkülügyérünk / főkereskedőnk tegnapi szózatára, amelyben dicshimnuszokat zengett a kormányról és voltaképpen saját magáról. A kiváltó ok minderre, szerinte, az a tény, hogy “Csak az elmúlt néhány hétben több mint 90 milliárd forintnyi kínai beruházás bejelentésén vagy alapkőletételén vagyunk túl és folyamatosak a tárgyalások további magyarországi fejlesztésekről. Folytatódik az együttműködés a vakcinák ügyében, ami azt jelenti Kína kész tárgyalni a Sinopharm oltóanyagának licensz alapú magyarországi gyártásáról.”
SZÍJJÁRTÓ POSZTJA egyértelművé tette, hogy ő, a főnöke, a slepp egésze, no meg, kinyilatkozásaiknak hála, a megvezetett birkák úgy számolnak vele, hogy a Fudan Egyetem és a Budapest – Belgrád vasút is: KÍNAI befektetés nálunk.
A jelző amúgy a két pénzfaló és számunkra több kárral, mint haszonnal járó nagyBERUHÁZÁS esetében helyénvaló. Legalábbis abban az értelemben, hogy a kínaiaknak jó, az ő érdekeikkel esik egybeRészükről ez egy érthető és nyilván számokkal is alátámaszthatóan nyereséges befektetés lenne.
Vagy mégsem? Elvégre az esetben miért engednék át nekünk a befektetőnek járó hasznot? Ja, hogy az nem nekünk jár, hanem: nekik?! Nekünk meg, ahogy mondani szokták, csak a szégyen?

MI, IGEN, MI, szegény magyarok, mindannyian, finanszírozzuk az egészet, félreértés ne essék: nekik! Miközben hasznunk legjobb esetben is ha érintőlegesen származik belőle, hosszú évekre beleKORMÁNYoznak bennünket a kínaiak által kihelyezett adósságcsapdába. (Hogy az mennyire hatásos, arról Montenegró vezetői és állampolgárai mesélhetnének…) Nem elég, hogy a kínaiak nálunk üzemeltethetik majd a kémképzőjüket, még méretes zsarolási potenciált is kapnak a kezükbe, amelyet a magyar kormány önként és dalolva nyújt át nekik. Pedig nincs kellemetlenebb béklyó annál, mint amelyet dollárokból és euróból fontak, nem a kezünkre vagy a lábunkra, hiszen a munkánkra szükségük van, hanem – ugye, emlékszünk még az Alex Haley regényéből készült Gyökerek c. nagysikerű tévésorozatra? – a nyakunkba.
Ne feledjük: mindez hasznot Kínának hoz, adósságot meg nekünk. (Nekünk alatt természetesen az országot értve, nem pedig jelenlegi vezetőit.)

NAGYDOKTORIT ÉRDEMELNE – mellébeszélésből – az, aki érvekkel tudja alátámasztani, miért éri meg Magyarországnak e két beruházásba befektetni úgy, hogy a Fudan esetében még az építési munkákat is kínai cégek végzik. No persze, ha a vasútvonalét legalább részben a világ garantáltan messze legsikeresebb gázszerelője, valamicskét talán megértünk a valódi “érvekből”. És akkor az még szóba sem került, hogy az Unióban még mindig nem engedélyezett Sinopharm az új vírusmutációkkal szemben végképp hatástalan, tehát a már ismert változat licenszalapú gyártása kifejezetten elmebeteg vállalkozás.
Jó, tudom, Orbánék “konyhájának” kifejezetten jól jött a raktárra vásárlás, feltételezhetően jól jönne a raktárra gyártatás is, de hogy ehhez, vagyis napjaink kínai kolonizációjához még tapsolnunk is kellene Csurifejű és a gazdája elvárása szerint, az már mégis csak sok.

Nem Gogol blog

Békési Joe rajza