Az új német kormány nem tetszik az Orbán-rezsimnek

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Tegnap a 24.hu internetes hírportálon megjelent egy cikk “Még meg sem alakult az új német kormány, de Gulyás Gergely máris leszólta a németeket” címmel, ami nem éppen meglepő annak fényében, amit eddig a szocialisták, a zöldek és a szabad demokraták színeire utaló “lámpakoalíció” programjáról hallottunk.
Abból, amit az Olaf Scholz (SDP) vezette kormánykoalíció programjáról tudunk, Budapesten nincs ok az örömre. Íme néhány lényeges pont, amelyeket a Politico “Mi van a német koalíciós megállapodásban Európa (és az Egyesült Királyság számára)” című írásában emelt ki. A leendő német kormány sürgeti “az Európai Bizottságot …, hogy a meglévő jogállamisági eszközöket következetesebben és időben használja”. Célul tűzi ki az Európai Unió szerződéseinek megváltoztatását. A Scholz-kormány szerint a folyamatban lévő, Európa jövőjéről szóló konferenciának “alkotmányozó konvencióhoz és a föderális európai állam továbbfejlesztéséhez kell vezetnie”. Emellett a jelenlegi, minden külpolitikai döntésre vonatkozó egyhangúság szabályának megváltoztatását is szeretné elérni. Ehelyett minősített többségi szavazást javasol.

Azt lehetett volna várni, hogy a programra adott magyar reakció azokra a kérdésekre összpontosít, amelyek közvetlenül érinthetik a magyar-német és a magyar-európai uniós kapcsolatokat. De egyáltalán nem ez történt, amikor Gulyás Gergely tegnap beszédet mondott a “Németország választott” című konferencián. Gulyás fő kifogása a német koalíció programjával szemben az, hogy az “nemcsak a magyar kormány politikájával, hanem a közép-európai társadalmak meggyőződésével is ellentétes, mindazzal, amit az értékekről, a családról, az integrációról, a migrációról vallanak”. Szerinte az új német kormányprogram nem európai, hanem kifejezetten nyugat-európai, “ami távol áll attól, amit mi Közép-Európában gondolunk a világról és a társadalmakról”.

Az új német kormány egységes európai államot akar, mondta Gulyás, de legalábbis nyíltan mondja. Az európai intézmények hatáskörének kiterjesztését és a tagállamok hatáskörének gyengítését helyezi kilátásba. Ami a migrációt illeti, “egy világ választja el Németországot és Magyarországot”. Gulyás elismerte ugyan, hogy az új német kormánynak nem áll szándékában támogatni az “illegális migrációt”, de a legális migráció támogatását és a tengeri mentés gyakorlatát továbbra is erősíteni akarják. Egyszóval nem akarják, hogy emberek ezrei pusztuljanak el a Földközi-tengeren. Gulyás szerint Magyarország “soha nem tagadta meg más tagállamoktól, hogy a nemzeti hatáskörbe tartozó területeken a miénktől eltérő szabályokat alkossanak”, de az Európai Unió jövője vagy “a nézeteltérésekben való egyetértés”, vagy “az éles politikai viták időszaka” lesz.

Gulyás szorgalmasan kerülte a jogállamisági kérdésekre való utalást, és olyan “nyerő” témákra koncentrált, mint a család és az LMBTQ-ügyek. Futó utalásokat tett az Európai Egyesült Államok gondolatára is, ami szintén olyan téma, amely negatív reakciókat válthat ki a Fidesz indoktrinált hívei körében. Lehet, hogy Gulyás mellőzte a jogállamisági kérdéseket, de néhány órával később Judi Tamara, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója elküldte a párt programjának összefoglalóját, amelyben a Scholz-kormány “felszólította az Európai Bizottságot, hogy a január 1-jén hatályba lépett jogállamisági eszközöket, köztük a jogállamisági párbeszédet, a kötelezettségszegési eljárásokat, a 7. cikk szerinti eljárásokat és a jogállamisági mechanizmust gyorsan és következetesen alkalmazza”.

Az Origo, amely szeptember végén még komolyan aggódott egy “baloldali horrorkoalíció” miatt, amelyben a Die Linke, a demokratikus szocialista párt is részt vesz, ma már megkönnyebbülni látszik, hogy a tizenhat miniszterből az SPD hatot, a zöldek ötöt, az FDP pedig négyet kap. A cikk részletesen ismerteti az új kormány gazdasági és szociális reformokkal, energia- és klímakérdésekkel, a világjárvány, a lakhatás és a honvédelem kérdéseivel kapcsolatos terveit, de az Európai Unióról, a külpolitikáról és a jogállamisági kérdésekről egy szót sem szól. A Pesti Srácok a Portfólió alapján közölt  jellemzést az új német kormányról, amely az alábbi olvasói megjegyzést váltotta ki: “Ez a kormány a legszörnyűbb a második világháború óta. És ha nem térnek észhez, akár az utolsó is lehet. Baerbock külügyminiszterként! A Soros-féle holdkórosok kommunista brigádja már úton van. Szörnyű idők jönnek nemcsak Németországra, hanem Európára is.”

Ami a szabad magyar médiát illeti, a Népszava szinte kizárólag a leendő német kormány lehetséges jövőbeli külpolitikájára koncentráló cikket közölt. A Scholz pártprogramjáról szóló cikk szerzője Rónay Tamás, aki korábban könyvet jelentetett meg Angela Merkelről, “A leendő német kormány Orbánnak is üzent” címmel. Biztosra veszi, hogy a következő német külügyminiszter Annalena Baerbock lesz, aki a külpolitika számos területén az alapvetések megváltoztatását akarja, és “visszatérést az aktívabb szerepvállaláshoz”. Magyarországgal kapcsolatban ismét Baerbockot idézi, aki szerint “csak akkor fogjuk támogatni az Európai Bizottság javaslatát a pénzek felszabadítására, ha olyan feltételeket biztosítanak, mint például az igazságszolgáltatás függetlensége”. Hogy a jelenlegi pragmatikusabb politika a gazemberállamokkal szemben jelentősen megváltozik-e, azt nehéz megmondani, de sok német politikus, köztük a jelenlegi szocialista külügyminiszter, Heiko Maas, “az illúziók feladását” szorgalmazza, legalábbis ami a zöldek ambiciózus elképzeléseit illeti. Az elmúlt órákban megjelentek az első véleménycikkek, köztük Rónay Tamás “német laboratórium” című írása. Rámutat, hogy általában az emberek nem veszik komolyan a kormányprogramokat, de a mostani német az kivétel, mert “Németország kezd kísérleti tereppé válni, teljesen különböző [ideológiai] színezetű pártokkal”. Sok a kérdés, de “ha a német kísérlet sikerül, az modell lehet egész Európa számára: hogy a demokratikus pártok, akár bal-, akár jobboldaliak, képesek együttműködni”.

Prőhle Gergely, volt berlini nagykövet (2000-2002), aki 2010 után a Fidesz kinevezettjeként a külügyminisztérium államtitkáraként tért vissza, hogy aztán Martonyi János 2014-ben lejárt mandátuma után kirúgják, és aki jelenleg az Otto von Habsburg Alapítványt vezeti, visszafogottan értékeli az új német kormány programját. Szerinte amire Magyarország számíthat, az “az Angela Merkel kormánya által követett pragmatikus irányvonal baloldali változata”. Legalábbis ezt reméli Prőhle, és gondolom, Orbán Viktor is.

2021. november 26.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.