Sokaknak nem jó, de a lehető legjobb

Posted by
Bojár Gábor
>Kicsit elkeseredve látom, hogy a budapesti ellenzéki értelmiség hogyan fanyalog Márki-Zay jelöltsége miatt. Voltaire nyomán (szabadon) azt mondanám, hogy lehet, hogy sokaknak nem jó, de a lehető legjobb.
Erről írtam egy vélemény cikket a HVG-be, közvetlenül az előválasztás végső eredményhirdetése után. Ebből pár bekezdést megismétlek alább:
….. azt hiszem jól döntöttek az ellenzéki előválasztók, amikor Márki-Zay Pétert választották meg az egyesült ellenék miniszterelnökjelöltjeként. Most ugyanis nem az a kérdés, hogy ki szimpatikusabb nekünk, kinek az értékrendje áll hozzánk közelebb, vagy hogy ki tudna jobban kormányozni. Most csak egy kérdés van: Ki tud több szavazót hozni jövő áprilisban az Orbán kormány leváltására. Erre pedig Márki-Zay Péternek több esélye van. Nem azért gondolom így, mert a Fidesz szűnni nem akaró gyurcsányozása hatékonyabb lenne Gyurcsány Ferenc felesége ellen, mint bárki más ellen. Fogalmam sincs róla, hogy ma mennyire hatékony a gyurcsányozás. Az is lehet, hogy a Fidesz kampány gurui túltolják a biciklit és ez már kontra produktív. Nem tudom, nem értek hozzá. Azt viszont évek óta tudjuk, hogy ezen az erősen lejtő pályán egy esetleges ellenzéki győzelem csak a baloldali és liberális ellenzékieken kívüli, alapvetően konzervatív beállítottságú demokratákkal együtt lehetséges. Erre pedig Dobrev Klárának nem a férje miatt van kevesebb esélye, hanem azért mert a DK egy baloldali, szociáldemokrata politikát képvisel, amire természetesen szüksége van a magyar demokráciának, de most a konzervatívokra is szükségünk van, hozzájuk pedig a konzervatív MZP nyilván hitelesebben tud szólni. Ha pedig azt vártuk az ellenzéki pártoktól, hogy az összefogás érdekében tegyék félre az ellentéteket és csak a közös pontokat keressék, akkor nekünk, szavazóknak is ezt kell tennünk…..
….. Ne siránkozzunk, hogy mikor hol mi olyat mond MZP, ami nekünk, baloldaliaknak és liberálisoknak nem tetszik. Mert most elsősorban nem nekünk kell tetszenie. Abban pedig bízzunk, hogy ezzel nem tartja távol nagyobb számban a mi oldalunk szavazóit sem. Nagyon nehéz a dolga, hiszen egyszerre beszélni konzervatív, baloldali és liberális nyelven szinte lehetetlen.
….
A teljes cikk itt olvasható el: