Nem kell tudni románul

Posted by
Tamás Ervin
>Az adoma szerint eddig úgy volt, hogy a nyelvtanár néhány órával előbb tanulta meg azt a leckét, amit tanítványainak átadott. A módszert persze sok helyen alkalmazták sikeresen, talán csak a sebészeti műtőkben ritkán, bár ki tudja. A körösszakáli Bihar Román Nemzetiségi Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatónője e tradicionális trükköt megtoldotta azzal, hogy nem járt órákkal előrébb a nebulóknál a román nyelv ismeretében, mert sem nem tudott, se nem tud románul, aminek ismeretéből pedig papírja van, és több éve pótlékot is kap érte.
Van ilyen, ami más fertályon abszurd,nálunk fejcsóválást sem ér. Hungarikum, nemzetI sajátosság, példák bizonyítják elterjedtségét. Bod Tamás riportja a Magyar Narancsban azonban ennél is tovább megy, kiderül ugyanis, hogy egy botor alak – élve más nemzeti sajátosságunkkal – feljelentette az asszonyt, s az akkurátus rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a hölgyhöz meghallgatásakor tolmácsot kellett hívni, mert nem értette már a románul elhangzó kérdést sem.
Gondolná az ember, abszurd ennél nem lehet abszurdabb – tévedés. A megyei főügyészség valóságos jogtechnikai bravúrt hajtott végre, mivel szerinte a nemzetiségi pótlék felvétele nem törvénysértő, hiszen papír van a román nyelvtudásról. Hogy ez a dokumentum hol és hogyan született, azt kideríteni rendes magyar embernek nem feladata, van rajta pecsét, ámen.
Ezért az asszonyság /miniszterelnökünk szavajárásával élve/ továbbra is román nyelvű minősítő tanár, óvodákba, iskolákba jár, hogy ellenőrizze a többségéban román nyelven zajló oktató-nevelő munkát.
Néhány, az ügyhöz közelebb álló morog ugyan, de senkinek sem érdeke tovább bolygatni az ügyet, már csak azért sem, mert esetükben a nemzetiségiek számára megemelt kölétségvetési normatíva kerülne veszélybe.
És valóban: a tolmács olcsóbb. Átvitt értelemben, kitágítva a magyar abszurd létjogosultságát, sok-sok tolmácsra volna szükség, bár ezek képzésére is egyre több tolmácsra volna szükség. OKJ-képzések indulhatnának szerte az országban és nem telne bele pár év és mindent értenénk. Talán még egymást is.
Címkép: A körösszakáli Bihar Román Nemzetiségi kéttannyelvű iskola