„Sok rendőr alig várja, hogy dolgozhasson”

Posted by

A korrupciót a jövőre nézve is megállítaná Hadházy Ákos

>A Helyben.hu írása

>Kétharmad nélkül is hozzá lehet látni a korrupciós elszámoltatásnak Hadházy Ákos szerint, aki viszont nem minden konkrét tervet szeretne elárulni. Bízik abban, hogy sok ma hivatalban lévő is beszélni fog ellenzéki fordulat esetén. Az biztos, hogy teljes törvényeket kell kidobni, teljesen átdolgozni.
Megfeszített erővel dolgoznak azon, hogy jövő tavaszra készen álljanak a tervekkel, ha sikerül fordulatot véghez vinni. Hadházy Ákos független képviselő is azzal kezdi elképzeléseik felvázolását, hogy sok függ attól, sikerül-e kétharmados többséget szerezniük, de egyszerű többség esetén sem eshetnek kétségbe. Rengeteg jogszabály eltakarítása, módosítása vár rájuk a korrupció elleni küzdelemben, s ezek jó része sima többséggel is elvégezhető. A közbeszerzési és a nevét meghazudtolóan a titkolózást szolgáló infotörvényt ki kell dobni, újat csinálni – fogalmaz Hadházy a helyben.hu-nak. Módosítani szükséges a büntetőeljárás és a polgári rendtartás egyes részeit, is, bár ezek is azok közé tartoznak, amelyekről idő előtt nem akar részleteket elmondani.

A politikus – akinek fontos szerepet szán Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt – szerint a jogalkotáson kívül egy sor olyan változásra is mód lesz, amire kevesen gondolnak. Például arra, hogy a gazdasági nyomozók teljes cégnyilvántartási adatbázis-hozzáférést kapjanak, hogy gyorsabban tudjanak feltérképezni különféle kapcsolatokat, hálózatokat. Hadházy is megemlíti az emberi faktort. Azt, hogy sok, ma ilyen-olyan hivatalt viselő személy hajlandó lesz beszélni a Fidesz veresége esetén. A nyomozásokat megszüntető határozatokat például rendőrök írták alá, őket „meg lehet kérdezni”, hogyan történtek ezek, mondjuk az OLAF (az EU Csalás Elleni Hivatala) által a Tiborcz-féle közvilágításról feltárt esetekben. Sőt, tapasztalatai szerint a bűnüldözésre létrehozott szervezetekben maradtak olyanok, akik készek lennének tenni, „sok rendőr alig várja, hogy dolgozhasson” – fogalmaz. Arra is vannak elképzelések, hogyan „közelítsék meg” Polt Péter főügyészt kétharmad híján, de erről se szeretne részletekbe bocsátkozni.

Szintén nem kerül semmibe a különféle nyilvántartások megnyitása. Jelenleg sokszor törvényi előírás ellenére sem teszik közzé gyakran az ötmilliónál nagyobb értékű szerződéseket, vagy csak nem kereshetően teszik. Illetve a lényegi tartalmat a mellékletekbe rejtik el. Egy feles többségű kormány egy sor olyan adatnak a birtokába jut, ami alapján megvan az esélye a felelősségrevonásnak. Például arról, hogy Orbán Viktor apja mennyiért szállított követ építkezésekhez: erről nem tudunk szinte semmit, csak azt, hogy cége 50 százalékos nyereséghányaddal működik, ami tízszerese a piaci átlagnak. Egy váltás esetén konkrét bizonyítékunk lesz arra, hogy ez hogyan jön össze: ennyire olcsón termel, vagy nagyságrendekkel túlárazva adja el a követ az állami beruházásokhoz– hangsúlyozza Hadházy Ákos.

A képviselő kitért az európai ügyészséghez csatlakozás lehetőségére is. Szerinte azonban ez csak részben nyújthat segítséget az elszámoltatáshoz, mert legfeljebb a tagsággá válás után elkövetett korrupciós bűncselekményekben járhat el a hivatal. Az azonban elképzelhető, hogy már folyamatban lévő fejlesztések esetében is alkalmazni tudják – mondta. A képviselő azonban kiemelte, hogy a jogszabálymódosításoknak nem csak az elszámoltatás a célja. Hanem az is, hogy a jövőre nézve, akár saját soraikban is megnehezítsék a kísértést a közpénz eltérítésére.

Címkép: Orbán-bánya Gánt