Eugene a pénzes aligátor

Posted by

Batka Zoltán
>Kemény ezzel szembesülni, de tény, hogy ezrével élnek közöttünk gyengeelméjű idióták, akik poénnak gondolják, hogy évente több százezer forintnyi aprópénzt dobálnak be a pesti állatkertben Eugene, a mississippi aligátor medencéjébe. A boldogtalan aligátor medencéje úgy néz ki, mintha Matolcsy vele őriztetné a pénzverdét. Hogy ne szálljon el még jobban az infláció.
Próbálok találgatni: talán létezik valami titkos legenda, a római Trévi-kútba dobált lóvé mintájára Eugene majd segít az ilyen hülyének házastársat találni? Vagy hogy kinevezzék főosztályvezetőnek? Megfoganjon az asszony? Hamarabb jöjjön a tavasz? Kisarjadjon a búza a földön? Vagy amolyan jópofaságnak gondolják, hogy Eugene-t valami pénzbedobós automatának nézik? Mondjuk bedobnak egy kétszázast, akkor Eugene majd kimászik a medencéből és ad nekik egy kólát vagy lejátssza Jimmitől az „Egyszer megjavulok én”-t? Esetleg valami posztmodern assemblage, mondjuk Rogán Antal pénzzel kitömött krokodilbőr Louis Vuitton aktatáskájának a metafórája?
Esetleg az emberi hülyeség igazi szimbóluma. Ahogy emberek százai, ezrei szórják a nehezen megkeresett kis pénzüket egy hüllő, egy fóka vagy egy víziló orra elé. Amelyik ettől jó eséllyel beteg is lehet. Igazi loose-loose szitu. Ja és ne hagyjuk ki ebből a körből a tisztelt állatkertet sem, amelyik a berozsdált érmékből ítélve szemmel láthatóan régóta nem tartja különösebben fontosnak kitakarítani Eugene medencéjét.