Nyomozás Krúdy Gyula után

Posted by

Göröntsér Vera

>Este fotómontázs érkezett kérdéssel, tudok-e róla valamit? Segédinformációk: Duna utca, a Klotild- (ma pontosítom: Matild-) palota mellett. Hírré akkor vált, amikor kiderült, hogy semmit se tudni róla (nincs a lapon se), de utánagondolva kb. egy hete jártam arra és ez a szobor biztos, nem volt ott. Ebből következik, friss, méghozzá nagyon… Hírekben nem találtam, a google nem segített.
Messengeren infóváltás: nagyon ismerős volt a szobor alanya, jóbarát fotót küldött Krúdy egy mellszobráról… Igen, a szobor szereplője ő és keresgélve rögtön kiderült a kötődés is:”1901-től a déli épületben működött a Belvárosi Kávéház. Krúdy Gyula itt írta a Szindbád történetek nagy részét.” Áttértem az Fb-n való keresésre. Eljutottam egy előzetes infóhoz az V. kerület Belváros-Lipótváros Fb-bejegyzésében, ami alapján a Mai Belváros posztjai között kerestem.
Itt olvasható az ígérvény, egy zsánerszobor elhelyezése várható a megújult, déli Klotild-palotánál, éppen a nekem küldött paraméterek szerinti helyre. “A Krúdy-szoborral újabb zsáneralkotással gazdagodik majd a Belváros. A széken ülő író alakja az asztalra támaszkodik, mellette egy üres szék, amelyre az arra járók leülhetnek.”[2] Utána az alkotók névsora – hibásan.

Sok és izgalmas dolgom akadt. Első kérdés: a reggeli pára, köd és szitálás után kisüt-e a nap; Hogy derítem ki, igaz-e a sejtésem az alkotólista hibájáról; Mikor került oda a szobor? Eleve: Matild, vagy Klotild?
És kisütött, így futottam, ahogy tudtam. A fotók elkészültek és válasz érkezett a mikor kérdésre. Egy járókelő tegnap is arra járt, mobilján mutatta a végét a szerelési munkáknak és rajta az alkotókat. Ebből Lelkes Márk alakja egyértelmű volt, vagyis nem Lelkes Máté, hanem az ismert szobrászművész az alkotósor eleje.
A továbbiakat is tisztázandó, nyomoztam. Megtaláltam Lelkes Márk telefonszámát és mély lélegzetet véve felhívtam. Igen, ő az alkotó. Továbbiakban Máthé Krisztián is, de Meszlényi Molnár János az öntőműhelye révén. Sok mindent megtudtam. Nem értem, miért csúsznak meg dolgok…!?
Megtudtam, hogy a szobor számára készült egy gránit talapzat is, azon információk sora: pl. kit látunk, miért és ki állíttatta a Krúdy-emléket: A felállításnál is ott volt a Matild-palota tulajdonosa, aki (teljesen, vagy részben?) a szoborállítás mögött állt. Az “ügy” a Főváros Önkormányzathoz tartozik, mivel a hely nagyobbrészt (Ferencziek tere) a főváros kompetenciája. A főváros nem fogadta el, hogy a gránit talapzat (a feliratokkal) felállításra kerüljön, balesetveszélyes. Így sok minden változott. Pl. az alkotás nincs kiemelve a járda síkjából (kevésbé szobor, “túl zsáner”), elvesztek és ki tudja, pótlásra kerülnek-e az információk (amiért pl. a szoborra nem kerültek rá a szignók).
És akkor még kéne szólni a megformálásról (mert a kávézóban ülő, elgondolkozó, ihletet váró író alakja hiteles és jó!) az íróról és művéről is (ld. adalékok). Rá/rájuk emlékezik a szobor, aminek a jelek szerint nem lesz avatása.

köztérkép

Címkép: A Krúdy-szobor. Lelkes Márk és Máthé Krisztián alkotása. Meszlényi Molnár János bronzöntő műhelye