A szélsőjobboldali “Kontra” szerint francia energiamultik finanszírozzák az MZP kampányát

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
Balogh S. Éva
>Februárban fedeztem fel a Kontra nevű új szélsőjobboldali kiadványt, amely azt állítja, hogy mikroadományokból finanszírozzák, és független és objektív oldalnak hirdeti magát. Főszerkesztője Megadja Gábor, aki korábban a 888 és az Origo munkatársa volt. A kiadvány bemutatkozását azzal kezdi, hogy “nem szükséges és nem is kívánatos feladni az elfogultságainkat. Ezek tesznek minket azzá, akik vagyunk. És talán még szerencsésebb, ha egy közösséghez tartozunk”. Nem titkolja, hogy a Kontra hadilábon áll a “libernyákokkal”, ami bizonyos körökben a liberális beállítottságú emberek becsmérlő megnevezése.
Megadja 2017-ben az ELTE jogi karán szerzett politikatudományi doktori címet, majd óraadóként dolgozott a Fidesz engedelmes köztisztviselőket nevelő kreációjában, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az ELTE elkövette azt a hibát, hogy megengedte neki, hogy vendégelőadó legyen az Eötvös József Kollégiumban, amit hamarosan vissza is vont az egyetem, mert  megtiltotta neki, hogy interaktív beszélgetést tartson a “felmondáskultúráról”. Korábban az Echo TV “Keménymag” című műsorából is kizárták. Értitek a dolgot.
Két héttel ezelőtt egy aláírás nélküli cikk jelent meg a Kontrában “Rejtett részletek” csábító címmel: A rezsicsökkentést támadó Márki-Zay egy brüsszeli energetikai lobbiszervezet vezetője volt”. Ebből megtudjuk, hogy MZP “egy multinacionális cégnek, a francia EDF energiaszolgáltatónak dolgozott”. A sunyi antilibernyákok elmulasztják tájékoztatni olvasóikat arról, hogy a cég rendes neve EDF Démász, és hogy közös francia-magyar cégről van szó. Mindent egybevetve az MZP 12 évet töltött az EDF Démásznál és öt évet a Legrand Magyarország Kft-nél, a francia ipari konszern magyarországi leányvállalatánál, amely kapcsolók és konnektorok globális gyártója.
Melyik energetikai lobbiszervezet vezetője volt tehát MZP, amit a nyilvánosság elől eltitkolt?

Az Euroelectric az európai villamosenergia-ipar közös érdekeit képviselő európai csoport. A struktúra élén az elnök áll, akit két alelnök követ. Minden ország egy rendes és egy póttagot küld az igazgatóságba. A jelenlegi magyar tagok Bakacs István, aki az MVM (Magyar Villamosművek) vezérigazgatójának tanácsadója, és Jamniczky Zsolt, az E ON Hungária Zrt. elnöke. Röviden összefoglalva: a magyarországi villamosenergia-vállalkozások rendszeresen részt vesznek lobbitevékenységben az Euroelectric révén. Senkinek sincs oka arra, hogy eltitkolja részvételét az Euroelectricnél, ahogy a cikk szerint az MZP tette. A Kontra szerint oknyomozó újságírójuk az internet mélyén elrejtve találta meg az árulkodó adatokat, amelyekhez csak a Wayback Machine segítségével juthatott hozzá. Nem adott linket ehhez az értékes információhoz. Néhány nappal később újabb cikk jelent meg Márki-Zay lobbitevékenységéről, ezúttal “Both Hunor”, nyilvánvalóan álnéven, egy beazonosíthatatlan fiatalember fotójával. Ez a cikk sokkal tovább megy, mint az első. Itt Márki-Zayt a multinacionális cégek abszolút híveként írják le. Amikor 2017 februárjában az Orbán-kormány felvásárolta az EDF-et, otthagyta a céget, és egy másik francia céghez, a Legrand Magyarországhoz csatlakozott, amely cégnél már dolgozott, mielőtt Kanadába távozott.
Itt “Both Hunor” szabadjára engedi a fantáziáját. “Könnyen lehet, hogy Márki-Zay jelenlegi miniszterelnök-jelöltségét és gyors felemelkedését nagyban befolyásolta a milliárdokat mozgató francia energiamultik nyomása. Miért is ne tennék ezt egy újabb szabadelvűség reményében, különösen egy olyan jelölt esetében, aki évtizedek óta kipróbált emberük”.
Ami ezután következik, az az 1990 utáni évek szokásos félreértelmezése. A jelenlegi nacionalista nézet szerint korrupt és erkölcstelen nyugati kapitalisták azért jöttek az országba, hogy kifosszák azt, és Antall József és Horn Gyula kormányai szabad kezet adtak nekik a magyar erőforrások kiaknázására. Felesleges itt leírni, hogy akkoriban milyen égető szükség volt a tőkére és a nyugati know-how-ra. A Kádár-évekből örökölt államadósság hatalmas terhet jelentett, és a kormánynak el kellett adnia néhány jobb vállalatát. Sok más vállalatot a kormány nagyon szeretett volna eladni, hogy tőkét szerezzen, de ezek olyan siralmas pénzügyi és strukturális állapotban voltak, hogy a kormány nem talált vevőt. A privatizáció 1994 után felgyorsult, részben a Horn-kormány erőfeszítéseinek köszönhetően. Négy évvel később a magyar gazdaság meglepően egészséges volt.

És most térjünk vissza az MZP “baljós szerepére” abban a hírhedt Euroelectric igazgatótanácsában. A jelek szerint részt vett a lobbicsoport “Horizont 2020 – A kutatási és innovációs keretprogram” nevű projektjében. Ezt a projektet két munkacsoport adminisztrálta. Az egyik a “WG Research Development and Deployment”, a másik pedig a “TF EU Budget” volt, a TF EU pedig az Európai Unió működéséről szóló szerződést jelentette. Márki-Zay a TF EU Budget csoport tagja volt, amelynek elnöke a portugál Pedro Vitorio volt.

Milyen következtetést von le a “Hunor Both” az MZP tagságából egy szerény munkacsoportban, amely egyike volt az Euroelectricen belüli mintegy 50 ilyen csoportnak abban az időben? “Közel másfél évtizede dolgozik a profitéhes energiamulti EDF-nél, méghozzá vezető beosztásban. Nyilvánvalóan azért küldték az Euroelectric költségvetési projektjéhez, hogy a francia multinacionális EDF érdekeit érvényesítse”.” Ezt az ostobaságot utólag az Origo és a Magyar Nemzet is újranyomta.

Ezek a jobboldali csoportok összeszedik az információk foszlányait, amiket aztán kiforgatva olyan történeteket találnak ki, amelyek alig hasonlítanak a valósághoz. Márki-Zay Péter munkacsoport-tagsága csak egy újabb szokásos példa arra, amit angolul így nevezünk: barking up the wrong tree.  Megugatni a rossz fát.

2021. november 20.
Balogh S Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.