A leválthatatlant le kell váltani

Posted by
Futó Péter
>Ez még sakk? Volt egyszer egy gonosz, kiöregedett, de profi sakknagymester, aki abba a helyzetbe került, hogy a sakkjáték szabályait akár játszma közben is kedve szerint módositgathatta. A versenybíró is az ő embere volt. Korlátlanul lehallgathatta ellenfeleinek edzéseit. És az már csak hab volt a tortán, hogy a bajnokságok előtt a felkészülésre, odautazásra, szállásra százszor annyi erőforrása volt, mint az összes ellenfelének együttvéve.
Gonosz nagymesterünk így mindig nyert, de mert versenyképessegét az idő vasfoga némileg kikezdte, ezért most már csak igy tudott nyerni. Szabályos játékban már egyáltalan nem volt hajlandó résztvenni.
.A bajnokságok megrendezésének és a szabályok megbarkácsolásának, megbuherálásának viszont továbbra is profi stratégája maradt. Kedvenc megnyitási taktikája az lett, hogy a sakk játékszabályait egyre ujabb, látszólag lényegtelen, kifelé nehezen kommunikálható módon módositgatta. Mindig csak egy kicsit, de úgy, hogy az csakis neki kedvezzen.
Most éppen azt a határvonalat teszteli, ami után az ellenfele már felboritaná a sakktáblát. Pont eddig a falig akar elmenni, de apró lépésekkel, és előtte egy milliméterrel akar megállni.
Egyik fél sem szeretné, ha a sakktábla felboritására sor kerülne. Az ellenfele azért, mert az ökölharcnál még ezt a játékmodort is jobbnak tartja. De a játek bojkottja bőven a lehetőségek között van, a kérdés csak az, hogy hol van az a bizonyos határvonal, ez a fal. Ezt még az ellenfél sem döntötte el.
Mikor adja fel az ellenfél azt a kedvenc illúzióját, hogy ez még egyáltalán sakk?
Ezt a gonosz sakknagymestert pont azért kell kitiltani a bajnokságokról, mert szabályos sakkban soha nem lehet legyőzni.
Ez csak egy hasonlat. Politikára leforditva ez igy hangzik: aki leválthatatlan, azt pont ezért kell leváltani. De hogy ezt konkrétan hogy kell megtenni, azt az ellenzéki politikusoknak, pártoknak, mozgalmaknak kell megfogalmazni. Ez az egyszerű feladat egyre bonyolultabb jogi kérdéseket vet fel. Mi mezei állampolgárok látjuk a problémát, de nem értünk ehhez, nem vagyunk profik a hatalomtechnikában. Mi legfeljebb remélni tudjuk, hogy ennek a feladványnak van erőszakmentes megoldása is.
Az ellenzék jogászai kukkantsanak be a polgári engedetlenség külföldön bevált módszereinek eszköztárába. Hátha találnak ott valamit.