Hat százalék előny kellene az ellenzék győzelméhez

Posted by
elemi.hu

>Bár a felmérés szerint az ellenzék vezet a kormánypártok előtt, mégis 45 százalék véli úgy, hogy a Fidesz–KDNP fogja nyerni a választást. 40 százalék szerint az ellenzék lesz a befutó.
Nemcsak az ellenzéki pártszövetség, de a kormánypártok népszerűsége is nőtt a Závecz Research november 2. és 12. között 2 ezer ember véleményét bekérve végzett felmérése alapján – írja a Klubrádió.

Závecz Tibor a Klubrádióban beszélt a felmérés eredményeiről. Az ellenzék szerény előnye stabilnak mondható, hozzátette azonban, hogy szerinte ekkora különbséggel is a Fidesz nyerne, nagyon szűk előnnyel. Ennek okát a mandátumszerzés sajátosságaiban, a választói törvényben látja.

“Az ellenzék nem dőlhet hátra az eredmény láttán. Vezet ugyan, de ez még kevés, hogy választást nyerjen” –  foglalta össze.

Szerinte ahhoz, hogy választási győzelemről beszéljünk, legalább 6 százalékos tartós előny kellene.

Bár a felmérés szerint az ellenzék vezet a kormánypártok előtt, mégis 45 százalék véli úgy, hogy a Fidesz–KDNP fogja nyerni a választást. 40 százalék szerint az ellenzék lesz a befutó. Závecz ezt úgy értelmezi, hogy nagyon sok ugyan az ellenzéki szavazó, de a politikai klíma, az országos viszonyok alapján ezt szűrik le. Hozzátette, az a fideszes szavazók 90 százaléka véli úgy, hogy pártjuk lesz 2022-ben a befutó, az ellenzéki szavazók 78 százaléka véli csak úgy, hogy az ellenzéki pártszövetség nyerhet. Minden tizedik ellenzéki gondolja azt, hogy a Fidesz nyer majd.

A párt nélküli szavazók körében 10-ből 4-en a Fideszt tartják esélyesnek, az ellenzékről azonban 10-ből csak 3-an gondolják, hogy megnyerheti a választást. E felmérés alapján jelenleg úgy gondolják a választók, hogy nagyon szoros lesz a választási verseny, de kis különbséggel a Fidesz fogja megnyerni a választásokat.