Diego és ő

Posted by
Fáy Miklós
>Valamikor polgazból (politikai gazdaságtan) tanultuk a pénz funkcióit. Persze, már elfelejtettem, mik is vannak, csak arra emlékszem, hogy a pénz értékmérő. Ami ellen már akkor is tiltakozni akartam, hogy volna értékmérő, amikor pont a lényeges dolgok értékét nem lehet mérni vele. Nem lehet megmondani, hogy mennyit ér a Mona Lisa. Végtelent.
Persze, vannak kisebb jelentőségű festmények, amelyeket talán ki lehet fejezni… Dehogy lehet. A héten kelt el a Sotheby’s árverésén egy híres Frida Kahlo-kép, a Diego és én. Kahlo homloka közepén Diego Rivera, a férje, Diego homloka közepén egy harmadik szem, nekik kettejüknek összesen öt szemük van, ahogy a viccben mondják. Tényleg olyan, annyira ismert, van külön Wikiart-szócikk is róla, nem gondolta volna az ember, hogy valaha is el fogják még adni. Így volt vele a vevő is, aki végül majdnem 35 millió dollárt szurkolt le érte. Amikor utoljára árverésen járt a kép, 1990-ben még csak egymilliót ért. Azóta nem változott semmit. Milyen érték az, amit a pénz mérni tud?
Legfeljebb balekságunk mértékét. Lehet, hogy öt év múlva átkozza magát az eladó, nem kellett volna elkótyavetyélni. Vagy a vevő, ennyit kiadni egy naiv festőért. Mi meg magunkat balekolhatjuk, hogy nem voltunk a bizniszben 1980-ban, amikor még 80 ezerért is lehetett Frida Kahlót kapni.