A Fidesz legalizálja a választási csalást

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes november 12-én este 11 óra előtt hét perccel küldte el Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének azt a törvényjavaslatot (T/17277), amely “módosítaná az adatváltozást kezelő szolgáltatásokat és csökkentené az állampolgárok adminisztrációs terheit”. A dokumentumból egy gyors pillantás után kiderül, hogy a módosítások “az állampolgárok személyes adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvényt” érintik.

Azt hiszem, nyugodtan hagyatkozhatunk e módosítások TASZ (Társaság a Szabadságjogokért/Társaság a Szabadságjogokért) értelmezésére. E nagy tekintélyű szervezet véleménye szerint ezek “még szélesebb kapukat nyitnak meg a választói turizmus előtt, mint eddig”, mert a jövőben “a lakcímet létesítő személynek nem kell ténylegesen azon a címen laknia”. Egy személy hivatalos lakóhelye egyfajta “kapcsolattartási címre” fog redukálódni. Innentől kezdve a fiktív lakóhely létesítése vagy a fiktív lakóhely létesítésében való közreműködés már nem lesz büntethető. A közokirat-hamisításról szóló büntető törvénykönyvet úgy módosítják, hogy a tulajdonos beleegyezésével bárki bejelenthet egy lakcímet.

Beszámoltunk a szavazóturizmus gyakorlatáról, különösen az Ukrajnával határos területeken, ahol ukrán állampolgárok ezrei – akik közül néhányan még a magyar származást sem tudták igazolni – falusi polgármesterek segítségével hamis lakcímeket hoztak létre, kedvező szavazatokért cserébe. Ez egy első osztályú átverés volt. A gyakorlat megszüntetésére tett kísérletek nehézségekbe ütköztek, mert ezek a szavazatok a Fidesznek kedveztek. De legalábbis elméletben a gyakorlat törvénytelen volt. Innentől kezdve azonban a nagyüzemi választási csalás legálisan zajlik.

A TASZ a magyarországi önkormányzati választások idején szokásos ukrán invázióra koncentrál. A törvényjavaslat időzítését tekintve azonban a Fidesz legújabb választási csalási kísérletének célpontja nem csak a szomszédos országokban élő magyarok, hanem a hazai Fidesz-szavazók is, akik könnyen létrehozhatnak egy új fiktív lakcímet egy olyan körzetben, ahol a választási eredmények az előrejelzések szerint nagyon szorosak lesznek. A “választási szakértők” szerint jelenleg nyolc ilyen körzeten múlik az ország politikai sorsa.

Könnyen lehet ukránok ezreit terelgetni, hogy költözzenek el néhány faluval nyugatabbra, de lehetetlen lenne az ország politikai vagy akár földrajzi térképét teljesen ismeretlen embereket arra utasítani, hogy valahol az ország közepén találjanak maguknak barátokat. Ráadásul Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szilárdan fideszes terület. Mind a hat választókerület fideszes kézben volt az elmúlt tíz évben. Tehát az ukrán szavazatoknak itt nincs jelentősége. Viszont az országon belüli elkötelezett Fidesz-szurkolókat lehetne toborozni, hogy “költözzenek” a kritikusan fontos körzetekbe.

Ellenzéki politikusok Facebook-oldalukon fejezték ki felháborodásukat. Bár emiatt talán jobban érzik magukat, ezek a hozzászólások lényegében haszontalanok. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke is csatlakozott a panaszkodók tömegéhez, ám ahelyett, hogy az alapvető problémára koncentrált volna, azt vetette fel, hogy “az elfogadott törvény a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) kapcsolatos visszaéléseket is legalizálhatja”. Nincs is jobb, mint a választási csalás létfontosságú kérdéséről elterelni a figyelmet, és egy olyan mellékes problémáról beszélni, mint Varga Judit igazságügyi miniszter hétvégi háza és az a néhány millió forint, amit a Fidesz-kormánytól kapott erre a célra. Tóth egyébként azt mondta, hogy a Demokratikus Választási Szövetség pártjainak országgyűlési képviselői kezdeményezzék “a kifogásolt rendelkezések megsemmisítését az Alkotmánybíróságnál”. A törvény szerint a képviselők 25 százaléka kezdeményezheti a jogszabályok utólagos ellenőrzését az Alkotmánybíróságnál, úgyhogy gondolom, nem árt megpróbálni. De a legvalószínűtlenebb, hogy a Fidesz-uralta bíróságnál azt a papírt is megérné a panaszuk, amire írták.

Arató Gergely, a DK egyik alelnöke optimistán nyilatkozott. Biztosítani fogják, hogy minden szavazóhelyiséget ellenzéki aktivisták figyeljenek, akik ellenőrzik a szavazók címét. Megkérdezhetem, hogyan?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az ATV Híradójának azt mondta, hogy “a választási törvény szabályai nem változtak”, és “nem az a cél, hogy megbüntessék azt a közel kétmillió embert, aki nem ott lakik, ahol állandó lakcímként bejelentkezett, mert például lakást bérel, vagy a szüleinél van bejelentve”. Ha ez a helyzet, akkor a megoldás nem a törvény eltörlése, hanem a betartatása. Nem mindegy, hogy egy választópolgár hol lakik, akár a választás idején, akár a választási körzetek újrarajzolásakor.

Az ATV Híradó szerkesztői elkövették azt a hibát, hogy túl sok időt szenteltek az ukrán határhoz közeli falvakban történt szavazási szabálytalanságoknak, ahelyett, hogy azokra a körzetekre koncentráltak volna, amelyeket túl szorosnak tartanak. Márki-Zay Péter, akinek néhány másodpercnyi műsoridő jutott, azt mondta, hogy “az ellenzéknek figyelnie kell, hogy hova telepít át nagyszámú szavazót a Fidesz, és ha kell, akár a Fidesz legelvetemültebb módszereit is be kell vetnie” ellenük. Meglátjuk, hogy ez nekik hogy fog tetszeni.

Sejtettem, hogy lesznek hangok az MZP javaslata ellen, és igazam lett. Az Amerikai Magyar Népszava ma vezércikket közölt “Ha a Fidesz csal, csaljon az ellenzék is?” címmel. Korábban már megjegyeztem, hogy Bartus László lapja azóta ellenséges Márki-Zayval szemben, amióta az előválasztások során komoly esélyesnek bizonyult. Ezért nem voltam felkészületlen az MZP fenyegetésének antagonista fogadtatására. A véleménycikk vehemenciája azonban meglepett. “A demokratikus ellenzékben fel sem merült, hogy ha a Fidesz csal, akkor ők is csaljanak. Most viszont egy jobboldali “keresztény” ellenzéki miniszterelnök-jelöltet választottak, egy volt Fidesz-szurkolót, akinek nincsenek ilyen erkölcsi korlátai. Ő azt hirdeti, hogy “a cél szentesíti az eszközt”.”

A cikk más megfogalmazású idézetet használt, mint amit én találtam. Ez így hangzik: “A kérdés most az, hogy a Fidesz arra akarja-e kényszeríteni az ellenzéket, hogy a szavazók jelentős részének megmozgatásával próbáljon versenyre kelni a Fidesz szervezett csalásával”. Azt nem mondta, hogy ezt tenné, de azt igen, hogy arra sürgette az ellenzéket, hogy versenyezzen a Fidesz szervezett csalásaival, ami az Amerikai Népszava szerint a Márki-Zay által használt tipikus kettős beszéd. A szerkesztőség szerint “az ellenzéki összefogás most jutott el arra a pontra, hogy állást kell foglalnia, és nemet kell mondania a gátlástalan “keresztény” miniszterelnök-jelöltre”.

Én, aki gyakran egyetértek az Amerikai Népszavában megjelent cikkekkel, nem osztom Bartus László aggodalmait. Az ellenzék nem fog tömeges választási csalást elkövetni, de nem árt, ha Orbán Viktor tudtára adja, hogy nem csak a Fidesz élhet az általa megnyitott lehetőségekkel. Egy biztos: A Fidesz nem reagál a tisztességre, az őszinteségre és a szégyenre. Így talán egy kis fenyegetés elgondolkodtatja őket.

2021. november 17.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: New York Times