Lázár kelj fel és járj!

Posted by
Iván Gizella
>Eddig én bizony okosabb embernek hittem Lázár Jánost. Ne, ne vessen meg senki érte, azt gondoltam ravasz mint a róka és olyan mint az elefánt, nem felejt. De most töredelmesen bevallom, tévedtem. Egyáltalán nem ravasz, csak annak akar látszani. S egyáltalán nem olyan, mint az elefánt, mert nagyon rövid idő kellett csak, hogy elfelejtse, nem is olyan régen már nekiment egyszer a hazánkban szerinte ideiglenesen tartózkodó kiskereskedelmi multiknak. Ha jól emlékszem, a tekintetes a mezőgazdasági tárca első embere pedig idén márciusban akarta kiebrudalni őket szép hazánkból.
S hogy miért akadt meg itt a tű Lázár lemezén, azt nem is sejtem, csak találgatni tudok.
A legfőbb főnöke azt mondta neki, Lázár fiam, kelj fel és járj!
Ő pedig azon nyomban ugrott egy nagyot, a parancs az parancs. Gondolom, nem volt ideje elmélkedni azon, mi legyen a járás témája, a lényeg, hogy ellenség legyen. S ki lehet még ellenség Soroson, a migránsokon, meg az ellenzéken kívül? Na ugye. A gaz multik. Akik képesek voltak és elcsábították a jó magyar vásárlókat a virtigli magyar üzletekből. A miértet ne firtassuk, bár, ha jól belegondolok, miért ne?
Tegye fel a kezét, aki nem szeretné például a legédesebb mátrai faluban, Mátraalmáson, vagy Mátraszentimrén, hogy egy Aldi, vagy Lidl, uram bocsá’ egy Penny nyíljon valamelyik utcában? Jó, látom, nem tülekednek az emberek. Nem bizony, hiszen a saját zsebének senki nem ellensége. Ráadásul ezek a boltok nem csak olcsóbbak a magyar láncoknál, hanem jobb minőséget is képviselnek.
No de akkor Lázár, miért? Mit akar kedves uram ezzel a bicskanyitogató mondattal? Remélem, nem gondolja komolyan. A magyar vevő eleget bosszankodik, hogy Ausztriában is olcsóbban tud vásárolni ezt azt, mint idehaza. Még magyar árut is! Nem úgy a vidéki hazai üzletláncokban, ahol sokszor drágább a tojás, mint a Spaarban.
Mi lehet Lázárnak a nagy multi gyűlölete mögött? Mert ez már nem sima ellenesség, ez valami mélyről jövő érzület. Vagyis mit beszélek, biztos, valamilyen érdekellentétről van szó. De ki az a hazai őstermelő, nagytermelő, aki emögött a multi ellenes kampány mögött állhat? Aki piszkálja a parazsat?
Ha az okosok eddig nem mentek utána, mert azt hiszik, nem kell ezzel a témával foglalkozni, nagyon rosszul tették, hiszen immár harmadszor kerül be egy év alatt a köztudatba, ki a multikkal!
S ezt a veszélyt nem szabad semmibe venni. Hacsak, hacsak nem egyszerű terelésről van szó. Amíg a semmire sem jó témával foglalkozik boldog, boldogtalan, addig sem figyelünk. Pedig kéne.