Bakugrás-művelet: Orbán észak-macedóniai játszmája

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Az elmúlt napokban több cikk is megjelent, részben oknyomozó újságírók megállapításai alapján az észak-macedón-magyar kapcsolatokról. Érdemes ezeket itt feltárni.

De előbb Márki-Zay Péter többször elhangzott ígéretével foglalkozom, miszerint ha az ellenzék megnyeri a 2022-es választásokat, akkor az új kormány, vele az élen, nem tűri tovább a “nemzetközi körözési listákon szereplő bűnözők vagy iszlamista terroristák” jelenlétét. Konkrétan Zaid Naffáról, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzuljáról és Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnökről beszélt, aki “nemzetközi körözés alatt áll”.
Márki-Zay biztonsági kockázatnak tartja 20 ezer kínai, orosz és arab állampolgár különösebb átvilágítás nélküli beengedését az országba, ami az Európai Unió egész területére való bebocsátást jelent. Ha valaki ellátogat a Facebook-oldalára, sokadszorra is megtalálja az alábbi szöveget: “Megvédjük a határainkat, tartjuk a kerítést, és kiutasítjuk a Fidesz által behozott BŰNÖZŐ migránsokat és iszlamista terroristákat!”. Ezt az üzenetet gyakran ismételgetik a miniszterelnök-jelölt programja kapcsán: “Csak felfelé!”.

Zaid Naffa jordán állampolgár, aki 18 évesen érkezett Magyarországra, hogy mérnöknek tanuljon. Kétszer próbált magyar állampolgárságot szerezni, de mindkétszer elbukott. Valószínűleg sokkal könnyebb lesz tőle megszabadulni, mint Gruevszkitől, aki 2018 novemberében politikai menedékjogot kapott az Orbán-kormánytól.

Jogilag “egyetlen kormánynak vagy miniszterelnöknek sincs joga megfosztani valakit menekültstátuszától”, még akkor sem, ha ez a státusz “megkérdőjelezhető tényeken és kétes körülmények között” alapul. Ezt mondta Lederer András, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa Inotai Edit és Sinisa Jakov Marusic, a Balkan Insightban megjelent “Gruevszki gondtalan napjai Magyarországon talán a végéhez közelednek” című írás szerzői. Még ha Gruevszki menedékjogi státuszát vissza is vonják, joga van fellebbezni, ami a kiadatási eljárás megindítását jelentené. Egyszer azonban már, 2019-ben Észak-Macedónia kísérletét Gruevszki kiadatására elutasították azzal az indokkal, hogy “egy menekültként elismert személy nem adható ki annak az államnak, ahonnan menekült”.

Az észak-macedóniai helyzet jelenleg rendkívül képlékeny, így nem lehet megjósolni, hogy Gruevszki pártja, a VMEO DPMNE visszatér-e a hatalomba. A politikai kimenetelektől függetlenül az észak-macedón igazságügyi minisztérium egyik magas rangú forrása azt mondta Sinisa Marusicnak, hogy “ha Gruevszki úgy dönt, hogy visszatér… azonnal le kell tartóztatni és el kell küldeni, hogy letöltse kétéves büntetését”. Ez azért van így, mert szökése előtt már minden jogorvoslati lehetőségét kimerítette.

Egy másik, Észak-Macedóniával kapcsolatos hír a “Leapfrog hadművelet (Bakugrás hadművelet): Titkos budapesti terv a macedón kormány megbuktatására és Gruevszki visszahozatalára”. Ha a Gruevszki-erőknek az Orbán-kormánnyal a hátuk mögött sikerül megbuktatniuk a szocialista miniszterelnököt, Zoran Zaevet, “Észak-Macedónia jövője forog kockán”. Németh Árpádnak az Euronews magyar kiadásában megjelent cikke szerint a Balkánon egyszerre zajlanak párhuzamos destabilizációs folyamatok, az egyik Bosznia-Hercegovinában, a másik Észak-Macedóniában. Mindkettőt Budapestről koordinálják, és az Európai Unió soros elnöke, Szlovénia és miniszterelnöke, Janez Janša segíti őket.

Az “Operation Leapfrog” részleteit egy ljubljanai székhelyű agytröszt, a Nemzetközi Közel-Keleti és Balkán Tanulmányok Intézete (IFIMES) közölte. Az IFIMES munkatársai biztosak abban, hogy “Nagy-Szerbia, Nagy-Albánia és a kicsinyített Bosznia térképét Budapesten rajzolták meg”. Ezt az értékelést Milorad Dodik bosznia-hercegovinai szerb elnök közelmúltbeli budapesti látogatása és Orbán Viktor Banja Lukában tett “viszontlátogatása” alapozhatja meg. Aleksandar Vučić szerb elnöknek is szerepe lehetett a tervben. Az Euronews cikkében Németh Árpád egy “nonpaper”-re hivatkozik, amelyet “a szlovén miniszterelnöknek tulajdonítanak, de Budapesten fogalmazták meg”. A tervben szerepel Zoran Zaev megbuktatása és Gruevszki visszatérése a hatalomba is.

A bomlasztásra irányuló munka már megkezdődött. Az észak-macedón hírszerző szolgálatok több mint 160 álhíreket terjesztő internetes oldalt fedeztek fel és azonosítottak. Ezek közül sok magyar tulajdonban van. 2018-tól kezdve a kormánypárti médiához kötődő magyarok tömeges felvásárlásba kezdtek a macedón médiumoknál. Az Orbán-propagandacsatornának számító Magyar Televízió két volt munkatársa együtt utazott Szkopjéba, és ugyanazon ügyvéd segítségével gyorsították fel az észak-macedóniai médiavásárlásokat.

A budapesti Orbán-klán azonban nem támogatja a VMRO-DPMNE kompromittált vezetőségét, akik közül néhányan büntetőeljárás alatt állnak. Úgy döntöttek, hogy olyan személyt keresnek, akit nem terhel a múlt. A jelölt, akivel előálltak, Danela Arsovska, Szkopje frissen megválasztott polgármestere volt, aki függetlenként indult, de lényegében Nikola Gruevszki és pártja bábja. A választás nem volt a legjobb, mert a macedón szociáldemokrata párt hamarosan megtudta, hogy Danela és férje 2021. október végén bolgár állampolgárságot kért és kapott. A magyar kormány Danela Arsovska iránti érdeklődésének bizonyítékaként pedig 2021. június 3-án a szkopjei magyar nagykövetség bejelentette, hogy kinevezték Magyarország tiszteletbeli konzuljává Stipben. A nagykövetség indoklása szerint Arsovska a kereskedelmi kamara elnökeként “továbbfejleszti és dinamizálja a Magyarország és Észak-Macedónia közötti kétoldalú gazdasági kapcsolatokat”.

Magyarország, az Európai Unió és a NATO tagja, aktívan részt vesz a Leapfrog-műveletben, és továbbra is menedéket nyújt Gruevszki számára. Szlovénia, Magyarország “bűntársa”, akadályozza Észak-Macedónia uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdését. Az Euronews Németh szerint ez “példa nélküli a NATO és az Unió történetében”. Valóban megdöbbentő.

2021. november 16.
S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Orbánék választása: Danila Arsovska