Az emberiség történetének egyik legnagyobb teljesítménye

Posted by
Kelen Károly
>Nyilvánvaló, hogy az Európai Unió létrehozása és működtetése az emberiség történetének egyik legnagyobb teljesítménye.
Nagyon fura nekem, hogy ezt bárki kétségbe vonja. Pedig, ha leírom így egy hozzászólásban, sokan összevonják a szemöldöküket. Nem hiszem, hogy azért, mert nem értenek egyet az Európa-központú történelemszemlélettel. (Én egy kicsit nehezményezem, de hát mégiscsak Európa van körülöttünk.)
A történelem egészen az ötvenes évekig – és a világ nagy részén ma is – háborúk története volt. És akkor jött egy ipse: Robert Schuman, aki rá tudta venni az örökké ellenségeskedő franciákat és németeket, hogy ne csak béküljenek ki, hanem kössenek erős szövetséget. Vonják be Nyugat-Európa népeit-országait, legyen gazdasági-politikai együttműködés demokratikus alapon. Sőt, konszenzusos alapon: a legfontosabb döntéseket ne a többség hozza meg, bárki megvétózhassa.
Egyszerűen hihetetlen, hogy ez megvalósulhatott!
Most benne vagyunk, természetesnek látszik, hogy létezik, de aki csak egy kicsit ismeri a történelmet, mindennap rácsodálkozik, hogy ez egyáltalán lehetséges!
Most benne vagyunk, és látunk egy csomó problémát. De aki csak kicsit is ismeri a történelmet, csodálkozik, hogy ezeket a problémákat mennyire jól kezeli ez a hatalmas szövetség. Négymillió négyzetkilométer, majdnem 450 millió lakos!
Itthon szokás lassúnak tartani a döntéshozást meg gyengének az unió vezetését, én meg hihetetlennek tartom, hogy egy ekkora gépezet irányítói milyen gyorsan tudnak reagálni, és olyan helyzetek megoldásán is rajta vannak, amiket nem láthattak előre a jóindulatra és konszenzusra építő alapítók.
Tudom, hogy sokan megdöbbennek azon, hogy nem csak a rosszat lehet látni valamiben, de mondhatom: életem legnagyobb élménye, hogy ezt megtapasztalhattam, és minden ősömmel szemben lassan hetven éve élhetek úgy, hogy nem keveredett háborúba a hazám, ráadásul már 17 éve a a béke birodalmának részese.
Éljen és éljen!
A képen mosolygó férfi Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman luxemburgi születésű francia politikus, miniszterelnök. De külügyminiszterként ötlötte ki és hozta tető alá a megállapodást, ami a mai Európai Unió elődjeit alapította.