Ki finanszírozza majd Orbán választási kampányát?

Posted by

Csillag István
>Csillag szerint Matolcsy György végre elkezdett a valóságról beszélni, mert eddig az volt, amit a Brezsnyev-korszakban megszokhattuk: „együtt döcögnek egy asztalnál, Brezsnyevvel, és letakarják az ablakokat, hogy mi a helyzet”. Csillag szerint ha Matolcsy kijelentéseit összehasonlítjuk Orbán Viktor tanácsadójának kijelentéseivel, „aki szerint minden gyönyörű, robosztus gazdasági növekedés van, nincs infláció, nincs munkanélküliség”, ahhoz képest végre elkezdett arról beszélni, hogy mi fog történi, amit Csillag az Apokalipszis négy lovasának hív:
– Amikor beüt az infláció, ami ellen Csillag szerint a kormány nem tett eddig semmit, inkább fűtötte azzal, hogy öntötte a pénzt
– Ha az energiapiac felborul, mint ahogy az történt egész Európában, ahol gáz és áramhiány van, és az árak az egekbe szöknek.
– Mi van akkor, amikor az EU-ból érkező pénz, amin eddig rajta ülve számítottak, elmarad, vagy késik
– Mi van akkor, amikor a járvány miatt a gazdaság azért nem tud dübörögni, mert mindenki félti magát, nem jár be, vagy nem úgy jár be a munkahelyére.

Ez azt jelenti, hogy válsághelyzet alakul ki, amit ahelyett, hogy kezelnének, az újraválasztás és a lopás folytatása érdekében tovább súlyosbítanak. Csillag kijelentette, hogy Matolcsy „talán először, mióta az Orbán jobbkeze, mondott igazat”.
Csillag szerint ugyanakkor minden Orbánon múlik, ő egyedül erős, és ennek az erőnek szerinte egyetlen mozgatórugója van, hogy „szabadlábon maradhasson, megtarthassa a hatalmát, és azt a jövedelmet, vagyonokat, amit ő, a családja és a hozzá tartozó politikai család szerzett, megtarthassa„. Csillag szerint azért kell, hogy egy jegybankelnök egy ilyen helyzetben felszólaljon, „hogy hitelesnek tűnjön továbbra is, hogy ő ezt megmondta”. Ehhez képest szerinte szinte lehetetlen olyan intézkedések sorát meghozni, amik a stabilizáció irányába mutatnak.
Matolcsy olyan állami beruházások felfüggesztésének szükségességéről is beszélt, ami nem hoz az államnak profitot. Csillag tolmácsolásában ez azt jelenti, hogy „esetleg feláldozzák egy-egy oligarchának a következő 112 évi jólétét ahhoz, hogy ne romoljon nagyon a helyzet„. Azt viszont Csillag nem tudja elképzelni, hogy „valamennyi, Orbánhoz közeli oligarchától elvegyék azt a játékszerét, aminek a révén egy egész feudális rendszer tudott felépülni, hogy mindenki mindenkinek a lekötelezettje„. Ebből következően Csillag szerint az, amit Matolcsy mond, lényegében egy üzenet a hitelminősítők felé, hogy vannak itt józan hangok is, nem csak az őrület.
A járvány miatt az EU „felmentést adott tornából egyes országok kormányainak, hogy nagyobb hiány lehet, hiszen ha nincs jövedelme a lakosságnak, akkor ezt lehet pótolni”, hogy több kiadás több segély, támogatás áramoljon a szegény rétegeknek, akiknek nincs munkájuk. Legalábbis Nyugat-Európában, mert ezzel szemben Magyarországon a hiány nem így állt elő, hiszen nem a munkanélküli segély időtartamát és összegét növelték, nem a szerencsétlen, lényegében éhező falvakban maradtak a jövedelmét egészítették ki, hanem új szállodát építhettek Garancsiék, Tiborczék a Balatonon és így tovább, ezért a hiánynak a szerkezete is más.
A hiányt akkor lehet növelni, ha ezt a hiányt valamilyen olcsó forrásból finanszírozni lehet. Csillag szerint egyes országokban, ahol relatíve nagy a hiány, de nagy a megtakarítás, az emberek nem a pénzüket költik, hanem állampapírok vásárlására fordítja, de Magyarországon nem ez a helyzet: itt ha hiány van, akkor mindig külföldről kell finanszírozni, vagy az EU-segélyek összegéből, vagy amikor  hitelbőség volt a világban, akkor a kínai, indiai megtakarítók olcsón hozzáférhető pénzéből.
Az Unió viszont most nem nagyon akarja finanszírozni az egyébként az Unió szétverését támadó politikáját, tehát a hiányt oldjuk meg magunk, mondta Csillag, aki viszont felhívta arra a figyelmet, hogy ahonnan eddig olcsón kaptunk hitelt, „ott most nagy baj van”. „Hiába mondja azt Orbán Viktor, hogy csak tessék, bő zsírral, tovább, mindenkinek megvesszük a szavazatát, de pénz már nincs honnét, és ezt Matolcsy György pontosabban látja, mint Orbán” – mondta Csillag István.
Szerinte ha nincs honnét megszerezni ezt a pénzt, „előfordulhat, hogy Orbán, aki eddig teli szájjal harsogta, hogy az elődjének el kellett mennie könyörögni a világ különböző pénzügyi szervezeteihez, bizony, neki is el kell menni nagyon rövid időn belül”. Ha a járvány az áramkimaradás, a magas infláció és az állandó küzdelem fogja jellemezni ezt a választási kampányt, akkor az a helyzet áll elő, mint a viccben, amikor a hazaérkezőnek nekiszegezik: nekem hiszel vagy a szemednek?

Címkép: Csillag István /Fotó: Koszticsák Szilárd