K und K

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Kevès hasonló, több száz èvig tartó együttèlèst ismer az Európai törtènelem, mint amely Magyaroszágot ès Ausztriát egèszen a közelmúltig összekötötte.
Azt gondolná az ember, hogy ez idő alatt a kèt ország közerkölcse, közkultúrája is legalább hasonlóvá vált, ès ezen a legutóbbi, mindössze egy emberöltővel ezelőtt törtènt különválás sem változtatott lènyegesen.
Nos a legutóbbi esemènyek fènyèben úgy tűnik, hogy, vagy az egyik, vagy a másik feltètelezès hamis. Esetleg mindkettő.
Törtènt ugyanis, hogy Ausztria fiatal politsztárja Sebastian Kurz, aki elvben hasonló hosszú politikai karrier előtt állt mint Orbán, elcsúszott az osztrák jogállam “banánhèján”. Az volt a bűne, hogy közpènzen saját maga ès a pártja számára kedvező közvèlemènykutatást vásárolt. Ez ott bizony bűncselekmènynek számít ès az osztrák ügyèszsèg működèsbe is lèpett. A dolgok jelenlegi állása szerint Kurz nemcsak politikai karrierjèt, hanem a szabadságát is elvesztheti.
Mondanom sem kell, hogy az azóta màr nem annyira fiatal ès snájdig magyar “politsztár” Orbán ennèl sokkal súlyosabb bűncselekmènyek egèsz sorát követte el, ès a hajaszála sem görbült, amiből talán nem elhamarkodott az a következtetès, hogy a magyar jogállam, az osztrákkal ellentètben, nem lètezik.
Az ok pedig roppant egyszerű: az oszták választók túlnyomó többsège, a magyarral ellentètben, tisztessèges demokrata, aki az ilyesmit nem tűri.