Polkorrekt

Posted by

Kedves Linda!
Kérése számomra parancs – máris nemet változtattam: a főhős immár nő. Természetesen, átírtam a szerelmi vonalat is. Az új változatban a főszereplőt – északi-sarki expedíciója alatt – hű férje, Steven várja otthon.
James Morrow

Jó reggelt, James!
Elolvastuk az új változatot. A szerkesztő még egy pici változtatást javasol az egyik epizódban. A hetedik fejezetben, amelyben a sarkkutatók egymáshoz bújva igyekeznek melegedni egy közös hálózsákban. Minthogy egyikük – éppen a főhős – immár nő, furcsa szexuális kontextusa van az egésznek. Próbáljon ezzel csinálni valamit. És még egy: a tizedik fejezetben a sarkkutatók együtt imádkoznak. A vallás mindig bonyolult probléma – alakítsa úgy, hogy a kutatók különböző istenekhez imádkozzanak, ne egyetlenhez.
Tisztelettel,
L. Summers

Üdv, Linda!
Megváltoztattam az epizódot, amelyet szóba hozott. Most a sarkkutatók már nem csak Istenhez imádkoznak. Mindegyiküknek megvan a maga vallása. Van egy vudu-hívő és egy újpogány is. Bízom benne, így már nem annyira beszűkült a vallási lista. A hetedik fejezetet illetően úgyszintén változásokat eszközöltem. A sarkkutatók most már kisebb csoportokban bújnak össze melegedni, vallási hovatartozás szerint. A főhősnő pedig egyedül melegszik. Írja meg mielőbb: nőként köteles-e hordani burkát vagy esetleg parandzsát (az egyik kutató a végletekig radikális iszlám híve).
Jame Morrow

Kedves James!
Úgy döntöttünk: regényét irodalmi újságunkban közöljük, fejezetenkénti folytatásokban. Ez lehetővé teszi, hogy előzetes kiigazításokat hajtsunk végre a még nem publikált fejezetekben. Az első fejezetet már leközöltük, és máris kaptunk néhány hozzászólást: egyes kommentelők kifogásolják, hogy a sarkkutatók között nincs ázsiai, és ami még nagyobb hiányérzetet kelt: nincs egyetlen mozgáskorlátozott vagy egyéb súlyos fogyatékos sem. Kérem, végezze el a szükséges módosításokat!
Tisztelettel,
L. Summers

A második fejezetet átírtam. A sarkkutatók csapatában most már minden lehetséges rassz képviselteti magát, és van egy lábaltan ázsiai is. Adjak-e burkát a főhősnőre?
James

*Kedves James !
Rengeteg negatív visszajelzést kaptunk…
Tisztelettel,
L. Summers

Ahogy parancsolta, mindent átírtam. Most már az expedíció minden egyes tagja fogyatékos, kivéve a radikális iszlámistát meg a főhősnőt. A főhősnő viszont a végletekig testpozitív.
James

James,
sürgős kiigazításokra van szükség! Az iszlámista nem maradhat meg egyetlen nem-fogyatékosnak, mert ez azt sugallaná, hogy ő a többiek kárára emelkedett ki. Fagyjon le sürgősen a lába ! Ugyancsak sürgősen alakítson ki egy szerelmi szálat a vallásos homoszexuálisok között! Meg kell mondanom Önnek, a közönség egyelőre nem túlságosan lelkesedik a regényért.
L. Summers

Az iszlámista lába lefagyasztva. Mindegyik homokos szerelmes egy másikba, és egyidejűleg a pravoszláv vudu-hívőbe is. Beiktattam egy epizódot a kihalófélben lévő veszélyeztetett jegesmedve megmentéséről (két sarkkutató föláldozása árán).
James

James,
sajnos, meg kell szakítanunk a regénye publikálását. Nem arról van szó, hogy az őrült, vallásosan homoszexuális nyomorék sarkkutatók bandájának a sztorija a saját vérükkel táplált jegesmacival és a kétmázsás testpozitív nyanyával ne lenne jó. De ma bejött a szerkesztőségünkbe az Analfabéták Szövetségének elnöke, és közölte: az olvasni nem tudók érzéseit mélyen sérti a regény. Minthogy nem tudják elolvasni. Így a mai számban a regénye helyett üres lapokat publikálunk. Megértésére számítunk.
Tisztelettel,
Linda Summers

Hál’istennek, vége ennek az egésznek !
James

*
Jó napot, James !
Azért írom ezt a levelet, hogy figyelmeztessem. Szerkesztőségünk kapott egy levelet a ’Szent Túltelített Testvérek’ vallási közösségtől. A közösség tagjait sérti az Ön regényének túlvilági (chthonikus) üressége, ezért követelik az Ön sürgős letartóztatását. Mielőbb meneküljön el ebből az országból, James!

Szerző (?): Ibrahim Dzsafarov

A szerkesztő megjegyzése

Igen, a „politikai korrektség” szellemes karikatúrája… Meg a „jogok túltengéséé”, meg a „demokráciáé”.
Holott a kérdés eldöntése ennél egyszerűbb: a természetes ész és annak az egyszerű belátása, hogy senkinek sem lehet olyan joga, amelyik sérti mások jogait.

Új Hét

%d bloggers like this: