Ellenfél nélkül szép az élet, avagy: egy bolond hárommilliót csinál!

Posted by
>Egy bolond áll az ellenzék élén, legalábbis Kövér tata szerint, aki megjárta Doberdót. Csak annyi hibádzik ebben a bonmóban, hogy Márki-Zay Pétert ellenfelekkel szemben, titkos választáson lett miniszterelnök-jelölt. A tata Minijét pedig ellenfelek nélkül delegálták az Örökös Hatalom Pártja élére.  Pereg a film, ez nem az Elcses*tük, s nem is az Elbaltá*tuk2. Értesüléseim szerint már forgatják a Rábas*tunk sorozat darabjait is, a bemutató jövő tavasszal várható, rögtön a választásokat követően.
Azután készül el a sorozat belső darabja, a Kivágtak bennünket, mint macskát s*arni, a mozik már megrendelték a filmet, nagy lesz az érdeklődés. Egyébként az jutott eszembe, milyen az, amikor a tantó néni Lonci bácsi és Manci néni kicsiny fideszes falujában kiáll a gyermekek elé, és azt mondja, kedves lurkók, ma nem tanulunk, moziba megyünk, egy gyönyörű filmalkotást nézünk meg kötelezően. Aki nem akar jönni magától, az sajnos igazolatlant kap, szétvágom a fejeteket, ha most rögtön nem indultok.
– Mit nézünk meg, tantó néne? – kérdi a kis copfos Falucskai Ivett a második padból, s szétveti a kíváncsiság.
– Nagyon szép címe van, gyerekek, tetszeni fog nektek. Most még nem akarom elárulni, nehogy apukátok abúzus miatt feljelentsen a klikknél (sic!). Az El…, na, nem jut eszembe pontosan, elmondom, ha odaérünk.
– Ne tessék már tovább titkolózni – folytatta az Ivett (egyszer még hírrabszolga lesz belőle!) –, miért nem tetszik elárulni, mi az alkotás címe. Nem szabad kimondani?
– Dehogyisnem. Az a címe, hogy El… – de miért olyan fontos ez nektek most?
– Hát csak úgy kérdezzük, tantó néne.
– Inkább körülírom nektek, gyerekek, úgy sokkal érdekesebb. Az a címe, hogy valamit nagyon elrontottunk. Mert mi ilyen elrontósak vagyunk.
– Ilyen hosszú címe van? – kérdezte a kis cselfes. – Ki fogja ezt megnézni?
– Mindenki, akit odaviszek.
– De akkor tessék megmondani a pontos címét, mert fel kell hívnom apukámat, engedi-e, hogy megnézzem. A karikák, ugyebár, tudja azt a tantó néni.
Juli néni (vagy Kati néni? nem is tudom pontosan) nagy levegőt vett, s kimondta. – Elk*rtuk. – A csillag helyén sípolt, mire a gyerekek furán kezdtek ránézni.
– Minden rendben van, tantó néne? – kérdezte a gyerek, s a szünetben fölhívta az apját. – Kötelező megnézni. Mire az apa azt mondta, menj nyugodtan, kis szívem. Annak idején neki is meg kellett nézni a Patyomkin páncélost.
De akkor Laci bá bolondozásáról is szóljunk valamit. Van 106 körzet, mind a 106-ban Kövér instállom ellenzéki bolondjának megválasztott, egészen pontosan több jelentkező közül kiválasztott közös jelöltje maradt talpon, verseny előzte meg a dolgot sok-sok feszültséggel, eléggé legitim az ügy. Miként Márki-Zay megválasztása is. Több jelölt indult, végül ő futott be. Nem rá szavazunk 2022-ben, hanem az általa vezetett ellenzéki listára.

Ehhez képest Laci bá Minnerstájsza (Orbán Viktor minielnök úr) egyedüli jelölt volt a hétvégi Fideszveterán Kongresszuson. Nem volt ellenfele. Egyszerűen nem találtak olyat, aki felvette volna a fonalat/a versenyt/a kiesett műfogsort stb. Mert nincs olyan, aki el merne indulni ellene. Ő pedig vállalja, hogy egyedül, ellenfél nélkül fut ki a pályára. Így értékes a győzelem. De Márki-Zay a bolond, ugyebár.

Laci bá Minije a 106 körzet fideszes jelöltjeinek kijelölésekor sem azt alkalmazza, amit az ellenzéki jelöltek tettek: megküzdöttek egymással. A 106 körzet kormánypárti jelöltségét a Karamellában osztják, csak a bolondok választanak úgy, hogy előválasztást tartanak. Ott a Mini rámutat az elé terülő helyi kiskirályra, s azt mondja, te leszel az, fiam. Téged jelöllek ki gombnyomogató országgyűlési képviselőnek, örülsz-e? Hogy a búbánatba ne örülnék, Főnök? Így zajlik a kiválasztás a Fideszben. Nem bízzák a véletlenre, nem bolondok ezek, hogy ellenféllel szemben mérkőzzenek meg.

Tegyem hozzá, az ellenfél nélküliségnek a Mini pártjában nagy hagyománya van. De Laci bának becsületére legyen mondva, ő legalább tudott nyerni – ellenfelekkel szemben – egyéni választókerületben. Igaz ez Kósa Lajosra és más emblémás politikusokra. Egy, csak egy legény van a gáton, akinek ez sohasem sikerült. Orbán Viktor 1990 óta megszakítás nélkül tagja az Országgyűlésnek. Rajta kívül csak másik három, kivétel nélkül fideszes politikus ül ma is ott – Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt. Mindhárman szereztek egyszer egyéniben is parlamenti mandátumot.

Orbán Viktor kétszer próbálkozott a versennyel, hallatlanul nagy neve és respektje volt, mégis csúfosan elbukott: egyszer sem sikerült egyéniben győzedelmeskednie. Így valamivel jobban érthető, hogy miért ellenfél nélkül választották meg. A végén még valami bolond elverné.

Ez volt a hideg 45-ös, jöjjön a még hidegebb 46-os. A Fidesz-kongresszus és a Covid összefüggéseiről nem írok. Majd megteszik mások. A költő, Mészárosné Kelemen Beatrix szép verssorával búcsúzom, eredeti írásmóddal közlöm: „Megmutatom neked az Óceánt!”