Átrendezett erővonalak

Posted by

Raskó György
>Hajnal Miklós frappánsan teszi helyre Fürjes Balázst válaszában. érdemes elolvasni érveit, amiből én azt emelném ki, hogy Márki-Zay Péter a Momentum (és más kisebb politikai erők) segítségével megújította az ellenzéket. MZP az eredményvárón keményebben fogalmazott: ” ma leváltottuk a régi ellenzéket”. Ezt persze a győzelem mámorában mondta, ösztönösen jött ki belőle, de nagy az igazságtartalma. Nem arról van szó, hogy az új ellenzék (a 2010 után szerveződő) mint használt rongyot kihajítja a régit, hanem az előválasztási eredmény ismeretében átrendezi az erővonalakat a választói akaratot lekövetve.
A 800 ezer előválasztó üzenete világos: rendszerváltást akarunk, de nem a régi ellenzék vezetésével, hanem olyanokkal, akik nem kötődnek a 2010 előtti korszakhoz, akik nem voltak részesei az akkori baloldali kormányok rossz döntéseinek, félresikerült kormányzásának.
Éppen ezért a régi baloldalnak, így vezetőjének Gyurcsány Ferencnek is el kell fogadnia, hogy az ellenzéki csapatot Márki Zay Péternek kell vezetnie a győzelemre, neki kell teljesen szabad kezet kapnia a program összeállításában, a kulcsüzenetek megfogalmazásában, és nem utolsó sorban neki kell összeállítania a szakpolitikusokból álló “árnyékkormányt”, amelybe a 6 párt nem delegálhat politikusokat, hanem maximum ajánlhat kompetens személyeket, akár saját soraiból. MZP meg majd eldönti, kiben bízik, kit választ. MZP tehát legyen mindenható a választások lezárásáig, s ha nyer, vele együtt óriásit nyer a teljes ellenzék is (és mindenekelőtt a magyar nemzet).
Hogy a győzelem után hogyan áll fel a koalíciós kormány, az egy másik ügy, de MZP-nek abban is meghatározó szerepet kell kapnia ki milyen tárcát kaphat. Neki lesz kormánya, nem a hatpárti ellenzéknek. A választóknak ezt tudniuk kell, ha azt akarjuk, hogy nagy számban elmenjenek szavazni az egyesült ellenzék jelöltjeire és a közös listára. MZP nem a 6 párt közös programját képviseli majd, hanem a saját és szakértői által összeállítottat, ami természetesen nagy vonalakban szinkronban kell, hogy legyen a pártok konszenzusos programelemeivel.
Ilyen felállásban van esély a kétharmados győzelemre, s bizony arra kell játszani, még ha egyelőre utópisztikusnak tűnik is. Viszont meggyőződésem, hogy ilyen megközelítéssel lehetséges a nagyarányú győzelem, ennek záloga, hogy a régi pártok politikusai alázattal, régi bűneik okán vezekelve segítség a közös siker elérését, jelezve, hogy ebben ők most nem főszereplők. Az új pártok, mindenekelőtt a Momentum és a Jobbik, LMP, Párbeszéd vezető politikusai pedig MZP-rel közös szövetségben, a választási kampányban szorosan együttműködve képviseljék az egyesült ellenzéket.