Lábra támad a gyilkos kos

Posted by

Kékvillogó
>Két embert ölt meg egy kos még tavaly nyáron Veszprém megyében. Az állat napok óta kóborolt a környéken, több járólkelőre is rátámadt. Hiába szóltak a gazdájának, az állattartó nem foglalkozott azzal, hogy minél hamarabb befogja a kost. A gazdát nemrég felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték. Tavaly augusztus 26-án délelőtt két szomszéd, Ildikó és Zoltán, egymástól függetlenül sétált fel a Veszprém megyei Szentgálon található erdőbe. Mindketten fát akartak gyűjteni. A két emberre egy karámból kiszabadult kos támadt. A nő holttestére arccal lefelé találtak rá fél nappal a támadás után. Zoltán pár száz méterre feküdt tőle. Neki a combcsontja, medencecsontja és a bordája is eltört, a lába pedig a teste alá fordult.
Egy gombászó férfi talált rá Ildikóra és Zoltánra, aki azonnal hívta a mentőket. A hangos szirénázásra a nő élettársa is felfigyelt, és amikor látta, hogy a tűzoltók, a mentők és a rendőrök az erdőbe sietnek, elindult ő is felfelé. Ekkor szembesült a  tragédiával: élettársát igyekeztek újraéleszteni a mentők, de nem sikerült. Az 57 éves Zoltán egy hónapig feküdt a kórházban, amikor összeomlott a keringése. Az orvosoknak egyszer sikerült újraéleszteniük a férfit, de másodjára már nem. Szeptember 25-én meghalt.
Az erdő mellett, egy elkerített részen tartotta állatait egy itt élő gazda, 19 juhot, köztük a merinói kost, valamint három borjút. A tragédiát megelőző napon az állatok kiszabadultak, mégpedig a karám nyitott kapuján. A jó állapotban lévő, erős drótkerítés miatt ezt máshol nem tudták volna megtenni. A vádiratból és a bíróság ítéletéből egyaránt kiderül, a kos mindkét esetben először az áldozatok lábára támadt, majd mikor azok elestek, a földön tovább öklelte őket. Ezek okozták a halálos sebesüléseket.

A Veszprém Megyei Főügyészség vádat emelt az állatok gazdája ellen, a vádemelést 2021 júniusában továbbította a Veszprémi Járásbíróságnak. A vádlott már a bíróság előkészítő ülésén elismerte a bűncselekményt és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért már ekkor, október 15-én megszületett az ítélet. A szentgáli őstermelőt nem jogerősen egy év hat hónap, végrehajtásában négy évre felfüggesztett, fogházbüntetésre ítélték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. Mindemellett a  bíróság két évre eltiltotta a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztő foglalkozás gyakorlásától, valamint viselnie kell az eljárás során felmerült, több mint kétmillió forint bűnügyi költséget is. A vádlott és védője elfogadta az ítéletet, az ügyészség súlyosításért fellebbezett.