A Fidesz és a nemlétező vezérelv

Posted by
Orosz Bernát
>Az Index internetes hírportálon 2021. november 12.-én cikk jelent meg “…..A Fidesz nem vezérelvű, az érveknek igenis súlya van” címmel, amelyben  Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozik. Az interjúban érintett témák túlnyomó  többségével (Magyarország a világ népeinek politikai iránytűje, a honi ellenzék maga a patás ördög és egyéb jól ismert, hasba lyukat ékelő kinyilatkoztatások) nem kívánok foglalkozni, azonban a címben foglalt megállapítás mellett nem tudok elmenni szó nélkül.
Az inkriminált és kifogásolt cikkrészlet szó szerint a következő:
“Él egy hamis toposz a Fidesszel kapcsolatban, miszerint hierarchizáltan, vezérelvűen működik. Ez egyáltalán nincs így. Az érveknek igenis súlya van…….az, hogy kinek az álláspontja érvényesül, a miniszterelnöké vagy valamelyik másik szereplőé, attól függ, hogy ki tud jobban érvelni. Egy pezsgő és rendkívüli módon élénk, szakkollégiumi karakterű, intellektuális döntéshozatali rendszer az, amelyben részt vehetek.” 
Nem tudom, hogy a riportalany és a riporter meg tudta-e állni nevetés nélkül, amikor elhangzottak azok a mondatok, amelyek a “minőségi érveléssel”, a “pezsgő szakkollégiumi karakterű döntéshozatali rendszerrel” összefüggésben hangzottak el. Ilyen kínos helyzetben talán a római haruspexek (bélből jósló személyek) lehettek, amikor találkoztak egymással és- a nyilvánosság miatt – nem volt szabad nevetniük, annak ellenére, hogy mindketten nagyon jól tudták, munkájuk értéke a nullához gravitál és mindenkit becsapnak. (Az is igaz viszont, hogy remekül megéltek belőle.) A párhuzam nem alaptalan, ugyanis az Index mára már  “baráti zóna” a Fidesz számára.
Az államtitkár úr-  tényeket orbitális mértékben szépítő- nyilatkozata az igazságot nem tudja meghajlítani. Nem tartom magam politikai értelemben retardáltnak, ezért elfogadom, azoknak az intelligens embereknek a véleményét, akik  szerint a jelenlegi kormányzati rendszer nem más mint a társadalomra rátelepedő, parazita, autoriter bonapartizmus, amely a kiüresített demokratikus intézmények működtetését és a jól látható antidemokratikus kormányzati módszerek elegyítését jelenti. A többpárti, demokratikus fügefalevelet viselő országgyűlésben-a választási törvény miatt -a biodíszlet jellegű parlamenti ellenzék jelentéktelen, statiszta szerepet játszik. A  kormánypárti többségnek alárendelt, bábként működő törvényhozás, a bálványként tisztelt, „kormányzó úr” reminiszcenciájú miniszterelnök minden utasítását gondolkodás és kételkedés nélkül végrehajtja
A törvényekkel való folyamatos visszaélés révén, az államrezon elsődleges feladatnak tekinti az ellenzék ellehetetlenítését és ellenségként való kezelését, a nem kormánypárti sajtó és önkormányzatok megbüntetését, áldemokratikus kezdeményezések életre hívását, lásd NER  (az állampolgárokat abban a hamis tudatban hagyja, hogy az állam működése demokratikus elvek alapján történik, miközben a választási alternatívákat redukálva, a számára nem megfelelő döntési lehetőségeket már eleve kizárva, ugyanakkor a döntés illúzióját megtartva, szigorú keretek közötti választást tesz lehetővé)
Kevésbé tanult, régiesen melósnak nevezett személyek, már nem  brüsszeli csipke finomsággal és  csiszoltan  fogalmazzák meg véleményüket a fennálló rendszer urairól és az irányítási rendszerről. Ebben az esetben kénytelen vagyok szó szerint idézni: “a nemzeti együttröfögés rendszerében a csüngőhasú, traktorarcú, szalonna és pacalszagú, enyveskezű banda, a vaskézzel irányító főnöktől maga alá huggyant” 
Hát, ennyit az  intellektuális döntéshozatali rendszerről.