Márki-Zay Péter másik oldala

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
> Balogh S. Éva
T>egnap Márki-Zay Péter kivételesen sikeres brüsszeli három napjára koncentráltam, amely beárnyékolta a vele kapcsolatos korábbi kritikai megjegyzéseket független újságírók, ellenzéki politikusok és olyanok részéről, akik nem rá szavaztak az előválasztáson. Ma megnézek néhány olyan dolgot, amit az évek során mondott, és ami fenntartásokat váltott ki politikai programjának mélységével és szélességével kapcsolatban.

Az MZP egy beszédes fickó, aki 2018 óta hihetetlenül sok interjút adott. Ezért viszonylag könnyen találhatunk ellentmondásos kijelentéseket, amelyeket a múltjával kapcsolatban tett, kezdve azzal, hogy a Márki-Zay család miért tért vissza Magyarországra. Vajon a Magyarországhoz való ragaszkodása és gyermekei magyarországi nevelése késztette őket a visszatérésre, ahogyan azt 2009-ben a Délmagyar újságírójának mondta, vagy az, amit évekkel később Kálmán Olgának mondott, aki Szeretemország-Beszégetőkönyv Márki-Zay Péterrel című könyvében felidézi, hogy a visszatérésük oka az volt, hogy felesége amerikai képzettségű bábaként Magyarországon dolgozzon? Természetesen mindkettőből lehetett valami, és valószínűleg több más ok is, beleértve a kezdődő politikai ambíciókat is.

Ami a Fideszhez való viszonyát illeti, bizonyára nem titkolja, hogy életének korábbi szakaszában elkötelezett Fidesz-szurkoló volt. Lássuk, mit mondott 2021 júliusában a 168 Órának az Orbán Viktorhoz és pártjához való politikai kötődéséről: “Nekem Orbán Viktor egykor úgymond a hősöm volt. Lelkesen támogattam őt 2002-ben, baráti körömben hevesen kampányoltam a Fidesz győzelméért, és őszintén hittem – és máig sem vagyok meggyőződve az ellenkezőjéről -, hogy Orbán Viktor tényleg azt akarja, ami jó az országnak”.

Márki-Zay tehát még néhány hónappal ezelőtt sem tudta egészen eldönteni, hogy Orbánt “mindig a személyes meggazdagodás és a hatalomvágy hajtotta-e… vagy pedig az országot akarta felemelni, nyugati országgá tenni, csatlakozni az EU-hoz, bevezetni az eurót, gazdaságilag felzárkózni a fejlett országokhoz”. Orbán Viktor pályafutásának ezen értékelésétől már a további olvasás előtt elállt a lélegzetem, amikor azt mondta, hogy “nekem úgy tűnik, hogy csak a lopást akarta eszközként használni egy jó cél érdekében”. Az én szememben ez egy hihetetlen kijelentés, ami megkérdőjelezi Márki-Zay elkötelezettségét az Orbán Viktor által az elmúlt 12 évben felépített politikai rendszer felszámolása mellett.

Márki-Zay, miután megérkezett az Egyesült Államokból, azonnal politikai tevékenységbe kezdett. Naivan úgy gondolta, hogy külföldi tapasztalatai hasznosak lehetnek a hódmezővásárhelyi Fidesz-kormányzat számára. Felkereste a városházát, hogy beszéljen az akkor még polgármester Lázár Jánossal, és felajánlotta szolgálatait. Az évek során ennek a történetnek két változata alakult ki. Az első az volt, hogy az MZP hamar rájött, hogy Lázár korrupt ember, és ezért nem állt szándékában semmilyen szinten bekapcsolódni a helyi politikába. A másik verzió az volt, hogy Lázár egyáltalán nem érdeklődött iránta, sőt később még azt is tagadta, hogy valaha is találkoztak volna. Gyanítom, hogy az utóbbi verzió a helyes. A Fidesz nagyágyúit nem érdekli semmi, ami külföldről jön, főleg nem az Egyesült Államokból.

Márki-Zay 2010 és 2018 közötti politikai átalakulásáról nagyon keveset tudunk, csak annyit, hogy 2010-ben még a Fideszre szavazott, de 2014-re már az LMP-t választotta, amely párt nem volt hajlandó együttműködni egyetlen ellenzéki párttal sem, így végül a Fideszt szolgálta. Gyanítom, hogy az MZP-t nem annyira a demokratikus normák romlása, mint inkább a korrupció aggasztotta igazán, amit a gazdasági fejlődés egyik legnagyobb ellenszélének látott. “Ami ennek az országnak tragikus”, az MZP szerint az, hogy Orbán 2010 óta abszolút, szinte le nem cserélhető hatalmával “bármit csinálhatott volna ebből az országból, Észtország lehettünk volna”.

Véleményem szerint ezzel szemben a probléma éppen az, hogy Orbán abszolút hatalommal rendelkezett, nem pedig az, hogy ezt a hatalmat nem használta fel arra, hogy az országot gazdaságilag előrevigye.

Aztán ott van MZP állandó hivatkozása a hitére és a katolikus egyházhoz való ragaszkodására. Védői azzal érvelnek, hogy kereszténységének előtérbe helyezésével a Fidesz szavazóinak bizalmát próbálja elnyerni. Ez az érv üresen cseng, mert ismerve a magyarok valláshoz való nem túl lelkes ragaszkodását, nem valószínű, hogy a Fidesz hardcore szavazói annyira elkötelezettek a kereszténység iránt, mint Orbán Viktor karizmája iránt.

Szent István király plébánia, Hódmezővásárhely

Magyarország nem Lengyelország, egy olyan ország, amelyet az MZP csodál, mert nagyon tiszteli az ottani katolicizmust, és “fantasztikus élménynek tartja, amikor hétköznap reggel bemegy egy lengyel templomba, és látja, hogy fiatal és középkorú emberek imádkoznak”. Biztos vagyok benne, hogy MZP tudja, hogy a lengyelek vallási buzgalma csökken, de nem ez az igazi probléma a Lengyelországról alkotott nézeteivel. Inkább az, hogy szerinte “óriási különbség van Orbán Viktor és Lengyelország vezetője között, aki egy puritán katolikus ember, aki nem lop”. És hozzáteszi, hogy “Magyarországnak ezt a gyakorlatot kellene átvennie Lengyelországtól”.

Szerintem ezzel szemben a jelenlegi lengyel kormány demokráciaromboló tevékenysége semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a magyarországi, mert Jarosław Kaczyński nem lop, és puritán katolicizmusa jobb vagy rosszabb, mint Orbán Viktor álvallásossága.

Azt is kétlem, hogy a történelmi egyházak vezetői úgy érzik, hogy az új kormányzatnak kötelessége “kiszabadítani az egyházakat a Fidesz és az állam rabságából. Mindegyiküket”. Bár igaz, hogy a kommentelők időnként feltételezik, hogy az egyházak valóban szeretnének megszabadulni ettől az úgynevezett rabságtól, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyetlen tagja sem panaszkodott az évek során arra, hogy Orbán Viktortól mérhetetlenül sok pénzt kaptak. Mindannyian szilárdan kiállnak e kormány mögött. Akárcsak az egyszerű plébánosok, akik minden választás előtt arra buzdítják nyájukat, hogy szavazzanak arra a kormányra, amelyik állítólag rabságban tartja őket.

Holnap folytatom az MZP néhány álláspontjának kritikáját.

2021. november 12.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v