Uszulni lehet, de ezek a tények

Posted by
Szele Tamás
>Nos, végigjárta a magyar sajtót egy hír egy felmérésről, mely szerint a Romániában élő magyar állampolgárok 42 százaléka venne részt a magyarországi parlamenti választásokon, közülük 83 százalék a Fideszre szavazna.
Akkor most nézzük meg pár számszerű és politikai tényt, mivel ma olyan gyalázkodást kaptam a saját lapomnál (nem az enyémnél, hanem ahol dolgozom) a saját képembe, hogy az valóban tiszteletre méltó: a csúcs az volt, amikor egy több ezer karakter hosszúságú komment után valaki képes volt privátban írni nekem, hogy takarodjak ki a sajtóból, menjek el a laptól és az országból is, mert különben elintéz.
Hát kérem.
Én elmehetek, de nem tudom, ki fogja megírni, és részben szerkeszetni is a lapot, valószínűleg véresszájú barátunk. Történt mindez úgy, hogy egy szót sem szóltam az épp zajló verbális lincseléshez.
Akkor tekintsünk pár tényt, hiszen ezt ígértem.
A romániai magyar lakosság lélekszáma 1 millió 200 ezer fő.
Amikor azt olvasom, hogy “ötmillió román szavazott a Fideszre” csak kínos mosolyra vagyok képes: soha ötmillió magyar nem élt ott. A Trianon előtti népszámlások idején sem. Hát hiszen ha ez egy reális szám volna, a bukaresti Hanul lui Manucban főétel volna a gulyásleves, bár így is tartanak ilyent.
Akkor tekintsük a felmérés merítését, körülményeit!
A HVG nem részletezi, mert ugye minek, a Maszol annál inkább:
“A nemzeti identitással kapcsolatos közvélemény-kutatást végzett idén nyáron a Bálványos Intézet egy 1218 fős, erdélyi magyarokra reprezentatív mintán.”
Tehát, felhívnám a figyelmet két dologra:
1. A felmérést a Bálványos Intézet végezte, amely sok mindennek nevezhető, de nem függetlennek a Fidesztől.
2. 1218 fős a minta, de ŐK VÁLASZTOTTÁK KI, kit kérdeznek meg.
A romániai magyar lakosság EGY EZRELÉKÉBŐL.
Én például nem szeretem a birkapörköltet. Nem is mindenki szereti. De ha az lenne a feladatom, hogy propagáljam, hát lemennék Karcagra, oszt megkérdeznék vagy tízezer embert, kijönne ugyanez az eredmény. Csak a birkapörköltről.
Folytassuk a kétségeket: ha a felmérés a nemzeti identitásról szólt, hogyan nem volt benne Mikes Kelemen és hogyan volt benne ezzel szemben Orbán Viktor?
Menjünk tovább.
A romániai magyar állampolgárok száma nagyon erős tévedéssel a Fidesz javára olyan 300 ezer fő lehet, aki nem magyar állampolgár – tehát a háromnegyed – az saját magának magyar, mondhatni azért, mert szívéből és igazán az. Neki nem kell papír róla.
Tehát a csonkán közölt statisztika eredménye legeslegrosszabb esetben is – amennyiben helytálló volna, de nem az – annyit jelentene, hogy a Fidesz szerezhet LISTÁN és EGY mandátumot.
EGYET, maximum kettőt.
Tehát ezért tetszenek uszulni, kedves felebarátaim vagy félig sem barátaim.
Van még ilyen: az MKKP esetében még talán alacsonyabb számokról is van szó.
Ellenük is tetszenek uszulni.
Legalább ennyire.
Hát, szép lesz az a szeretetre épülő állam.
Remélem, felkötnek, mielőtt meglátom, ahogy minden magyar szeretetben egyesül, kivéve akik nem.
Elnézést, hogy tényekkel zavartam a véleményeket.
Tessék tovább uszulni.