Méretes pofon

Posted by

Balázs Péter
>Méretes pofont kapott Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy tárt karokkal fogadták Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, amikor az Brüsszelbe látogatott – mondta a Hírklikknek a Bajnai-kormány külügyminisztere. Balázs Péter szerint Márki-Zayra az Európai Néppártnak a vezetői is kíváncsiak voltak, ami azért is érdekes, mert ebből a pártcsaládból ebrudalták ki korábban a Fideszt.
Balázs Péter szerint önmagában eredmény, hogy Márki-Zay Pétert fogadták, illetve ahogyan és milyen szinten fogadták Brüsszelben. Megjegyezte, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesterrel a külföldi sajtó is sokat foglalkozott, és szerinte Márki-Zay rendre jól szerepelt ezekben az interjúkban. „Ő nyelvileg is kifogástalan, miként politikailag is az, s az üzenetei, azok tartalma, a megfogalmazása is jó” – mondta.
A korábbi külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy ha egy nagyon stabil kormány mélyen be van ágyazva az EU-ba, akkor óvatosabban bánnak az ellenzékével is. Viszont, ha megjelenik a fehérorosz ellenzék, akkor annak a tagjait tárt karokkal fogadják. Szerinte Márki-Zay Péterrel is hasonló a helyzet: ő az illiberális magyar rendszer, erősen legitim ellenzéki vezetője, aki ráadásul ki is jelentette, hogy hozzá az EEP áll a legközelebb.
„Ne feledjük azt se” – tette hozzá Balázs Péter –, „hogy Orbánnak az EU-ban ma már egyedül csak a szélsőjobbon vannak barátai” – például Marine Le Pen –, „ezzel pedig be is árazta, sorolta magát a szélsőjobbhoz.”

Címkép: Sajtóértekezlet Brüsszelben