Életre kelt a hétfejű sárkány

Posted by
Békesi László
>Az Orbán kormány alapjaiban elhibázott, sokszor bűnös gazdaságpolitikája és gazdaság irányítási gyakorlata életre keltette és megnövelte a gazdaság első számú ellenségét, a hétfejű sárkányt, a kedvező világgazdasági környezet miatt sokáig szunnyadó inflációt.
A voluntarista gazdaság irányítás kontrollja alól kiszabaduló, öngerjesztő infláció a gazdaság minden szereplőjének, a gazdasági folyamatok valamennyi elemének kárt okoz.
Megnöveli a háztartások költségeit és kiadásait, drágítja a gazdasági tevékenységeket, növeli az állam és intézményei működésének, fejlesztésének költségeit, kiadásait – ezáltal az államadósság terheit – felzabálja a bérek növekedését, erodálja a járadékok és szociális juttatások – elsősorban a nyugdíjak, segélyek, szociális jellegű támogatások – vásárló értékét, felemészti a megtakarításokat, csökkenti a vagyonok és tőkebefektetések értékét, tartósítja a forint árfolyamának romlását, megdrágítja a termelést és szolgáltatásokat, valamint a hiteleket, csökkenti a hitelforrásokat, drágítja és így mérsékeli a beruházásokat és a fogyasztást, kiszámíthatatlanná teszi a gazdasági kalkulációkat, a tervezést, bizonytalanná teszi a jövőbeli terveket, kilátásokat.
Megterheli a jövőt, növeli hosszútávú gondjainkat.
Pusztító hatására a szegénységgel, napi gondokkal küzdő társadalmi csoportok helyzete kilátástalanná válik, tömegek nyomora fenyeget, a fiatalok többségének esélyei romlanak, veszélybe kerül jövőjük, elmenekülnek az országból.
Ráadásul nem igaz, hogy a jelenlegi infláció átmeneti, rövid távú jelenség, hogy az MNB ura a helyzetnek, képes mérsékelni és kordában tartani az inflációt. Sajnos a pénzromlás terheit valószínűleg még sokáig viselnünk kell.