Mi az a kritikus fajelmélet?

Posted by

Hirschler Richárd

>”A marxistáknak a burzsuj volt az elnyomó, a náciknak a zsidó, és most, a 21. század Amerikájában a kritikus fajelmélet (KFE) szerint a fehérember. A KFE szerint minden fehér ember ösztönösen felsőbbrendű. Mivel a teória hívei “ösztönös” rasszizmust emlegetnek, amely nem az értelmet feltételezi, ezért ráaggatták a rendszerszerű jelzőt, és így került be a közbeszédbe, és így vette át Biden elnök is. ” Erről ír a Washington Postban (!) Marc A.Thiessen A kritikus fajelmélet veszélyei c. cikkében. A szerző Idézi a Princeton Egyetem professzorát. Allen Guelzot, aki kifejti: e teória szerint a fehérek a demokrácia és az igazság keresése ürügyén zsákmányolják ki és nyomják el a színes bőrűeket. Aki ezt megkérdőjelezi, az az elnyomó osztály érdekeit szolgálja.
A KFEE hívei számára a rendszerszerű elnyomás egyetlen megoldása a „színhatalom megfordítása”, azaz elfogadják a faji diszkriminációt. Ibram X. Kendi, az elmélet egyik vezető szószólója nyíltan kijelenti: „A rasszista diszkrimináció egyetlen orvossága az antirasszista diszkrimináció. A múltbeli diszkrimináció egyetlen orvossága a jelenlegi diszkrimináció. A jelenlegi diszkrimináció egyetlen orvossága a jövőbeli diszkrimináció.”
Ez az ellenkezője annak, amit a polgárjogi mozgalom képviselt. Martin Luther King azzal érvelt, hogy a rasszizmus idegen Amerikától. A felvilágosodás eszméire hivatkozott, amelyeket a “nagyszerű” Függetlenségi Nyilatkozat és Alkotmány magába foglal. A nemzet egészét akarta visszavezetni a demokrácia forrásaihoz, amelyeket az alapító atyák jelöltek ki.
Miért veszélyes a kritikus fajelmélet? Mert olyan ideológiák felemelkedéséhez vezethet, amelyek korábban milliók pusztulását hozták. Súlyos árat fizettünk azokban a pillanatokban, amikor az emberek elvesztették hitüket az értelemben, és úgy döntöttek, hogy valami másra térnek át. A racionalitás elutasításával a kritikus fajelmélet olyan ellenreakciót válthat ki, amely másokat is irracionalitásba kényszerít, ellentétes előjellel. Az ellentétek könnyen erőszakba csaphatnak át. Ez az oak ka annak, hogy a kritikus fajelmélet annyira veszélyes – és soha nem lenne szabad Amerika gyermekeinek indoktrinálására feklhasználni.

(Címkép: Választási tábla egy virginiai iskolánál: Ne oktassátok gyermekeinknek a kritikus fajelméletet!. Ebben az államban az elmélet oktatását ellenző republikánus párti Youngkin lett a kormányzó)