Orbán nemezise

Posted by

A Politico írásának magyar nyelvű változata

>Öt hónappal a magyar választások előtt Márki-Zay Péter ellenzéki vezető nagy hullámokat vet. A 49 éves hódmezővásárhelyi polgármester a múlt hónapban megnyerte meg az előválasztást, hogy egy olyan hatpárti ellenzéki szövetség élére álljon, amelynek célja Orbán Viktor miniszterelnök leváltása a jövő évi választáson.

Most Márki-Zay első hivatalos látogatásán tartózkodik Brüsszelben, mint az ellenzék jelöltje és lehetséges következő miniszterelnök. Ma délelőtt beszédet mond a Sajtóklubban, és találkozik az uniós intézmények vezető személyiségeivel, köztük Didier Reynders igazságügyi biztossal, aki ma Budapestre utazik.

Hátszéllel jött.  Egy két héttel ezelőtti felmérés szerint Márki-Zay szövetsége 4 ponttal megelőzte a Fideszt, azt a pártot, amelyet Orbán Viktor a saját képére formált, miközben folyamatosan jobbra tolódott, és az EU egyik legautoritáriusabb vezetőjévé vált.

Elegánsan laza. Ne tévesszen meg senkit a “kisvárosi polgármester” címke – Márki-Zay (aki élt Kanadában és az Egyesült Államokban, és dolgozott több magánvállalkozásnál, köztük a francia Legrand ipari csoportnál) folyékonyan beszél angolul, és jól kiismeri magát Brüsszelben. Gondosan megalkotta politikai személyiségét: konzervatív, kemény a migrációval szemben, de Európa-párti és “100 százalékban” LMBTQ+ jogokat támogat – mondta a Playbooknak egy szerdai interjúban. “Úgy gondoljuk, hogy ugyanazokat a jogokat kell megadni az azonos nemű pároknak” – mondta.

Célkeresztben a gazemberség: Márki-Zay platformja, amellyel a politikai spektrumon átívelő ellenzéket akarja összefogni, éppoly egyszerű, mint amilyen erős a féktelen korrupciótól sújtott országban: korrupcióellenes. “A korrupció a legnagyobb probléma Magyarországon” – mondta nekünk, és azzal érvelt, hogy ez az a kérdés, amelyben az EU a legtöbbet tud segíteni Magyarországnak.

Óvatosan a  pénzzel: Márki-Zay szerint a Bizottságnak szilárdan ki kell tartania azon kötelezettségvállalása mellett, hogy az uniós adófizetők pénze nem kerül Orbán Viktor és cimborái zsebébe. “Úgy gondoljuk, hogy Európának nagyon ébernek, nagyon óvatosnak kell maradnia azzal kapcsolatban, hogy pénzt adjon a Fideszhez tartozó korrupt oligarcháknak” – mondta. “És ha pénzt adnak Magyarországnak, akkor azt a magyar embereknek kell adniuk, nem pedig a Fidesz embereinek. Tehát feltétlenül arra bátorítjuk Brüsszelt és az EU-t, hogy tegyenek óvintézkedéseket, és akadályozzák meg a pénzekkel való visszaélést” – mondta.

Új gazdaságélénkítési terv: Márki-Zay “újratervezni” akarja azokat a gazdaságélénkítési javaslatokat, amelyekről Budapest az EU-val tárgyalt. “A tervnek megfontoltnak kell lennie, és nem szabad … őrült döntéseken alapulnia” – mondta. “A múltban Magyarország uniós pénzeket használt fel lótenyésztésre és 50 centiméter magas kilátóoszlopokra vidéken … felháborítóan értelmetlen projektekre, csak azért, mert néhány ember profitálhatott belőle”.

Márki-Zay egyenesen Brüsszelnek üzen: “Fontos, hogy azt üzenjük az európai közösségnek, hogy Magyarország valóban Európa része akar lenni, Orbán talán nem, de a magyarok 80 százaléka igen”. Hozzátette: “Erősebb Európára van szükségünk, nem gyengébbre”. Ez vonatkozik arra is, hogy Magyarország több uniós intézményhez csatlakozzon: “A mi koalíciónk csatlakozni akar az Európai Ügyészséghez – Orbán persze ellenzi. Orbán azt hirdeti, hogy ez Magyarország szuverenitásának korlátja, mi úgy gondoljuk, hogy ez csak a bűnözők szuverenitásának korlátja, és Orbáné”.” És egyértelmű az euróhoz való csatlakozás melletti elkötelezettség is.

Külpolitika: “Magyarország valóban változtatni akar a külpolitikában” – mondta Márki-Zay. Szerinte Orbán gyengesége, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “bábjává” vált, és a kínai vezető, Hszi Csin-ping előtt hajolt meg, hogy hiteleket szerezzen Kínától, lehetővé téve Peking számára, hogy egyetemet és vasúti pályát építsen Magyarországon. “Ez a magyar nemzeti érdekek elárulása” – mondta Márki-Zay. Magyarországnak ugyan továbbra is üzletelnie kell Kínával, de ezt “kölcsönösen előnyös alapon kell tennie. Amit Orbán tett, az valami egészen más. Egyáltalán nem volt magyar érdek, hogy beengedje a Fudan Egyetemet, és a kommunista kínai egyetemnek a a magyar adófizetők több pénzét adja, mint az egész magyar egyetemi rendszernek együttvéve” – mondta.

De nem minden csak szép és jó. Márki-Zay élesen bírálja Brüsszel migráció-kezelését, és elmondta, hogy a Juncker-bizottság 2015-ös és 2016-os válságkezelésével Orbán megerősödött. Arra a kérdésre, hogy Angela Merkel német kancellár nem volt-e túl puhány Orbánnal szemben az évek során, azt válaszolta: “De”. Márki-Zay szerint három oka van annak, hogy Berlin támogatja Orbánt: Audi, Mercedes és BMW.