Márki-Zay Brüsszelben

Posted by

Eurológus
>A szervezők szerint közel kétszázan voltak kíváncsiak Márki-Zay Péter brüsszeli fórumára, akit az esemény házigazdája, Ujhelyi István EP-képviselő úgy mutatott be, mint “Magyarország leendő miniszterelnöke”. Márki-Zay szűk kétnapos programra érkezett Brüsszelbe, amelynek keretében találkozni fog négy meghatározó EP-frakció vezetőjével, hat uniós biztossal, civil szervezetek, think tankek képviselőivel. Az ellenzéki politikus iránti rendkívüli érdeklődésről számoltak be programjának szervezői.

„Megtisztelő és megható, hogy itt lehetek” – kezdte mondandóját Márki-Zay egy étterem egyik felében, Brüsszel uniós negyedében, egy EU-s és egy magyar zászló előtt. Visszaemlékezett az előválasztásra, amelynek utolsó hetében állítása szerint már számított a későbbi végeredményre. Köszönetet mondott riválisainak is, akiket egyben szövetségeseinek is nevezett.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy a 2022-es választásokon olyan alternatívát kell nyújtani, amelyre a Fidesz-szimpatizánsok és a bizonytalanok közül is sokan szavaznak. Régebben vagyok keresztény és jobboldali, mint Orbán Viktor és a Fidesz – jelentette ki Márki-Zay. Nem minden kijelentése váltott ki azonban osztatlan sikert. Amikor Orbán Viktor fiának, Gáspárnak vélt melegségére tett utalásokat említette, a közönség soraiból valaki bekiabálta, hogy “azért az nem volt oké”: Márki-Zay szerint azonban éppen ezzel sikerült megállítani a Fidesz melegellenes gyűlöletkampányát.

Fasiszta pártállamot építő korrupt Orbán Viktor – így jellemezte a mostani magyar kormányzást, amelyre szerinte sokan azért szavaztak, mert nincs alternatíva. Most azonban van kire szavazni: rám – foglalta össze a választók teendőjét. Az ország nemzetközi szerepével kapcsolatos elképzelései közül a következőket említette meg:

amint lehet, be kell vezetni az eurót,
csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez,
Magyarország lojális tagja lesz a NATO-nak és az EU-nak is.

Hozzátette, hogy nem gyengébb és kevesebb, hanem erősebb és több Európa kell. A magyarországi ügyekről szólva Márki-Zay Péter szerint az oltási kampány kudarca annak köszönhető, mert a magyar emberek nem bíznak a kormányban. Közönsége előtt az oktatást és az egészségügyet katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, azonban jelezte, hogy van ellenzéki program, de még finomítják a részleteket.

  • Hajrá Magyarország, hajrá Brüsszel! – így zárta beszédét, amelyet követően néhány kérdést tettek még fel neki a jelenlévők, majd pedig kötetlen beszélgetés vette kezdetét.