Biden “túlhájpolta” az EU-val kötött kereskedelmi megállapodást

Posted by

Dobozi István hozzászólása a Wall Street Journalban:
“Walter Russell Mead a “The U.S. and EU Shake Up Global Trade” című véleménycikkében túlságosan ünnepli az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti acélkereskedelmi megállapodást, amelyet a G20 legutóbbi, római csúcstalálkozóján kötöttek (https://www.wsj.com/articles/america-eu-global-trade-steel-aluminum-tariffs-china-russia-green-multilateral-g20-11635795570).

Mead azt állítja, hogy az amerikai ipari munkásoknak a megállapodás a “külpolitika a középosztály számára” címkéjű bideni doktrínába csomagolva adható el, mivel korlátozza a Kínából származó áruk alacsony bérekre alapozott versenyét. Mead idézi Joe Biden elnököt, aki Rómában közölte: az új kereskedelmi egyezmény korlátozni fogja a “Kínához hasonló országokból származó piszkos acél” amerikai piacokra való bejutását.

Mind az elnöknek, mind Russel Meadnek javára szolgált volna, ha megvizsgálják a kőkemény kereskedelmi tényeket, mielőtt túlzásba esnének a kínai acélimport “elsöprő” piaci és klímahatásaival kapcsolatban. Washingtonnak valójában alig van lehetősége az Amerikába irányuló kínai acélexport korlátozására. Kína ugyanis még az USA-ba exportáló acélszállítók “Top 10″-es listáján sincs rajta. Tavaly az ázsiai országból érkező acélbehozatal volumene még két százalékát sem tette ki az összes acélimportnak. A vak Kína-ellenes politikai reflexek akaratlanul is ide vezetnek: sok hűhó (a szinte) semmiért.”

Dobozi István

A Világbank korábbi vezető közgazdásza

Sarasota, Florida

(A hozzászólás a Wall Street Journal 2021. november 8-i számában jelent meg. Dobozi maga fordította magyarra.)  https://www.wsj.com/articles/biden-eu-trade-deal-china-steel-jobs-imports-11636144386)

Címkép: Biden és  Harris alelnök