Fürjes Balázs gondolatai Radnóti kapcsán

Posted by

Serény Péter
Megosztom Fürjes Balázs posztját, mert fontosnak tartom, hogy ő, az ő pozíciójából kimondja: “hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit! Nem ez a feladatunk” (Demeter Szilárd nagy felzúdulást keltett irodalmat “kukázó” nyilatkozata után, ez mindenképpen figyelemre méltó fejlemény.) Eszembe jut egy jóval korábbi, úgyszintén fontos megszólalása: amikor vállalhatatlannak minősítette az állami tévé visszatetszően provokáló kérdésekkel készített (kontraproduktív) interjúját Karácsony Gergellyel.

Fürjes Balázs

November 9. – Radnóti Miklós halálának évfordulója

Tétova óda, Razglednicák, Nem tudhatom, az Eclogák. Gyönyörű versek, szépség, tragikum, az ember beleborzong.
Hiszek benne, hogy azok is, akik nem hivatásos irodalmárként olvassák és szeretik a verseket, regényeket, novellákat, valahogy érzik, mi a jó, mi az értékes. És tudják azt is, hogy szép, jó és értékes – sokféle lehet.
Hogy ez a magyar irodalom 20, 40 vagy 80 százaléka, szerintem döntse el az olvasó, meg az utókor. Ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat! Mert az semmi jóra nem vezet.
A kortárs és korábbi magyar művek értékelését bízzuk bátran arra, aki véleményalkotásra leginkább hivatott: a mindenkori magyar olvasóközönségre! És még valami: hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit! Nem ez a feladatunk.
Kép: Radnóti Miklós egyik kedvenc helyén, a Normafán, Gyarmati Fannival