Wahorn András védi a rasszizmust, a szexizmust és a pedofíliát

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Wahorn András festőművész, illusztrátor, zenész, zeneszerző, producer, filmrendező, videoművész és digitális művész az utóbbi időben komoly támadásoknak van kitéve. Egészen a közelmúltig keveset tudtam a férfiról, akivel először a Hír TV Szabadfogás című politikai műsorában találkoztam, amely a politikai nézetektől merőben eltérő emberek közötti konfliktusból él. Mivel a műsort sem élvezetesnek, sem hasznosnak nem találtam, néhány epizód után abbahagytam a megtekintését. Wahornnak már akkor is voltak furcsa ötletei, amelyek közül a legemlékezetesebb a magyar Parlament épületének lerombolása volt. Igaz, az épület hivalkodó és túl nagy a Trianon utáni Magyarország méretéhez képest, de a felrobbantása nekem kicsit extrémnek tűnt.
Azóta megtudtam, hogy Wahorn, aki 1953-ban született Pintér Andrásként, Magyarországon nem annyira a festményeiről, mint inkább a “legendás A. E. Bizottság” (A. E. Bizottság) frontembereként volt ismert, amely egy fiatal értelmiségiek körében népszerű rockzenekar volt a nyolcvanas években. Kalandra fel című albumuk minden idők első számú bestsellere lett. Az együttes 1986-os feloszlása után Wahorn a festészet felé fordult, amiért a magyar művészvilág Munkácsy Mihály-díjjal jutalmazta. 1993-ban elhagyta Magyarországot és Kanadába, majd az Egyesült Államokba ment, ahol 13 évig kereste a hírnevet. Ez nem jött össze, ahogy azt 2006-ban az Indexnek adott interjújában elismerte. Hadd idézzem a vonatkozó részeket.

Index: Tényleg azzal az érzéssel mentél Amerikába, hogy néhány hónap alatt az egyik leghíresebb művész leszel?

Wahorn: Persze, gondoltam, hogy hamar rájönnek. Amikor odamentem, nem volt olyan művészet, mint az enyém. Teljesen mást láttam, és úgy éreztem, mintha valami silányat látnék.

Magyarországra való visszatérése után Wahorn visszavonult egy kis faluba, és néhány televíziós szereplést leszámítva nem sokat lehetett hallani róla. Néhány hete azonban Gulyás Márton, a fiatal politikai aktivista, aki elindította a népszerű és befolyásos Partizán online televíziót, interjúra hívta. A műsor címe “Ha ez rasszizmus, akkor az enyém!” volt.

Parászka Boróka erdélyi újságírót nagyon felkavarta az interjú. Szerinte Wahorn előítéletei nem csupán alaptalan állítások, hanem “racionális vitára alkalmatlan” uszítás. Szerinte “egy olyan ember, aki olyanokat mond, mint ‘kezdjük el használni a rasszizmus szót’ – egy olyan társadalomban, amely tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat -, csak egy dolgot tehet. Csendben visszavonulni és megtanulni, hogy ez miért nem fér bele semmilyen tisztességes és demokratikus társadalmi normába vagy konszenzusba”.

Ráadásul Wahorn nemcsak a cigányok ellen fordult, hanem “szexistának és nőgyűlölőnek” is mutatkozott. Íme néhány válogatott sor a beszélgetésből: “Ha nem dughatom meg azt, akit akarok, az nem azt jelenti, hogy a dugási vágyam káros, hanem azt, hogy társadalmi konszenzusba kell csatornáznom. A mi országunkban nem divat egy nőt megdugni, akit meglátsz, udvarolni kell neki, hazudni neki”. A fiatal nők a közönség soraiban nem szóltak semmit, de Parászka tanácsot adott: “Kedves nők, lányok! Ez a szexizmus, amivel nem szabad együtt élnünk… Ha ilyesmi elhangzik bárhol nyilvánosan, egy testi-lelki épségét féltő nő csak egy dolgot tehet: feláll és elmegy”.

Az interjú hatalmas sikert aratott a szélsőjobboldalon. Szentesi Zöld László például felemelőnek és felszabadítónak találta. “Óriási tisztelet Wahorn Andrásnak, aki nem fél kimondani a véleményét, és jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy ne legyen politikailag korrekt. Ezt a filmet látni kell.” Szentesi-Zöldi nem talált kivetnivalót Wahorn nőkhöz való hozzáállásában sem; szókimondó, de nem tiszteletlen. “A nők régen nőként öltözködtek, hogy a férfiaknak tetszenek, a férfiak pedig annyi nőt vadásztak le, amennyit csak tudtak (nem éppen az általa használt szavak….). Mert – ismétlem – ilyen az élet, ilyenek vagyunk”.

Valaki, aki Martin Ethelwolfnak nevezi magát, “hangosan felnevetett”, és Wahorn “szónoklata ritka felszabadultságot váltott ki belőle. Igen, így kell beszélni. Szabadon, minden hatalmi feltételezést és tiltást leszarva….. Nem gyűlölet áradt Wahornból, hanem szabadság és autonómia, ami ma már alig létezik”. A nyíltan antiszemita és romaellenes Kurucinfo természetesen örült, amikor az interjú során megtudták, “hogy Wahorn András még [számukra] is meglepő őszinteséggel mondja azt, amit [mi] 99%-unk gondol, és amit tulajdonképpen minden ember gondol, aki valaha is látott cigányokat élőben, és akinek még van némi életösztöne”. Ami a szexista részt illeti, “egy egészséges önbecsüléssel rendelkező nőt nem háborít fel az ilyen beszéd. Persze nem mindenki szereti, ha úgy szólítják le, ahogy Wahorn tette, és ez teljesen érthető, de hogy ebbe mélyen belemegy, az elég nevetséges volt Parászka részéről”.
Az előadás után nem tudtam, mit gondoljak, amikor az Index új műsora, a “Konyhanyelv” című videóműsor meghívta Wahornt egy beszélgetésre a szex “kényes témájáról”. A műsor moderátora Lakatos Márk, akit a Wikipédia bejegyzésében úgy írnak le, hogy “stylist, műsorvezető, séf, divat-, jelmez- és látványtervező, vállalkozó, YouTuber, blogger, borszakíró, író, divatújságíró, üzletember, showigazgató, művészeti vezető, influencer, világutazó, vlogger, divatszakértő, tanár, sminkes, televíziós és közösségi média személyiség, volt étterem tulajdonos”. A “Konyhanyelven”-ben Lakatos házigazdaként főz, a meghívott vendégek pedig a kiváló ételek mellett emelkedett beszélgetésekbe is bocsátkoznak, akár néhány “kockázatos” témáról. A negyedik műsorról kiderült, hogy ez egy igazi buktató. Az Index szerkesztői nagy reményeket fűztek Lakatos műsorához, és igazán izgatottak voltak az epizód miatt. Két nappal a tényleges műsor előtt az Index feltöltött egy trailert, amelyben a résztvevők néhány csábító szava szerepelt. Csákányi Eszter Kossuth-díjas színésznő bevallotta, hogy félt ettől a “bizarr témától”. A másik vendég, Mérő Vera feminista és emberi jogi aktivista elmondta, hogy Wahorn András korábbi interjújában a Partizánban “különösen felkavaró dolgok” szerepeltek, de ezen túlmenően kíváncsian várja, vajon mi fog kiderülni a találkozásból.

Nos, semmi jó nem derült ki. Az első tizenöt perc után a házigazda rátért a szex, mint gyermekkori élmény témájára. Csákányi Eszter felidézte nyolcéves korában az uszodában szerzett fájdalmas élményét, amikor egy idegen férfi megérintette a vagináját. Bár akkor nem ijedt meg, az esemény mélyen meghatározta későbbi életét. Wahorn arra reagált, hogy manapság gyakran előkerülnek ezek a régi történetek, “hogy valaki 30 évvel ezelőtt tett valamit, ami akkor elfogadható sőt, bátorító volt, most pedig nemi erőszaknak ítéljük. Szóval, azt hiszem, ez egy kényes kérdés”.
A két nő vitatkozott Wahornnal és a meleg Lakatossal, aki szintén úgy vélte, hogy 50 évvel ezelőtt teljesen elfogadható volt, hogy férfiak kislányok fürdőruhája alá nyúljanak, de nem elég hangsúlyosan érvelt. Így hát Wahorn folytatta. “Nem arról volt szó, hogy lefogták, és a férfi beledugta a mocskos ujját a kisgyerekbe, hanem arról, hogy olyan élményt adott neki, ami a mai napig élvezetes”. Wahorn a mondandóját Csákányi Eszter ujjával illusztrálta. Miután a műsornak vége lett, és felháborodás követte, Wahorn megpróbált magyarázkodni, de ez lehetetlen feladat volt, miután a videó megjelent az interneten.

Sőt, ez még a jobboldali szurkolóknak is sok volt. Szentesi Zöld ezekkel a szavakkal vezette fel a témát: “Wahorn Andrásnak volt egy nagyon jó és egy nagyon rossz teljesítménye az elmúlt hetekben. A nagyon jóról írtam egy cikket, amikor kiállt Gulyás Márton [rasszizmusról szóló] baromságai ellen. A nagyon rosszat nem szabad és nem is szabad elnézni: a pedofíliaügyben egyszerűen hülye, elfogadhatatlan baromságokat mondott, akár szándékosan, akár véletlenül, mindegy.” Szentesi Zöld viszont azzal folytatta, hogy “liberális testvérei megölnék Wahornt, de [nekik] nincs bajuk azzal, ha transzvesztiták agitálnak az óvodákban és iskolákban”.

A Magyar Nemzet idézte a szélsőjobboldali Pesti TV riporterét, aki a Facebookon azt írta, hogy “az olyan emberek miatt van szükség a gyermekvédelmi törvényre, mint [Wahorn]”. Wahorn valójában nagy szívességet tett az Orbán-kormánynak a gyermekvédelmi törvény álcája alatt végzett – melegek és leszbikusok elleni – alattomos terveinek. Gratulálok!

2021. november 8.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com oldalon.

Címkép: Az Index műsor Wahornnal