Történelmi bejelentés Romániában: nagykoalíció!

Posted by

Elmondható, hogy ezúttal nem nem csupán az RMDSZ-szel, hanem az RMDSZ által is alakul – körvonalazódik – az új, stabil parlamenti többség és kormány. Szövetségünk úgy lesz a kormány legkisebb, de nélkülözhetetlen pártja, hogy, bár nélküle is kényelmesen meglenne a többség, mind a jobboldali (PNL), mind a baloldali (PSD) alakulat ragaszkodott a magyarok részvételéhez az új kormányban.
Kommentárok mindig lesznek – egymást végig pocskondiázó, kizáró pártok szövetségéről és szurkolótáboráról van szó -, de kétségtelenül ez a kompromisszumos megoldás az egyetlen, amely megoldja az ország súlyos problémáit, és új távlatokat nyit az ország számára. Az is nyilvánvaló, hogy az elosztható európai pénzek is (egymáshoz) vonzották a legnagyobb két romániai pártot. (Megjegyezzük, a PSD jóval nagyobb, meg is nyerte a tavaly év végi választást, azóta pedig ráadásul a liberálisok – és Iohannis államelnök – népszerűsége – meredeken tovább csökkent.)

Hétfőn minden számításba vehető pártban lázas megbeszélések, latolgatások, viták folytak. Tulajdonképpen beszámolónk írásakor a nagykoalíciót feltételes módban kellene “bejelentenünk”, de nem sokat kockáztatunk. Annak alapján is, amit az RMDSZ honlapján olvastunk Kelemen Hunor szövetségi elnök Facebook-bejegyzésében:

Hétfőn megyei és területi elnökökkel konzultáltunk, és a Szövetségi Képviselők Tanácsának online ülésén meghoztuk azt a döntést, hogy elkezdjük a tárgyalásokat a PNL-PSD-RMDSZ, valamint a nemzeti kisebbségek frakciójának támogatását élvező nagykoalíció kialakítására. Ennek csak akkor és csak azért van értelme, ha alkotmányos reformokat lehet végrehajtani – a parlamentáris köztársaság bevezetése egy ilyen fontos cél lehet –, a Szövetség ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotmányos reform megteremtse az igazságszolgáltatás függetlenségének valós feltételeit. Aki pedig teljes képet szeretne kapni arról, milyen nehéz Romániában a magyar érdekvédelmi szervezetnek az elengedhetetlen hasznos, célravezető politikai kompromisszumokat megkötnie – nem utolsósorban a saját népében mélyen elültetett gyűlöletkultusz miatt -, olvassa el a hozzászólásokat a szövetségi elnök bejelentéséhez. Néhány példa:

 • Sandor Gyulai

  Nagy darázs fészek ez a koalíció!!!!!
  Nagyot lehet ám bukni!!! Közelednek a választások….rengeteg szavazatot vesztett már így is az RMDSZ
  Kíváncsi vagyok hogy mit főznek megint . De jó nem lesz soha .
  Nem képviselnek minket, diszkriminációt akarnak, elvenni a munkához való jogot ,kényszeríteni az akaratunk ellenére, a szabadsag jogaink megvonásával hogy részese legyünk egy kísérleti oltás programnak, felosztani a társadalmat, a magyarságot oltott és…

  Osváth Pál

  Minek konzultalni ? Ugy is bevonultok,…nincs az a disznool amelyben nem fetrengenetek ! 🤮🤮🤮 A tobbi,csak ures duma ! Parasztvakitas !
  Mihály Levente

  Jobb ha ebből a kondérból moslékot nem kértek!! 😁 Vonuljatok hátrébb a szalonnás kenyérrel! 😊 A moslék tavaszra elfogy… a bocskoros bolondok meg szétszélednek!!
  Klein Tunde

  Kedves Hunor.Velemenyem szerint azert valasztottak meg anno ,hogy a nep edekeit kepviselje.Lenne par kerdesem.Mikor jott a nep kozze,hogy megkerdezze mi mit akarunk?Csak dontenek a fejunk felett de magasrol tesznek ara,hogy a NEPNEK mi a jo! Hol vann…
  Úgy látom el felejtettétek kik szavaztak rátok!
  Tibor Vajik

  NEM AKARUNK NACI_PAST!!!!!!!!!!! Tudom ugy se olvasod el ezeket a hozza szolasokat sokkal fontosab dolgod van mit hogy meghalgasd a nemzeted szavat, erre tartasz egy titkarnot kinek az a dolga hogy a hivatalos part propaganda anyagot feltoltse!!!
  Roland Breda

  Hallod a kutyának se kel a ti oltasotok !!!
  Meg a certificat verde vel együtt
  Ne akard mán te megmondani hogy rendelkezel a mi saját szabad akaratunk fölött !…

  Továbbiak
  Nagy Edith

  Óriási tévedés volt a PNL mellé sorakozni, első perctől- mégis mit vártak tőlük?! Most pedig simán hátat fordítanak- már gyűléselhetünk…a pad alatt…
  Laszlo Kiss

  A BOLSEVIKOKKAL ,SZEP NEM MONDHATOM !!
  Dani Sandor Tonik Sanyi
  BESZÉLTEK A KOLZSVÁRI KOZULÁTUSON MÉG MAGYARUL SEM BESZÉLNEK HEJESEN KEVES RMDSZ

%d bloggers like this: