Orbán Viktor új politikai és gazdasági szövetségese, Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
> Balogh S. Éva

Az amerikai lapok nem követték nyomon a Nyugat-Balkánon gyűrűző válságot , de a német újságok, például a Die Welt nemcsak arról számolt be, hogy “a szerb nacionalista Milorad Dodik megpróbálja elszakítani a Republika Srpskát (RS) Boszniától”, hanem arról is, hogy Orbán Viktor “meglátogatta őt Banja Lukában”, Bosznia-Hercegovina szerb részének fővárosában, ahol “teljes támogatást” ígért a szerb nacionalista törekvéseknek. Legalábbis ezt mondta Radovan Višković, az RS miniszterelnöke az RTRS-nek, a Republika Srpska rádió-televíziónak.

A Szabad Európa Rádió ennél bővebben fogalmazott. Cikkéből megtudjuk, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter elkísérte a miniszterelnököt. Mindkét férfit biztosították a boszniai szerbek arról, hogy “sok politikai pörgés és félretájékoztatás folyik arról, hogy a szerbek tönkreteszik Bosznia területi integritását”. Pedig a boszniai politikai fejleményeket figyelemmel kísérők azt állítják, hogy Milorad Dodik azzal fenyegetőzik, hogy a szerb területet kivonja a nemzeti intézményekből, például az adóhatóságból, a gyógyszerügynökségből és legfőképpen a hadseregből.

Dodik már régóta agitál a különálló közigazgatásért, de az ENSZ főképviselőjének személyi változása különös lendületet adott Dodik politikai törekvéseinek. Az elmúlt 12 évben a tisztséget Valentin Inzko, szlovén származású osztrák diplomata töltötte be, akinek megbízatása július 31-én lejárt. Helyére egy német diplomata és politikus, Christian Schmidt (CSU) került, aki a politikai válság kellős közepén érkezett a posztra. Inzko, aki belefáradt abba, hogy Dodik és más nacionalisták nem hajlandóak szembenézni a Srebrenicával kapcsolatos tényekkel, “kötelező érvényű rendeletet adott ki [július 23-án] arról, hogy a srebrenicai népirtás és más emberiség elleni bűncselekmények tagadása a jövőben börtönbüntetéssel büntetendő”. A boszniai politikusok üdvözölték a rendeletet, de az elnöki triumvirátus szerb tagja azt jósolta, hogy egy ilyen lépés Bosznia-Hercegovina széteséséhez vezet. A szerbek szerint kimondhatatlan bűnöket követtek el, de ezeket nem lehet népirtásnak nevezni.

Christian Schmidt arra a következtetésre jutott, hogy ha a szerb szeparatisták beváltják fenyegetésüket, hogy saját hadsereget hoznak létre, akkor több nemzetközi katonai személyzetre lesz szükség. Jelenleg van egy 700 katonából álló kis erő (Eufor), de annak egy évre szóló mandátumát hamarosan megújítja az ENSZ Biztonsági Tanácsa, ahol Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja a határozatot, hacsak nem törlik a főképviselőre való minden utalást, ami alááshatja Schmidt tekintélyét az 1995-ös daytoni békemegállapodás felügyelőjeként.

Ekkor az Egyesült Államok felfigyelt erre, és szeptember 7-én bejelentette, hogy Gabriel Escobar az Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának helyettes államtitkár-helyettese érkezik Banja Lukába. Escobar kiemelkedő karriert futott be, többek között ügyvivő volt a belgrádi amerikai nagykövetségen, és kiterjesztette diplomáciai tevékenységét Bosznia-Hercegovinában.

Most tehát fordítsuk figyelmünket Orbán Viktor szerepére ebben a potenciális válságban. Amennyire meg tudom állapítani, Orbán Viktor 2019 júniusában találkozott először Milorad Dodikkal. A bosznia-hercegovinai szerb elnök a magyar-szerb közösség vendégeként érkezett, de nem hiszem, hogy kérdéses, hogy az utat valójában a magyar kormány szervezte. Dodik három napot töltött Budapesten, teljes hivatalos csendben. A magyar fővárosban való tartózkodásának hírét csak a boszniai szerb televízió, az RTRS közölte. Orbán Viktor az RTRS-nek bejelentette, hogy “Magyarország támogatni fogja Bosznia-Hercegovinát (Bosznia-Hercegovinát) az ország egységének megőrzésében, valamint az EU-hoz való csatlakozási törekvéseiben”. A másik kiemelt téma, amelyről szó esett, “Magyarország kapcsolatainak elmélyítése Banja Lukával”, azaz a Szerb Köztársasággal.

A hivatalos közlemény szerint, amely azután jelent meg, hogy a magyar média boszniai szerb források alapján beszámolt a találkozóról, Orbán Viktor és Dodik “megállapodott abban, hogy szoros politikai és gazdasági kapcsolatokat alakítanak ki Magyarország és a Szerb Köztársaság között”. A találkozót követően kiadott sajtónyilatkozatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy “Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit az ország egységének megerősítésére és az Európai Unióval való egyre szorosabb kapcsolatok ápolására”. Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy “Budapest a Szarajevóval való kapcsolatai mellett [az ország] szoros politikai és gazdasági kapcsolatokat fog kiépíteni Banja Lukával is”.

Orbán Viktor a múlt hónap végén ismét találkozott Dodikkal. Ezúttal Dodik Budapestre utazott, hogy a magyar kormány által szervezett negyedik demográfiai csúcstalálkozón beszédet tartson a család fontosságáról. Orbán elintézte, hogy négyszemközti beszélgetést folytasson a csúcstalálkozón részt vevő fontosabb politikusokkal, köztük Mike Pence volt amerikai alelnökkel, Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Milorad Dodikkal.

Orbán személyesen ismer egy másik, a bosznia-hercegovinai válságban mélyen érintett személyt is: Christian Schmidtet, az új főbiztost. Schmidt 2016-ban az SCU elnökhelyettese és mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter volt. Budapesten járt, és találkozott – akkor még a parlament épületében – Orbán Viktorral, amelynek során hosszasan beszélgettek a bevándorlási válságról és a közös európai haderő létrehozásáról, amely akkoriban Orbán hobbilovának számított, de hamarosan elvetették.

De volt egy sokkal frissebb látogatása is Schmidtnek a magyar fővárosban. A miniszterelnöki hivatal november 4-én jelentette, hogy a bosznia-hercegovinai főképviselő megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel. A bejelentés rövid volt: “Orbán Viktor és Christian Schmidt találkozójukon áttekintették a balkáni térség helyzetét” – közölte a sajtófőnök.

A találkozó után Orbán és Szijjártó tegnap Banja Lukába utazott. Az utazást korábban nem jelentették be. A magyar média csak azután értesült az utazásról, hogy az RTRS és az MTI is beszámolt róla. A hivatalos közlemény szerint a hirtelen látogatás csak udvariassági látogatás volt, mert “Orbán Viktor júniusban a budapesti karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, és most ezt a munkalátogatást viszonozza Banja Lukában”.

Emellett Orbán Viktor saját sajtónyilatkozatot is kiadott, amelyben az állt, hogy a magyarok “két okból jöttek ide. Fontos számunkra a balkáni béke, stabilitás és biztonság, és ebben az itteni szerbek kulcsszerepet játszanak. A magyar történelem világossá teszi, hogy ami itt történik, az minket is érint. Másrészt fontos, hogy ez a térség fejlődjön, és a gazdasági programunkat kiterjesztjük a boszniai Szerb Köztársaság területére is. Itt is támogatni fogjuk a kis- és középvállalkozásokat, és így lehetőséget teremtünk a magyar vállalkozóknak is, hogy itt dolgozzanak” – mondta.

Orbán Viktor megérkezése Banja Lukába / Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A magyar politikában semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre hangzik. Ez az utazás a jelenlegi körülmények között nem udvariassági látogatás, és nem is pusztán a további gazdasági együttműködés előkészítése, bár a gazdasági csábítás része lehetett volna a tárgyalásoknak. Dodik köztudottan Vlagyimir Putyin hűséges barátja, és Oroszország szívesen látná az ENSZ-t távol Bosznia-Hercegovinától. Milyen szerepet játszik tehát Orbán ebben a veszélyes játszmában? Nehéz megmondani, de őt ismerve nem lehet tisztességes közvetítő.

Íme egy érdekes puzzle-darabka, amelyet az Alfahír, a Jobbik hírportálja fedezett fel. Orbán Viktor Budapestről Banja Lukába utazott a hadsereg egyik Falcon 7x luxusgépén, amely a hadsereg tulajdonában van. Banja Lukában azonban egy másik magyar gép is leszállt, egy nagy Airbus A319-es, amely Belgrádi megálló után érkezett a városba, ahol utasai mindössze egy órát töltöttek, mielőtt továbbrepültek volna Banja Lukába. Az Airbus gép 140 férőhelyes. A magyar médiának jelenleg fogalma sincs arról, hogy kik és miért utaztak azon a gépen. A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt az Alfahír megkeresésére.

2021. november 7.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.