Egy kreténnek is lehet néha igaza

Posted by

Batka Zoltán 

Három állítás.

1.) Demeter egy sötét fasz. Az, aki világtörténelem messze legjobb életnívóját és létbiztonságát garantáló Európáról képes olyan baromságot írni, hogy a “Soros György gázkamrája” az konkrétan egy kretén.
2.) Időnként egy kreténnek is lehet igaza. A magyar filmet a magyar irodalmat belengi a sznobéria. Hogy mást ne mondjak, erős a gyanúm, hogy sokkal több Esterházy-könyvet adtak el, mint ahányat elolvastak, ahogy nekem a Jancsó-filmeknél a katarzis jobbára akkor jött össze, amikor véget ért az alkotás és nyugtáztam, hogy nagy önfegyelemmel sikerült végigülnöm a filmet. Nemrég egy Libriben elkezdtem sorra beleolvasni a magyar kortárs irodalom remekeibe. A többség elviselhetetlen volt, dögunalmas stilisztikai bravúrok sorjáztak oldalakon át, némelyik mű egyenesen kínzóeszköznek is alkalmas, 20 oldalon át röpködnek a stílusbravúrok, szillogizmusok, metafórák, filozófiai parabolák csak a 16 generációs családregény főhőse, az a kibaszott Mici néni még mindig csak a kurva ablaka előtt áll és azon mereng a vakvilágba, hogy milyen volt 1931-es karácsony. Faszom- gondoltam és átmentem egy horgászboltba.
3.) Még ha így is van, irodalom – bármilyen is – “kukázásáról” beszélni borzasztó rosszízű dolog. Az ilyen kukázás Kolosváry Borcsa Mihályok specialitása volt akik képletesen szólva utána élő embereket is a zúzdába dobáltak. A gyenge vagy uncsi irodalmat magától is eltávolítja a polcról az idő, szóval nem erőltetni.