Puhapöcs világ

Posted by
Kovács Tamás
>Nagyon tisztelem Cseh Lacit az elért kiemelkedő eredményei miatt, azért is, hogy egy ritka hosszú sikeres pályafutást hagyott maga mögött, elképesztő sok munkával és lemondással, és vonult vissza emelt fővel, a tokiói olimpia után.
Imádtam, mint úszót, mint embert és most viszont nem értem…nem értem, hogy 35 évesen visszavonulása után jött rá arra, hogy őt verte edzője, Turi György, aki 28 éves koráig volt az edzője. Mi történt most? 20 évvel ezelőtti sérelmek és közben kiugró eredmények és hallgatás??? Nem értem! Azonnal jelentkezett egy volt úszónő is, hogy őt is verték az edzésen…a hölgy is már túl van a negyvenen….Miért most és ha igaz, akkor miért nem akkor??
Emlékszem 15 éves voltam, amikor első és számomra az igazi edzőm, akit második apámnak tekintettem, minden edzésen karddal verte el a combomat, hogy az a kitörés az tökéletes legyen és nem rohantam senkihez, nem rohantam a sajtóhoz húsz év múlva, hogy engem bántott edzőm! Laci ne rontsd el ezt a csodálatos karriert?
A József Attila gimnáziumban(Ciszterek) volt két híres, szakmailag kiemelkedő testnevelő tanár, aki minden órán ha fegyelmezetlenek voltunk végig pofozott és senkinek nem jutott eszébe feljelenteni vagy otthon elmondani, mert szégyelltük volna. Vagy az orosz órán a tanár hatalmas vonalzóval ütemre verte a fejünket az orosz ragozáskor. Mindannyian felnőttünk és kemény pasik lettünk és mindenki vitte valamire…sajnos nem csodálkozom ma már, amikor egyes férfiak szoknyában járnak, a férfiak elnőiesednek, de Laci te nem ez vagy! Te egy nagy ikon vagy a magyar sportban, ennyi idő távlatában, ennyi eredmény után, nyugdíjba vonuláskor pont ez jutott eszedben…?
Turi Györgyöt megalázni 20 év hallgatás után?.. Miért nem tetted akkor amikor ez megtörtént?.. azért jó volt vele sikeresen dolgozni sok-sok évet, ugye? Mert jöttek az eredmények! Ez a köszöneted a sok-sok éremhez, ne állj be a „puhapöcsüek” közé! Tudom most más világ van, mint akkor….de akkor is!
A további életedben legalább annyi sikert kívánok, mint amennyit versenyzőként elértél!
Címkép: Turi György és Cseh László annak idején
A szerző kétszeres olimpiai bronzérmes, világbajnok magyar kardvívó, szövetségi kapitány, MOB sportigazgató, mesteredző, közgazdász. Kovács Pál hatszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok kardvívó fia, Kovács Attila kétszeres világbajnok kardvívó öccse.