„Amit most a kormány csinált, az egy előre megfontolt szándékkal elkövetett politikai gyávaság”

Posted by

egyujvilag
>Az egyik (nem nehéz kitalálni melyik) nem kormánypárti napilap közölt interjút két pedagógógus szakszervezeti vezetővel, a címben jelzett mondat is a cikkből való, és a kormányzat oltási kötelezettséggel kapcsolatos döntését jellemezte, miszerint a kötelező oltást gyáva volt felvállalni a választások előtt, inkább az egészet ráterhelte a munkáltatókra.

Gosztonyi Gábor (Pedagógusok Szakszervezete) és Nagy Erzsébet (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) többek között a következőkről beszélt:
A két rendelet (munkáltatók által elrendelhető oltási kötelezettség, és az állami intézményekben kötelező oltás) visszavonását kérik, mivel szerintük ez több okból is megnehezíti a munkát. Egyrészt több olyan pedagógus van, akik az oltást tartják életveszélyesnek, és ha kötelezni fogják őket a vakcinázásra, elmennek majd olyan helyre, tanítani, ahol ez nem kötelező. Amúgy is ez a két rendelet nem más mint a politikai gyávaság jele, választások előtt nem voltak hajlandóak népszerűtlen intézkedést bevállalni. Amúgy ha jól belegondolunk, valóban kibújt a felelőség alól az ország vezetése – Orbán erről annyit mondott, a kötelező oltás túlment volna a magyarok tűrőképességén. Mondjuk igazán nem is volt még példa ilyenre, de hát, mindent (is) el lehet kezdeni valahol. Gyanítom, ha most 2022 november lenne, már megjelent volna a kormányrendelet a kötelező oltásról, vagy ha nem is tették volna kötelező, akkor olyan szankciók lettek volna az oltatlanoknak, hogy csak nagyon kevesen utasították volna el a vakcinát.
A érdekvédők hiányolták a tényleges járványügyi intézkedéseket, furcsának találták a Lázár programot, amiben is 6.-ikos oltatlan diákokat utaztatnak a Fővárosi Nagycirkuszba. No igen, míg az első-második-harmadik hullám alatt csak korlátozottan voltak jelenléti oktatások, vagy egyáltalán nem is voltak, most mintha semmi nem lenne, minden happy és szép. Igaz, már 6000 feletti a napi diagnosztizál fertőzésszám: jelenléti oktatás zajlik. Mielőtt bárki rámsütné: hiányoznak a bezárások: ez nem igaz. Viszont jó lenne, ha megfelelő súllyal kezelnénk a kockázatokat, nem kellene az oltáshomokba dugni a döntéshozóknak a fejüket.
Természetesen előkerült a bérkérdés is, miszerint ma már a pedagógusok sem 10, sem 20 százalékkal nem lennének előrébb. Főleg ha azt nézzük, hogy januártól a minimálbér alattira kalkulálják egy kezdő peadgógus bérét. Azért mondjuk valóban nonszensz, hogy egy tanítót, egy tanárt egyáltalán nem ismernek el anyagilag. Ma, amikor egy gyári munkás (legalábbis a környékünkön) 8 osztállyal nettó 200-250 ezret simán hazavihet (van aki ennyiért sel sem megy dolgozni), addig egy tanár, aki azért dolgozik, hogy ezek a munkások számolni tudjanak, nagyon sokszor messze 200 alatt visznek haza egy ledolgozott hónap után.

Szóval a lényeg a lényeg, a víruskezeléstől csak eljutottunk addig, hogy a tanárok, tanítók megbecsülése sehol sincs ma kishazánkban, és erre úgy tűnik, az elmúlt 11 esztendő kevés volt a fidesz kormánynak. Csak merem remélni, hogy a következő kormány (akár fideszes lesz, akár nem) jobban megbecsüli majd azokat, akik azon dolgoznak, hogy jövőnk is legyen, ne csak jelenünk.

kommentálom.blog

Címkép: Gosztonyi és Nagy Erzsébet/Népszava