A Facebook csak az angol oldalakkal törődik – a példa Etiópia

Posted by

Deutsche Welle
>A Facebook a “szélsőséges” online szűrésekor az angol nyelvre összpontosít – mondta Frances Haugen a Deutsche Wellének. A jelenlegi etiópiai helyzet mutatja, hogy ennek
milyen súlyos következményei lehetnek.
A Facebook szerepe jelentős az etnikai és politikai feszültségek szításában ezért sürgős változásokra van szükség a közösségi médiaóriásnál – mondta Frances Haugenszakértő a DW-nek adott interjújában. Haugen a nemrégiben “Meta” néven újjáalakult a közösségi médiaóriás egykori termékmenedzsere. Az interjút Giulia Saudelli készítette.
Hétfőn az Európai Parlamentben fog tanúskodni a céggel kapcsolatos leleplezéseiről. “Az egyik legfontosabb dolog, amire megpróbálom felhívni a figyelmet, az az, hogy a vállalat alulfinanszírozza az angolon kívül a többi más nyelvet” – mondta Haugen. Mivel a vállalat az Egyesült Államokban működik és az itteni a szabályozás miatt aggódik a leginkább a cég, az angol nyelvre összpontosítják a vállalat mesterséges intelligencia (AI) szoftverének figyelmét. “Viszont a világ legérzékenyebb helyei sajnos a legváltozatosabbak, már ami a nyelveket illeti” – mondta Haugen. A Facebook jelenlegi biztonsági stratégiája az, hogy a mesterséges intelligencia segítségével elkapja az “extrém tartalmakat”, és biztosítja, hogy azok ne kerüljenek a felhasználók hírfolyamában. “A probléma az, hogy ez a stratégia megköveteli, hogy minden egyes nyelven újra és újra és újra kiépítsük ezeket az AI-rendszereket , hogy a platform biztonságos legyen – és jelenleg a Facebook nem ezt teszi”.  Ha a közbiztonság garantálása érdekében a mesterséges intelligenciára hagyatkozunk – és aztán később nem frissítjük a rendszereket más nyelveken -, annak komoly  következményei lehetnek.

Úgy gondolom, hogy nincs esély arra, hogy a Facebook képes lenne önmagában megoldani ezeket a problémákat  – indokolta Haugen a döntését, hogy előáll a nyilvánosság elé. Ezt mutatja az etiópiai helyzet romlása, mint újabb példa. Soha nem tudnék együtt élni azzal, ha a következő 20 évben 10 millió, 20 millió embert látnék meghalni a közösségi média által elősegített erőszak miatt.  Jogvédő csoportok riadót fújtak a gyűlöletbeszéd növekedése miatt a közösségi médiában Etiópiában a tigriai erők előrenyomulása közepette. Az Amnesty International arra figyelmeztetett, hogy számos “erőszakra uszító” és a tigriájokat gyalázó poszt “ellenőrizetlen maradt”. A hét elején a Facebook eltávolította Abiy Ahmed etióp miniszterelnök egyik bejegyzését, mondván, hogy az sérti a vállalat erőszakra való felhívás elleni irányelveit.

De tulajdonképpen kik a tigráj harcosok, és miért áll Etiópia háborúban velük? Egy évvel ezelőtt Abiy Ahmed etióp miniszterelnök gyors győzelmet ígérve katonai hadjáratot indított a Tigray harcosok ellen. A tigrájok azonban sikeresen megfordították a helyzetet. Tigray, Etiópia legészakibb régiója, ahol a becslések szerint 7 milliós tigráj népcsoport él. 2020 november eleje óta az etióp kormány és a tigráj harcosok tűzharcot vívnak egymással egy olyan konfliktusban, amely az ENSZ legutóbbi becslése szerint több ezer emberéletet követelt, és több mint 400 000 embert fenyeget az éhínség. A konfliktus június óta gyorsan eszkalálódott, amikor a harcosok elkezdték visszafoglalni Tigray nagy részét, és a harcok a szomszédos régiókba is átterjedtek. A harcosoknak sikerült szövetségeseket toborozniuk, és közelednek a főváros, Addisz-Abeba felé.
Annak idején, még az 1970-es évek közepén milicisták egy kis csoportja megalapította a Tigray Népi Felszabadítási Frontot (TPLF). A baloldali nacionalist TPLF az 1980-as években az akkori marxista katonai diktatúra félelmetes kihívójává vált. A csoport végül a milícia szervezetek szövetségét, az Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Frontot (EPRDF) vezette, amely 1991-ben megdöntötte a Szovjetunió által támogatott rendszert. A front ezután szövetségi rendszerben kezdte irányítani Etiópiát, a TPLF pedig a többi csoport felett gyakorolt befolyást, és közel három évtizeden át uralta a politikát. Meles Zenawi tigráj vezető 1991-től Etiópia átmeneti elnöke volt egészen az 1995-ig amikor is miniszterelnökké választották. Az országot 2012-ben bekövetkezett haláláig kormányozta, utódja Hailemariam Desalegn lett. Ez idő alatt Etiópiában gazdasági növekedés volt tapasztalható, de a kormány lecsapott a másként gondolkodókra. Az EPRDF-kormány az országot időszakos szárazságon és éhínségen, valamint az északi szomszéddal, Eritreával folytatott 1998-2000-es határháborún keresztül vezette. Az emberi jogok ez idő alatt romlottak, az ellenzéki csoportok üldöztetésre és korrupcióra panaszkodtak, ami a közvélemény növekvő elégedetlenségét táplálta. 2018 elején Hailemariam lemondott. Az EPRDF az oromo etnikumhoz tartozó Abiy Ahmedet választotta utódjául, akit hamarosan miniszterelnökké választottak.

Abiy, számos tigráj tisztségviselőt leváltott, és olyan politikai reformokat vezetett be, amelyek a TPLF-et háttérbe szorították. 2019 végén Abiy feloszlatta az EPRDF koalíciós kormányát, és megalapította az új Prosperity Partyt (PP).A TPLF visszautasította, hogy csatlakozzon a csoporthoz, és visszaköltözött az északi erődítményébe. Miután a 2020-as általános választásokat a COVID-19 járvány miatt elhalasztották, a TPLF és néhány más ellenzéki vezető azzal vádolta Abiy-t, hogy a hatalomban maradás érdekében késlelteti a szavazást. A késedelem ellenére a Tigray régió tisztviselői 2020 szeptemberében megtartották a regionális választásokat. Egy hónappal később a szövetségi kormány elkezdte visszatartani a regionális közigazgatás pénzeszközeit. 2020 november elején a TPLF erőit azzal vádolták, hogy megtámadták és kifosztották a régióban található szövetségi katonai bázisokat. Abiy hadjáratot indított a Tigray régióban, amely a Rendfenntartó hadművelet néven ismert, és megígérte, hogy gyorsan legyőzi a TPLF harcosait. De 2021 júniusa óta az etióp hadsereg folyamatos kudarcokat szenvedett, és kénytelen volt kivonulni Tigrayból. Most a frontvonal egyre közelebb kerül Addisz-Abebához, és a miniszterelnök felszólította a lakosokat, hogy álljanak készen a főváros védelmére. A tigráji harcosok talán fölényben vannak, de Addisz-Abeba elfoglalása nem lesz könnyű. Valószínűleg a többi etiópiai ellenállásába ütköznek, akik attól tartanak, hogy egy olyan párt tér vissza a hatalomba, amely közel három évtizeden át uralta az országot.

Címkép: Tigráj ünnep