A budapesti városháza nem eladó, de talán mégis el kellene adni

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva

November 4-én az Index számolt be arról, hogy Budapest vezetése “eladná a Városházát”. Bizonyítékot nem kínáltak. Fekete-Szalóky Zoltán, a hírportál főszerkesztője, a cikk szerzője közölte, hogy “információink szerint a várost irányító koalícióhoz közel álló üzleti körök már megtették az első lépéseket a főváros minden bizonnyal legértékesebb ingatlanának eladására”. Karácsony felháborodott, és azt állította, hogy az Index álhírek létrehozásával és terjesztésével foglalkozik. Rámutatott, hogy “a cikk szerzője összekeverte a [Orbán] kormányt és a fővárosi önkormányzatot”. Az önkormányzatnak soha nem állt szándékában eladni az épületet.
Az Index főszerkesztője nem csüggedt. Másnap, november 5-én újabb cikket közölt “Szerződés bizonyítja, hogy Karácsony és társai eladnák a városházát” címmel. Miután Karácsony bejelentette, hogy be akarja perelni az Indexet, a címet “Szerződés bizonyítja, hogy eladnák a Városházát; Karácsony Gergely feljelentést tesz” címre változtatták.
Ebben a cikkben a szerző elárulta, hogy az Index birtokában volt egy szerződés, amely szerint a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja, Beák Endre Attila tulajdonában lévő brókercég 1,5 millió eurós tanácsadói díjat kapna, ha Beáknak sikerülne meggyőznie a Budapestért felelős koalíciót, hogy adják el az épületet és egy nagy területű, a város tulajdonában lévő telket. A leendő vevő egy kis, nevenincs menedzsment-tanácsadó cég lenne, amelyet “2019 szeptemberében alapítottak – röviddel Karácsony Gergely választási győzelme előtt”. Ez a szerződés Fekete-Szalóky szerint “minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a budapesti városháza épületét és a környező telket az ingatlanpiacon kínálják eladásra”.

Karácsony valóban feljelentést tett az Index ellen  a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a következő indoklással: az ingatlant csak az államnak, más önkormányzatnak vagy önkormányzati társulásnak lehet elidegeníteni. Felmerül tehát a gyanú, hogy ismeretlen személy megtéveszt másokat azzal, hogy megbízása van az ingatlan értékesítésére, és nem zárható ki, hogy ezt anyagi előnyszerzés céljából teszi. Ráadásul, mint Karácsony egy másik Facebook-bejegyzésben rámutatott, a város nem vesz igénybe ingatlanközvetítőt, mert saját céggel rendelkezik. Karácsony persze tudja, vagy legalábbis sejti, hogy a trükköt nem anyagi, hanem politikai haszonszerzés céljából vállalták. A dolgot akkor találták ki, amikor úgy tűnt, hogy Karácsony lesz az előválasztás győztese. Mégis, ha a fideszes sárdagasztók időt fektettek a városházi projektbe, akkor bizonyára úgy gondolták, hogy nem szabad elvesztegetni az idejüket, főleg, hogy a Medián legfrissebb felmérése szerint Karácsony 52:34 arányban nyerne bármelyik fideszes jelölttel szemben egy polgármester-jelölti versenyben, ha ma tartanák azt.

A Fidesz propagandakampánya Karácsony ellen talán nem a legmegragadóbb narratíva, de van egy érdekes háttértörténete. Miután olvastam a Városháza jelenlegi funkciójára való alkalmatlanságáról szóló kommenteket, úgy döntöttem, utánanézek az épület történetének. Mint tudjuk, Budából, Óbudából és Pestből csak 1873-ban lett Budapest. Ezt megelőzően mindhárom városnak saját városházája volt. A pesti 1842-ben épült, 1873 után pedig az egyesített Budapest városházája lett. A mai Piarista Gimnázium helyén állt. Az épületet 1900-ban lebontották, hogy helyet csináljanak az Erzsébet hídnak, és a városvezetést az Invalidus-házba, a rokkant katonák számára épített kórházba, más néven a Károlyi laktanyába költöztették. Az Index egy bájos cikket közölt az évek során született, többnyire halva született tervekről, amelyek célja volt, hogy ezt a hatalmas épületet vonzóbbá és hasznosabbá tegyék..

Az eredeti Károly laktanya

Horn Gábor volt miniszterelnök-helyettes – ismét a Facebookon – megjegyezte: megérti, hogy “a Főváros nem akarja eladni az épületet, és az Index nem tartja be a sajtóetika elemi szabályait”, de azt nem érti, “miért nem akarja eladni a szörnyen leromlott állapotú, brutális arányú épületet, amely ráadásul távolról sem alkalmas egy modern és nyitott önkormányzat feladatainak ellátására”. Jegyzetét azzal zárta, hogy szemléletesen leírta, milyen túlzott félelem van az ellenzék részéről amiatt, hogy mit gondol róluk a Fidesz. Hornnak valószínűleg igaza van. Idő- és energiapocsékolás túl gyakran ellensúlyozni az álhíreket. Elég egy határozott nyilatkozat és egy feljelentés, még akkor is, ha a másik oldal nem adja fel, hogy megpróbálja megcáfolni, bármit is mond Karácsony vagy bármelyik városházi tisztségviselő.

Akinek egyébként szüksége van egy kis felvidításra, az olvassa el Szele Tamás “Békítő poszt az eladó Városházáról” című írását Budapest történetének legnagyobb szélhámosairól. Nagyon tudom ajánlani. A magyar szélhámosok rendkívüli fantáziával rendelkeztek. Határozottan jobbak voltak, mint azok, akik Karácsony és adminisztrációját próbálták megbuktatni.

2021. november 6. Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.